Decizia politica de semnare a Tratatului de aderare a Romaniei si Bulgariei la Uniunea Europeana a provocat o reactie dura din partea presei occidentale, care a acuzat la unison aproape, inoportunitatea momentului in care liderii politici occidentali

Decizia politica de semnare a Tratatului de aderare a Romaniei si Bulgariei la Uniunea Europeana a provocat o reactie dura din partea presei occidentale, care a acuzat la unison aproape, inoportunitatea momentului in care liderii politici occidentali au convenit sa dea unda verde integrarii celor doua state.
Argumentele invocate de principalele publicatii occidentale sunt construite pe doua idei: Romania si Bulgaria nu sunt inca pregatite sa adere la Uniune; in plus, momentul semnarii Tratatului, care coincide cu durele dezbateri interministeriale si parlamentare pe tema reducerii bugetului Uniunii, este calificat drept nepotrivit. De altfel, in aceeasi zi in care au semnat Tratatul cu Romania, potrivit Reuters, oficialii europeni au decis micsorarea bugetului pe 2006 cu aproximativ 9,93 miliarde fata de cat fusese estimat pana in prezent. In cadrul reuniunii de luni, s-a stabilit o limita pentru cheltuielile bugetare din 2006 de 1,02 la suta din venitul national brut al UE, fata de 1,11 la suta cat era prevazut in acordul privind cadrul financiar pe 2000-2006.

El Pais: UE avanseaza intr-o maniera iresponsabila

Cotidianul spaniol El Pais a adoptat una dintre cele mai dure pozitii, reluand ideea iresponsabilitatii oficialilor europeni aparuta in urma cu doua saptamani in Le Figaro. Daca publicatia franceza acuza schizofrenia parlamentarilor europeni care au criticat in timpul dezbaterilor din PE cele doua state, pentru ca apoi sa voteze acordul conform intr-o majoritate covarsitoare, spaniolii s-au concentrat asupra implicatiilor bugetare ale extinderii. "Uniunea Europeana continua sa se extinda in pasnica sa unificare si democratizare a vechiului continent. Insa o face intr-o maniera atat iresponsabila, cat si lipsita de solidaritate. O pauza de reflectie ar fi indicata pentru ca viitorii pasi sa poata fi planificati mai rational", afirma El Pais. Cotidianul spaniol considera ca Spania va trebui sa plateasca intr-o proportie mai mare decat celelalte tari bogate costul ultimei largiri a UE de la 15 la 25 de state, ca si pe cea a Romaniei si Bulgariei. Si asta pentru ca Spania nu va mai beneficia de ajutoare, intrucat nu mai indeplineste criteriile necesare, prin intrarea celor 10 state membre, venitul sau pe cap de locuitor depasind limita de 90 la suta din cel mediu al statelor europene.
El Pais invoca, in sustinerea inoportunitatii integrarii Romaniei si Bulgariei, si un eventual esec al referendumului constitutional din Franta, esec in urma caruia cele doua state in curs de aderare ar fi primele care ar suferi.

Die Presse: Daca extinderea continua atat de rapid, UE va disparea

"De ce atat de rapid?", titreaza, la randul sau, cotidianul austriac Die Presse. "Toata lumea stie ca Bulgaria si, in special, Romania nu sunt pregatite pentru integrarea in UE. Daca Uniunea continua sa se extinda in acest ritm, va reusi probabil performanta unica de a disparea inainte de a deveni o superputere", comenteaza ziarul austriac.
La randul sau, Der Tagesspiegel nu crede ca UE avea nevoie de cei doi noi membri.
"Va fi Uniunea Europeana capabila sa faca fata acestui demers, in conditiile in care este extrem de ocupata sa digere extinderea-mamut de la 15 la 25 de state?", se intreaba retoric cotidianul german.

Financial Times: Cea mai controversata extindere

"Uniunea Europeana s-a angajat in cea mai controversata extindere de pana acum", considera Financial Times, care aminteste ca, in chiar ziua ceremoniei de semnare, demnitarii adunati la Luxemburg "au tras cateva focuri de avertisment" catre potentialii membri. "Semnarea nu inseamna aderare instantanee", a declarat Michel Barnier, ministrul francez de Externe, care a participat la o reuniune a ministrilor de Externe desfasurata in apropiere, dar nu a fost prezent la ceremonia de semnare a Tratatului. "Am exprimat nevoia de vigilenta", a adaugat el, reamintind faptul ca intrarea celor doua tari in Uniune poate fi amanata cu un an, pana in 2008.
In plus, intr-un articol publicat sub titlul "Schimbarea pilotului?", Financial Times prezinta zvonurile de la Bucuresti privind posibila inlocuire a premierului Calin Popescu Tariceanu, afirmand ca, din acest motiv, el "ar putea fi mai putin inclinat sa celebreze" semnarea Tratatului de aderare. "La Bucuresti circula zvonuri conform carora Calin Tariceanu, premierul sobru, a fost o dezamagire pentru fostul capitan dur si va fi inlocuit repede dupa ce se va usca cerneala", afirma ziarul, adaugand ca potentialele cauze de demitere a prim-ministrului merg de la legaturile cu oameni de afaceri apropiati de fostul Guvern pana la presupusa sa inclinatie pentru pranzuri de durata.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.