In ultima perioada, volatilitatea cotatiilor pe piata valutara internationala a fost mult mai redusa. Capul de afis de pe lista cotatiilor, din ultimele doua saptamani, l-a tinut yenul.
Dupa o apreciere a dolarului pana la nivelul de 1,2760 usd
In ultima perioada, volatilitatea cotatiilor pe piata valutara internationala a fost mult mai redusa. Capul de afis de pe lista cotatiilor, din ultimele doua saptamani, l-a tinut yenul.
Dupa o apreciere a dolarului pana la nivelul de 1,2760 usd/euro, inregistrata pe 14 aprilie, apreciere determinata de perspectivele pozitive pentru acest an pentru economia americana (asa cum se aprecieaza in raportul FMI), dolarul american a pierdut din viteza. Moneda americana a fost cotata la inceputul acestei saptamani la un nivel de 1,30 usd/eur, nivel care se dovedeste un pivot, in acest an, pentru fluctuatiile monedei americane in raport cu euro.
Totusi, cresterea constanta a dobanzii de referinta a dolarului si semnalele negative care parvin din zona euro nu au fost suficiente pentru o inversare a trendului de depreciere a dolarului. In pofida semnalelor pozitive din economia Statelor Unite, in primul trimestru a fost inregistrata o rata de crestere economica de 3,5%, sub asteptarile economistilor americani. Acestia previzioneaza o crestere economica pentru intreg anul la 3,8%, in conditiile unei cresteri a deficitului de cont curent. Pericolul deprecierii in continuare a dolarului si majorarea deficitului de cont curent face ca masurile de politica monetara, cum ar fi cresterea dobanzii de referinta, sa nu-si mai produca efectele scontate, adica o crestere a intrarilor de capital care sa ajute la reducerea deficitului enorm al SUA.
Parerile analistilor economici sunt impartite in ceea ce priveste evolutia viitoare a cursului de schimb euro/dolar. Mentinerea unei stari de incertitudine si a pericolului unei noi deprecieri a dolarului in raport cu moneda unica blocheaza practic fluxurile de capital ce ar putea intra in economia americana.
De saptamana trecuta, atentia jucatorilor din piata valutara este indreptata spre evolutia yenului (moneda japoneza), care saptamana trecuta a castigat 1,7%, apreciindu-se cu 2,7% fata de nivelul minim de 108.5 yeni/usd, pe data de 5 aprilie.
Pe fondul presiunilor exercitate de Statele Unite asupra Chinei pentru liberalizarea cursului de schimb al yuanului (moneda Chinei), care din 1995 inregistreaza un curs fix de 8,28 yuani/usd, jucatorii din piata valutara se asteapta la o crestere a vanzarilor pentru firmele japoneze. Declaratia presedintelui FED (Banca Centrala a SUA) de saptamana trecuta, referitor la intentia Chinei de a-si lasa moneda sa fluctueze in cel mai scurt timp, a dus la reactia prompta a jucatorilor de a cumpara yeni. In acelasi sens, guvernatorul bancii centrale a Chinei a declarat ca tara sa ar putea urgenta masurile pentru a permite yuanului sa fluctueze.
In cazul in care moneda Chinei va fi lasata sa fluctueze, analistii economici se asteapta la o apreciere a acesteia avand in vedere excedentele inregistrate de China in comertul exterior, ceea ce va scumpi marfurile exportate, slabind competitivitatea produselor chinezesti in comparatie cu celelalte state asiatice.
Japonia inregistreaza deja o crestere a vanzarilor pe piata Chinei, a doua mare piata de desfacere din Asia. Pe 25 aprilie yenul era cotat la 105,8 yeni pentru 1 dolar si 137 yeni pentru 1euro.
Pe piata valutara romaneasca, leul s-a stabilizat peste nivelul de 36.000lei/eur. Asa cum a promis, BNR a reusit sa stabilizeze piata, chiar daca nu la un nivel acceptabil pentru exportatori, care isi vad in continuare profiturile ajustate de evolutia cursului de schimb. Dupa o perioada in care si-a facut simtita aproape zilnic prezenta in piata, BNR s-a retras, locul sau fiind luat de cumparari de valuta ale unor firme straine care prefera sa adune valuta incet, dar ieftin, echilibrand piata pe un culoar de 36.500-36.000 lei/eur. Se confirma astfel, ca liberalizarea contului de capital nu a determinat un aflux mare de valuta. Masurile luate de BNR si Guvern, respectiv scaderea drastica a dobanzilor, mentinerea unui curs de schimb scazut si cresterea impozitului pe dobanzi si pe castigurile obtinute pe piata de capital au micsorat posibilitatile de castig din operatiuni speculative. Cei care au trebuit sa achite nota de plata pentru aceste masuri sunt in primul rand exportatorii si bancile comerciale ale caror profituri sunt serios afectate de noua politica a BNR. Totusi, chiar daca sunt zile in care apare deficit de valuta pe ansamblu, se manifesta o tendinta constanta de apreciere a leului.
In perioada urmatoare ne putem astepta la noi interventii ale BNR sub pragul de 36.000 lei/euro in cazul in care piata valutara nu poate face fata ofertei de valuta.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.