Motto: Inainte de a deveni istorie si chiar de a se intampla, multe evenimente majore sunt pregatite in laborator
Un atac as putea spune concentric, cu efecte naprasnice, s-a declansat, aparent pe neasteptate, de la Berlin. Mai multi politicien
Motto: Inainte de a deveni istorie si chiar de a se intampla, multe evenimente majore sunt pregatite in laborator
Un atac as putea spune concentric, cu efecte naprasnice, s-a declansat, aparent pe neasteptate, de la Berlin. Mai multi politicieni germani, membri ai Guvernului ori reprezentanti ai Bundestagului, precum si analisti din presa ataca in forta Bucurestiul, invocand, in special, coruptia. Nu scapa nici Basescu, acuzat pentru dosarul "Flota", construit de PNA, dupa cum noi stim foarte bine, la comanda politica. O prestigioasa publicatie germana, "Der Spiegel", il infatiseaza pe seful statului roman - care, de altfel, a declansat aceasta etapa a ofensivei anticoruptie - nici mai mult nici mai putin decat unul dintre capetele balaurului mafiot de la Bucuresti, in fruntea unei retele cu peste 80 de suspecti. Facem astazi in paginile ziarului o trecere in revista a acuzatiilor lansate prin intermediul presei din Germania, dar si a marilor scandaluri de coruptie care au zguduit, in ultima vreme, acest stat european. Pentru comparatie. Si pentru edificare. Ce se intampla totusi? Ce a declansat aceasta veritabila ofensiva impotriva Romaniei, chiar in momentul semnarii Tratatului de aderare, cu binecuvantarea Berlinului? Parerea mea este ca lovitura pe care o primeste Bucurestiul este de bumerang. Cu alte cuvinte, totul a pornit chiar de la Bucuresti.
Dupa standardele Berlinului, Romania este o tara corupta. In general, aceasta acuzatie este sustinuta chiar de afirmatiile lansate de la cel mai inalt nivel de politicienii de la Bucuresti. Dar Berlinul uita ca totusi, in plan legal, parlamentarii si guvernantii nostri nu au dreptul sa fie in acelasi timp si oameni de afaceri. Cu alte cuvinte, in Romania, printr-un act normativ, coruptia este taiata, teoretic, chiar de la radacina. Daca politicienii nu pot face afaceri, atunci rezulta ca toate castigurile lor provin din activitatea din Camera Deputatilor sau Senat sau din cea desfasurata in administratia publica, centrala si locala. Si nefiind deloc interesati in afaceri, ei nu ar avea in principiu de ce sa incerce sa influenteze intr-un sens sau altul procesul legislativ, privatizarea, licitatiile ori atragerea unor credite ale Uniunii Europene. Spre deosebire de ceea ce se intampla in Germania. Dupa standardele Bucurestiului, care interzic, prin lege, amestecarea politicului cu afacerile, Germania este una dintre cele mai corupte tari din Uniunea Europeana. Pentru ca in Germania nu exista o asemenea interdictie. Mai mult chiar: dintre cei 598 de membri ai Bundestagului - Parlamentul lor - numai patru nu au societati comerciale. Numai patru nu sunt in acelasi timp si afaceristi. Toti ceilalti, conform legilor de la Bucuresti, ar fi infractori, pentru ca nu au renuntat la una din ocupatii in favoarea celeilalte. Si, cu toate acestea, Uniunea Europeana nu pune la zid Germania. Si nici Germania nu se pune pe ea insasi la zid, cum face atat de des Romania. Desi a fost zguduita de scandaluri de coruptie. Pozitia Berlinului ridica serioase semne de intrebare, privind sansa Romaniei de a obtine la Berlin ratificarea de catre Bundestag a Tratatului de aderare pe care tocmai l-am semnat.
Daca intr-o singura tara a Uniunii Europene nu obtinem ratificarea, Tratatul de aderare ramane litera moarta. Iar riscul major vine de la Berlin. Care, pana ieri, alaltaieri, a fost unul dintre avocatii Romaniei. Sa vedem in continuare de ce Germania a devenit din avocat al Romaniei procuror, lasand la o parte povestea cu coruptia, care, dincolo de toate exagerarile lansate de la Bucuresti, a fost oricum inhibata si diminuata, iar nu escaladata, in ultimele luni. Cheia acestui joc de-a alba-neagra desfasurat la Berlin nu poate fi decat de natura politica. Bucurestiul este penalizat - si nici nu se putea altfel - pentru apropierea prea mare, repetata si, intr-un fel, imprudenta, a autoritatilor de la Bucuresti de Statele Unite. Si pentru indepartarea, astfel, de unele dintre aspiratiile si pozitiile specifice ale Uniunii Europene. Exista insa si cel putin o motivatie economica. Care este controversatul contract Bechtel, prin care Romania incredinteaza fara licitatie o uriasa investitie, cea a autostrazii Brasov-Bors, unei societati americane, iar nu prin licitatie uneia europene - in conditiile unei licitatii, sansele cele mai mari le-ar fi avut unul dintre constructorii germani.
Apa la moara pentru atacul dezlantuit impotriva Romaniei a dat chiar Bucurestiul. Vorbind, in mod obsedant, despre coruptie. Efectuand tele-arestari spectaculoase. Demonstrand, in fel si chip, ca in Romania investitorii straini isi rup gatul. Exacerband, de la nivel politic, aceasta tema. Adevarata mana cereasca pentru cei care arata acum Bucurestiul cu degetul. De aici si efectul de bumerang. Care ne loveste in plina figura. Iar Basescu, care a agitat cel mai mult sabia, este el insusi pus sub acuzare.

Ziua

Sursa: ZiuaTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.