Fundatia miliardarului rus in exil Boris Berezovski a anuntat, ieri, ca a transmis Guvernului ucrainean inregistrari compromitatoare pentru fostul presedinte Leonid Kuima, dintre care una il vizeaza pe presedintele rus, Vladimir Putin, relateaza Medi
Fundatia miliardarului rus in exil Boris Berezovski a anuntat, ieri, ca a transmis Guvernului ucrainean inregistrari compromitatoare pentru fostul presedinte Leonid Kuima, dintre care una il vizeaza pe presedintele rus, Vladimir Putin, relateaza Mediafax. Fundatia pentru libertatile civile a lui Berezovski, adversar al Kremlinului, a afirmat ca a predat zece CD-uri care contin "circa 700 de ore de inregistrari ale unor conversatii" care ar fi avut loc in biroul lui Kucima. "Le-am transmis unui responsabil de rang inalt al Guvernului ucrainean, pentru ca aceste inregistrari ar fi trebuit sa ajunga de multa vreme in mainile ucrainenilor", a declarat directorul fundatiei, Aleksandr Goldfarb, adaugand ca autoritatile vor face un anunt oficial referitor la acest subiect. Printre inregistrari figureaza una atribuita lui Kucima si fostului director al serviciilor de securitate Leonid Derkaci, in cursul careia acesta din urma povesteste ca a obtinut in Germania documente compromitatoare pentru presedintele rus, Vladimir Putin. Conform informatiilor publicate de cotidianul Der Spiegel in mai 2003, ar fi vorba despre documente referitoare la compania germana SPAG, unde Putin a fost consilier pana in 2000, si care ar fi servit pentru importante operatiuni de spalare de bani care proveneau de la un grup al mafiei ruse, din Sankt Petersburg. Kucima si-ar fi exprimat dorinta de a utiliza aceste documente pentru a-l santaja pe presedintele rus, potrivit unei transcrieri a conversatiei.
Inregistrarile au fost predate fundatiei de un fost ofiter al garzii prezidentiale, Mikola Melnicenko, care in prezent se afla in Statele Unite. El a primit un ajutor financiar de 65.000 de dolari pentru a le transcrie, a precizat Goldfarb. La jumatatea lunii aprilie, Goldfarb si Felcinski au transmis Parchetului ucrainean patru fragmente ale inregistrarilor, referitoare la asasinarea ziaristului opozitiei Gheorghi Gongadze, in 2000. Ei au mai declarat ca au predat Parchetului rezultatele expertizei americane care confirma autenticitatea fragmentului referitor la Putin. (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.