Emisarul special al secretarului general al NATO, Robert Simmons, a declarat ieri ca, in luna mai, Georgia ar putea primi invitatia de a adera la Alianta Nord-Atlantica. De amintit ca, la sfarsitul saptamanii trecute, o astfel de propunere a fost for
Emisarul special al secretarului general al NATO, Robert Simmons, a declarat ieri ca, in luna mai, Georgia ar putea primi invitatia de a adera la Alianta Nord-Atlantica. De amintit ca, la sfarsitul saptamanii trecute, o astfel de propunere a fost formulata Ucrainei. Asteapta la rand Moldova, care, ca si partenerii ei din GUUAM califica integrarea in NATO drept una dintre prioritatile ei de baza, scrie Novae Izvestia.
Alta prioritate o constituie lichidarea prezentei militare a Rusiei in tarile GUUAM, locul ei fiind oferit subunitatilor fortelor unite ale UE si SUA. In sfarsit, o senzatie de ultima ora: ieri, liderii tarilor GUUAM au anuntat crearea unui spatiu de securitate impreuna cu UE si NATO. Astfel, Occidentul introduce intre el si Rusia o zona tampon "sanitara". Cele trei state baltice sunt deja membre UE si NATO, organizatii la portile carora bat deja Ucraina, Georgia si Moldova, care vor fi, cu siguranta, primite inauntru in urmatorii ani.
Ieri, la Moscova, a sosit ministrul ucrainen al Apararii, Anatoli Gritenko. El va dezbate astazi cu colegul sau, Serghei Ivanov, problema stationarii in Crimeea a Flotei rusesti din Marea Neagra. Cu aproximativ doua saptamani in urma, la Washington, Gritenko declara ca vrea sa-l priveasca pe Ivanov in ochi atunci cand acesta va intelege cum vor evolua pe mai departe relatiile bilaterale in domeniul militar. In orice caz, pana la vizita se spera ca Gritenko va semna cu partea rusa un plan de colaborare militara pentru 2005. Inaintea plecarii de la Kiev, ministrul Apararii a spus ca nu va exista un acord privind baza Flotei rusesti de la Sevastopol. In ciuda dorintei Ucrainei de a intra in NATO.
Termenul de 2017 ramane batut in cuie
In interpretarea sefului diplomatiei ucrainene, Boris Tarasiuk, pozitia Kievului inseamna ca Ucraina nu va incerca sa obtina evacuarea de pe teritoriul sau a flotei rusesti pana in 2017, cand expira valabilitatea acordului in vigoare, dar ca Ucraina nu va prelungi acest termen.
Cum ramane cu Rusia, in aceste conditii? Dupa toate probabilitatile, intr-un viitor mai mult sau mai putin apropiat, Rusia va mai ramane doar in Armenia, Kirgizstan, Kazahstan si, fireste, Belorusia. Cu exceptia ultimei tari, se poate spune ca dinspre Occident sunt in curs de creare conditii pentru ca Rusia sa fie "abordata" din toate directiile.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.