O septuagenara din judetul Hunedoara a murit si peste 3700 de persoane au fost evacuate in urma inundatiilor din ultimele doua saptamani, acesta este bilantul pana ieri al inundatiilor. Potrivit Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor (MMGA), in
O septuagenara din judetul Hunedoara a murit si peste 3700 de persoane au fost evacuate in urma inundatiilor din ultimele doua saptamani, acesta este bilantul pana ieri al inundatiilor. Potrivit Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor (MMGA), inundatiile au avariat sau distrus peste 2500 de case, 5.411 anexe gospodaresti, 40.000 ha de teren arabil si peste 700 de fantani, in 145 de localitati din 7 judete - Arad, Bihor, Caras-Severin, Hunedoara, Mehedinti, Suceava si Timis. Bilantul cuprinde pagubele inregistrate in perioada 14-26 aprilie. Cantitatile-record de precipitatii, coroborate cu topirea zapezii, au dus la ruperea unor diguri de protectie pe raurile din bazinele Timisului, Crisurilor sau Barzavei. Astfel, 3790 de persoane din judetul Timis - cel mai afectat de inundatiile din aprilie - au fost evacuate dupa ce 1341 de case si 3164 de anexe gospodaresti din 37 de localitati au fost avariate sau chiar distruse de ape. In 58 de localitati din judetul Caras Severin, apele au avariat sau distrus 1135 de case, 1464 anexe gospodaresti, 20 de constructii civile, 19 constructii hidrotehnice, o linie electrica si o retea telefonica. Apele au mai rupt 221 de poduri si podete, omorand animale si pasari din gospodariile afectate.
Presedintele Traian Basescu a declarat, ieri, la Timisoara, ca situatia in Timis este foarte dificila din cauza inundatiilor si ca sinistratii din judet vor primi ca despagubiri 60 de milioane de euro din creditul de 250 de milioane de euro dat de BEI pentru calamitati, precum si bani de la buget. Aflat la Timisoara, unde a participat la sedinta Comitetului pentru Situatii de Urgenta, Basescu a declarat ca situatia din Timis trebuie tratata in mai multe etape si ca cea mai importanta va fi cea dupa retragerea apelor, cand sinistratii vor trebui despagubiti. Presedintele a afirmat ca sinistratii trebuie despagubiti inclusiv pentru pierderea culturilor si ca trebuie alocati bani pentru refacerea infrastructurilor, podetelor, caii ferate si drumurilor afectate de inundatiile din ultima perioada. "Dupa retragerea apelor, e important sa se intervina eficient la refacerea caselor si a infrastructurii, sa speram ca banii se vor aloca la timp", a spus Basescu. Presedintele Traian Basescu, impreuna cu prefectul de Timis, Ovidiu Draganescu, au survolat zona inundata din judet.
De la Luxemburg la Timisoara
Presedintele Traian Basescu a venit, in noaptea de luni spre marti, la Timisoara, de la Luxemburg, pentru a vedea care este situatia in zonele inundate si ce masuri s-au luat pentru ajutarea sinistratilor. "Am venit sa vad de ce nu se face ce trebuie. Va promit ca o sa-mi fac treaba", a declarat, la Aeroportul International de la Timisoara, Traian Basescu, dupa ce un reprezentant al presei i-a semnalat faptul ca unii sinistrati sunt nemultumiti de masurile luate de autoritati. Mai multi localnici din Sanmartinu Maghiar, din judetul Timis, localitate afectata de inundatii s-au plans, luni noaptea, de modul in care s-au facut evacuarile si de faptul ca autoritatile nu s-au implicat.
Stare de alerta
Comitetul pentru Situatii de Urgenta, condus de prefectul de Timis, a decis, luni seara, sa instituie starea de alerta in judet, din cauza situatiei grave provocate de inundatiile catastrofale din ultimele zile, informeaza Mediafax. Prefectul Ovidiu Draganescu a declarat ca ordinul a fost aprobat de ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, iar starea de alerta a fost declansata. Consilierul prefectului, Dan Rosu, a precizat ca, in cazul in care oamenii din localitatile afectate de inundatii nu vor sa-si paraseasca locuintele sau animalele si sunt expuse pericolului, fortele de ordine ii pot evacua fortat. Seful Centrului Operational al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Banat Timis, colonelul Romulus Condeescu, a declarat, luni seara, ca din Sanmartinu Maghiar au fost evacuati sau au plecat singuri 70% dintre locuitori, iar la 3 km de satul Sanmartinu Sarbesc a fost trasa o baza de protectie in calea apelor.
Sistem hidrografic austro-ungar in Timis
Primarul Timisoarei, Gheorghe Ciuhandu, i-a atras atentia presedintelui Traian Basescu, aflat, ieri, la Timisoara, ca inundatiile din Timis sunt fara precedent si din cauza vechimii sistemului hidrografic din Timis, care este de pe vremea Imperiului Austro-Ungar, informeaza Mediafax. "I-am spus ca sistemul hidrografic Timis - Bega este vechi de 200 de ani. Canalul Bega este tot colmatat si de aceea sunt probleme", a afirmat Gheorghe Ciuhandu. El a spus ca trebuie facute urgent lucrari de refacere a sistemului, pentru ca altfel in fiecare an vor fi probleme in zona. Pe de alta parte, liderii administratiei judetene au acuzat calitatea proasta a lucrarilor de refacere si modernizare a digurilor, lucrari care au revenit in ultimii ani in sarcina Societatii de Imbunatatiri Funciare si a Directiei Apele Romane Banat.
Digurile PSD sunt bune
Indiguirile facute in ultimii patru ani in judetul Timis au rezistat furiei apelor, cele care au cedat fiind barajele si podurile cu o vechime de peste o suta de ani, informeaza Rompres. Seful Directiei Apelor Banat (DAB), Titu Bojin, a declarat ca, in ultimii patru ani, in lucrarile de regularizare de cursuri si indiguiri in zona de amonte a cursurilor raurilor din Timis s-au investit 1500 miliarde de lei. In schimb, nu s-au angajat lucrari pentru zona din aval, ceea ce a condus la cedarea stavilarelor si inundarea localitatilor riverane. Seful DAB a precizat ca, desi au fost proiectate sa reziste la debite cuprinse intre 800 si 900 mc/s, digurile nou construite au facut fata unor debite de pana la 1400 mc/s.
Timis din nou sub ploaie
Un nou val de precipitatii in aversa a durat toata noaptea de luni spre marti si continua si in dimineata zilei de ieri in judetul Timis, informeaza Rompres. Noile localitati cuprinse de furia apelor sunt Sanmartinul Maghiar si Ivanda. Populatia din zona afectata de ape a fost evacuata in cursul zilei de luni si a noptii de luni spre marti in proportie de peste 70%, iar lucrarile de refacere a digului de la Sanmartinul Maghiar au fost sistate din cauza precipitatiilor in aversa.
200 de case inundate in Arad
Peste 200 de locuinte au fost inundate, ieri, in municipiul Arad, in urma precipitatiilor abundente cazute in cursul noptii, cea mai mare parte dintre acestea fiind afectate de inundatii si in cursul saptamanii trecute, informeaza Mediafax. Reprezentantii Primariei au declarat ca, imediat ce ploile au inceput, apele au crescut rapid in cartierul Bujac, inundand atat gospodarii afectate si saptamana trecuta, cat si alte 50 de locuinte. Potrivit Primariei, 5 cartiere erau afectate, ieri, respectiv Bujac, Gradiste, Sega, Gai si Aradul Nou.
Pagube de 1046 de miliarde de lei in Caras
Valoarea pagubelor provocate de inundatiile produse in perioada 17-20 aprilie, in Caras-Severin, se ridica la 1046 miliarde de lei, potrivit unor prime estimari ale administratiei locale, informeaza Rompres. Alte sute de miliarde vor fi necesare pentru refacerea infrastructurii CFR, a constructiilor hidrotehnice, a podurilor, podetelor, puntilor si zidurilor de sprijin. O situatie deosebita se inregistreaza la iesirea din municipiul Resita, spre Oravita, unde exista pericolul alunecarii drumului peste zona locuita. Pentru refacerea acestuia se estimeaza ca sunt necesare 122 miliarde de lei. In sedinta Comandamentului pentru Situatii de Urgenta Caras-Severin de ieri s-a propus ca persoanelor sinistrate sa li se acorde ajutoare timp de sase luni.
Ploaia a distrus si drumurile forestiere
Valoarea pagubelor inregistrate de unitatile Regiei Nationale a Padurilor (RNP) Romsilva, in urma inundatiilor, se ridica pana in prezent la aproximativ 100 de miliarde lei, a declarat, ieri, directorul general al RNP, Simion Maftei, intr-o conferinta de presa. "Cele mai mari pagube au fost produse pe raza Directiei Silvice Resita - circa 75,7 miliarde lei, inundatiile distrugand drumuri forestiere, poduri, pepiniere, plantatii si rachitarii", a explicat Maftei. Au mai fost inregistrate pagube pe raza a patru directii silvice, DS Timisoara - 3,5 miliarde lei, DS Drobeta Turnu Severin - 1,1 miliarde lei, DS Arad - 1,5 miliarde lei si DS Alba Iulia - 18,1 miliarde lei.
Guvernul face apel la solidaritate
Guvernul a acordat ieri cantitati suplimentare de alimente sinistratilor din judetul Timis. Premierul Calin Popescu Tariceanu a anuntat ieri ca a dat dispozitie Agentiei Nationale a Rezervelor Statului sa aloce localitatilor afectate de inundatii alimente in valoare de 5,6 miliarde de lei. Alimentele trimise de Guvern inseamna 18 tone de conserve de carne, 8 tone de pateuri, 3 tone de ulei, 3 tone de zahar si 2 tone de lapte praf. Potrivit premierului, Agentia Nationala a Rezervelor Statului va mai trimite in zona corturi si paturi pentru sinistrati, urmand ca, dupa retragerea apelor, sa fie asigurate si materiale pentru repararea locuintelor si a drumurilor distruse. "Totodata, am cerut Ministerului Sanatatii sa achizitioneze medicamente si vaccinuri pentru a preveni raspandirea epidemiilor dupa retragerea apelor", a mai spus Tariceanu. In alta ordine de idei, Tariceanu a facut apel la solidaritate la nivelul intregii tari pentru a-i ajuta pe sinistrati. "Este mai mult decat apelul meu in calitate de prim-ministru, este un apel al unui om ca oricare altul. In asemenea momente, trebuie sa dam dovada de solidaritate si de aceea trebuie sa ne gandim ca fiecare dintre noi putem face ceva pentru cei sinistrati: fie sub forma unui ajutor banesc, fie sub forma unui ajutor material", a mai spus primul-ministru.
Conturi deschise pentru sinistrati
Tariceanu a anuntat ca Secretariatul General al Guvernului a deschis trei conturi la BCR Sector 1, in lei, euro si dolari, pentru a strange donatiile pentru sinistrati. Conturile sunt: in lei - cont RO65RNCB5010000138390083; in dolari - RO11RNCB5010000138390085 si in euro - RO38RNCB5010000138390084. Pentru a impulsiona acest demers, Tariceanu a donat si el ieri 60 de milioane de lei pentru victimele inundatiilor. Premierul a mai anuntat ca autoritatile fac demersuri astfel incat 60 milioane euro, dintr-un credit al Bancii Europene de Investitii (BEI), in valoare totala de 261 milioane dolari, destinat prevenirii inundatiilor, sa fie alocate imediat. Primul-ministru a precizat ca a discutat deja acest lucru cu oficialii BEI si ca au fost demarate procedurile pentru a accesa aceste fonduri cat mai rapid. Pe de alta parte, secretarul de stat in MAI, Victor Dobre, a anuntat ca va propune in sedinta de maine a Guvernului aprobarea unei hotarari de alocare a zece miliarde lei, ca sprijin financiar direct pentru cei afectati de inundatii. Tariceanu se va deplasa astazi in zonele inundate din judetul Timis pentru a constata la fata locului pagubele produse de ploi. Premierul va merge in localitatile Pustinis, Vivar si Penciu Nou. Inundatiile din aceasta zona au afectat peste 4000 de persoane, pe teritoriul acestor comune fiind instituita stare de alerta.
Campanie umanitara
Autoritatile din mai multe judete ale tari au inceput demersurile pentru strangerea de ajutoare pentru sinistratii din vestul tarii. Marian Petrache, prefectul judetului Ilfov, a declarat ca prefectura lanseaza campania "Oameni cu suflet pentru semenii lor", oferind posibilitatea celor care doresc sa contribuie, cu bunuri si produse, la ajutorarea sinistratilor, acum in preajma Sarbatorilor de Paste. Bunurile donate vor fi predate pe baza de proces - verbal la Centrul Judetean de colectare organizat in orasul Buftea, Str. M. Eminescu nr.32, judetul Ilfov. Donatiile in bani se pot face in contul RO27TREZ621500701X000386, Cod fiscal 5049900- Prefectura Judetului Timis cu specificatia Locuitorii judetului Ilfov pot dona ajutoare in centre de colectare amenajate in localitatile Buftea, Peris, Voluntari si Otopeni. La initiativa Prefecturii Dolj, autoritatile locale au inceput amenajarea mai multor locuri din municipiul Craiova, unde, timp de doua zile, sa fie primite de la localnici ajutoare. "In Piata Prefecturii din Craiova vor fi amplasate 6 corturi, ce vor fi imprejmuite si pazite 24 de ore din 24 de jandarmi. Deja avem un prim donator care va ajuta cu o tona de faina si 600 kg de biscuiti", a declarat subprefectul Ion Groza. Acesta a mai spus ca vor fi primite chiar si donatii in bani, singura conditie fiind ca "doritorii sa vina la Prefectura". Prefectura judetului Cluj a deschis la BCR un cont pentru donatii destinate sinistratilor din Banat. Prefectul Mihail Hardau a declarat ieri, intr-o conferinta de presa, ca face un apel catre toti clujenii, inclusiv catre unitatile economice, sa faca donatii pentru cei care au avut de suferit din cauza furiei apelor.
Ajutoare de la Bucuresti
Adriean Videanu, primarul geneneral al Capitalei, lanseaza un apel umanitar catre bucuresteni, pentru strangerea de ajutoare pe care municipalitatea le va trimite sinistratilor din vestul tarii. In acest scop, Primaria Capitalei a deschis 2 conturi bancare la Banc Post: RO828POS70602561753ROL05, in lei, si RO49BPOS70602561753EUR05, in euro. "O sa incepem sa donam si noi, primarii, cate o suma, eu urmand sa fac primul gest peste 15 minute. Sunt familii intregi care nu mai au absolut nimic, asa ca este nevoie de donatii de orice fel: imbracaminte, incaltaminte, materiale de constructii. Impreuna cu primarii de sector pe care i-am convocat astazi (n.r. - ieri) am stabilit acest demers umanitar", a declarat Videanu. Cei 5 primari de sector prezenti ieri la sediul municipalitatii, mai putin Marian Vanghelie, care nu a fost de gasit, au declarat ca vor amenaja puncte de colectare a ajutoarelor. Astfel, ajutoarele pot fi depuse: Sectorul 1 - sediul primariei; Sectorul 2 - punct de colectare la intersectia Sos. Stefan cel Mare cu Aleea Circului; Sectorul 3 - sediul filialei Sector 3 a Crucii Rosii, vizavi de primarie, pe strada Matei Basarab nr. 59; Sectorul 4 - puncte de colectare la Piata de Gross, Selgros si Metro; Sectorul 6 - sediul Primariei Sector 6, Piata Moghioros, Lujerului si in Crangasi.
BGS ajuta sinistratii din Timis
O echipa a BGS, Divizia de Securitate si Divizia Medicala, a plecat vineri, 22 aprilie, catre satele timisene Foeni si Cruceni, declarate zone calamitate.
Au fost transportate in zonele afectate de inundatii paturi si alimente, iar o ambulanta BGS a transportat o echipa de medici pregatiti cu echipament de urgenta si cu medicatie. La Timisoara, un camion plin cu apa minerala Roua, oferita de Quadrant Amroq Beverages, s-a alaturat caravanei.
Odata ajunsi la destinatie, reprezentantii BGS si-au unit fortele cu cele ale echipelor de salvare. O parte din ajutoare a fost lasata la Primarie, cealalta parte fiind impartita pe loc. In satul Foeni, echipele BGS au gasit totul acoperit de ape. Barcile pneumatice, cu care echipa venise pregatita, s-au dovedit inutile. Ajutati de o barca cu motor, au ajuns pe la casele care inca nu fusesera acoperite de ape. Au controlat atent zona, descoperind si evacuand batrani de 70 - 75 de ani, care refuzau sa plece. Satul Cruceni, devenit o intindere de 5 km de apa, este o zona de nerecunoscut pe al carei traseu risti sa te ratacesti. Din loc in loc, se mai puteau zari doar placutele de la stalpii indicatori si animale izolate pe mici insule.
Inundatiile au lasat in urma sate intregi transformate in delte, case care cad una dupa alta, daca inca nu au fost inghitite de ape, oameni disperati, care nu stiu ce le rezerva ziua de maine, nopti care urmeaza a fi petrecute, o bucata buna de vreme, in adapost.
Marti, 26 aprilie, o noua caravana BGS a plecat spre zona afectata de inundatii. Desi, initial, aceasta caravana trebuia sa ajunga in satele aferente comunei Garda, din Muntii Apuseni, BGS, alaturi de partenerii sai in programul umanitar "Drumul catre ceilalti" - Rompetrol, Pepsi, Uniunea Muntii Apuseni, Heidi, Redis Nutritie, WettPunkt, Antena1, Gardianul, ZIUA, Orion, Snack Attack, Cafeneaua Actorilor au decis ca prioritatea o reprezinta oamenii din vestul tarii. Masini incarcate cu ajutoare, ambulante si echipe de doctori vor fi din nou pe "Drumul catre ceilalti", catre cei aflati in judetul Timis. Alimente, apa, haine, paturi si medicamente vor fi oferite sinistratilor. (C.EPURAN, Corina SCARLAT, M.S., L.M., L.I.,)

Ziua

Sursa: ZiuaTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.