Cu aproape zece ani in urma, prabusirea Fondului Mutual al Oamenilor de Afaceri - FMOA, administrat de SAFI SA, a provocat un cutremur in tara: zeci de mii de investitori, care tocmai scapasera de obsesia escrocheriei Caritas de la Cluj, a lui Ioan S
Cu aproape zece ani in urma, prabusirea Fondului Mutual al Oamenilor de Afaceri - FMOA, administrat de SAFI SA, a provocat un cutremur in tara: zeci de mii de investitori, care tocmai scapasera de obsesia escrocheriei Caritas de la Cluj, a lui Ioan Stoica, s-au trezit pe neasteptate fara nici un ban. Dar, pentru Nord Est SRL - editorul cotidianului Monitorul de Iasi, acum Ziarul de Iasi, prabusirea Fondului a avut rezultate dezastruoase, din cauza carora firma a intrat intr-o perioada dificila din punct de vedere financiar. Ulterior, jumatate de ziar a fost cumparata, succesiv, de diversi investitori, printre care a fost vehiculat numele firmei Tofan Grup SA, ajungandu-se ca in 2000 sa se produca sciziunea de la Monitorul de Iasi, din care a rezultat un nou ziar, Ziarul de Iasi, condus tot de Dan Radu, Toni Hritac si Gabriel Rusu. Acesta din urma a fost subiectul unei anchete penale legata de SAFI, desfasurata la Iasi, despre care nu s-a spus nimic.
Trebuie mentionat ca acest Gabriel Rusu este ginerele lui Pepelea, fost secretar general al Prefecturii Iasi, imediat dupa 1990, sub conducerea prefectului Dan Galea. Prefectul Dan Galea provenea din sistemul invatamantului universitar, de la vechea Facultate de Automatizari si Calculatoare, unul dintre asistentii sai fiind nimeni altcineva decat Alexandru Lazescu, fondatorul ziarului Monitorul, impreuna cu Dan Radu, Toni Hritac si Gabriel Rusu. Demn de remarcat este ca, la scurt timp dupa aparitia pe piata a cotidianului Monitorul, acesta a publicat o lista de persoane de sprijin ale vechii Securitati, printre care se afla nominalizat si Dan Galea, impreuna cu alte numeroase cadre didactice universitare iesene. Aceasta lista n-a fost publicata niciodata in totalitate, dar a existat la sediul redactiei Monitorul.
Revenind la scandalul SAFI - FMOA, exista informatii conform carora suma de circa un miliard lei, la cursul valutar al anului 1994, aceasta reprezenta echivalentul a aproape un milion de dolari americani, nu a fost virata niciodata catre FMOA. Probabil acesta a fost motivul anchetei la care a fost supus Gabriel Rusu, aflat la conducerea diverselor firme in care grupul Dan Radu - Toni Hritac - Alexandru Lazescu - Gabriel Rusu a detinut controlul sau a avut parti sociale.

Ziua

Sursa: ZiuaTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.