Daca anul trecut institutele de cercetare germane prognozau o crestere a economiei nationale cu 1,5 procente pentru anul in curs, acum au fost obligate sa-si revizuiasca cifrele si sa dea publicitatii cota reala a evolutiei. Aceasta nu se ridica la n

Daca anul trecut institutele de cercetare germane prognozau o crestere a economiei nationale cu 1,5 procente pentru anul in curs, acum au fost obligate sa-si revizuiasca cifrele si sa dea publicitatii cota reala a evolutiei. Aceasta nu se ridica la nici jumatate din estimari, fiind in jur de 0,7 procente.
Pentru anul viitor cercetatorii raman consecventi, rezervandu-i Germaniei acelasi 1,5 la suta. Cotidianul Financial Times Deutschland (FTD) a anuntat, citand surse oficiale din aceleasi institute, ca deficitul bugetar al Germaniei va depasi pentru al patrulea an consecutiv limita de 3 la suta impusa de Pactul de Stabilitate al zonei euro, ajungand la 3,4 la suta din PIB. Pentru anul viitor, estimarile privind deficitul bugetar al Germaniei, sunt de 3,3 la suta, ramanand deci in afara reglementarilor UE. Cu toate acestea, Germania, ca de altfel si Franta, care se afla in aceeasi situatie economica, nu si-a atras nici o sanctiune din partea Uniunii Europene, aceste nereguli parand sa fie agreate la nivel superior.
La capitolul somaj, se intrevede o usoara imbunatatire, de la 4,844 milioane de someri in acest an, la 4,5 milioane anul viitor.

Mediul de afaceri se resimte

Increderea in mediul de afaceri german a atins nivelul minim din ultimele 19 luni, dupa ce a scazut pentru a treia luna consecutiv, in luna aprilie, ceea ce poate fi interpretat ca cel mai recent semn privind incetinirea cresterii celei mai mari economii europene, transmite Reuters, citat de Mediafax. Institutul Ifo a anuntat ca indicele ce masoara situatia mediului de afaceri a scazut mult sub estimarile de 94 de puncte, ajungand la 93,3 puncte, pe fondul inrautatirii situatiei din productie si vanzare en-gros. "Situatia nu este buna. Se pare ca economia nu functioneaza cum ar trebui. Este clar ca, dupa evolutia favorabila din primul trimestru, cresterea a incetinit", a declarat Ralph Solveen, economist la Commerzbank, mentionand ca exporturile se incadreaza inca in parametri normali. Analistii considera ca economia germana si-a revenit in primul trimestru dupa scaderea de 0,2% inregistrata in ultimele trei luni ale anului 2004. Presedintele Ifo, Hans-Werner Sinn, a precizat ca situatia din productie si vanzare en-gros s-a inrautatit, iar cresterea va fi mai redusa in lunile urmatoare. Insa a apreciat ca in domeniile de retail si constructii s-a inregistrat o crestere, vazuta de economisti ca semn al majorarii consumului privat. "Cresterea din retail si constructii reprezinta un semn pozitiv care sugereaza o apreciere, desi lenta, a cererii nationale", a declarat Juergen Michels, economist la Citigroup. Totusi, el a prognozat o incetinire a cresterii economice la 0,1% pentru cel de-al doilea trimestru. Analistii considera ca preturile mari ale petrolului si aprecierea continua a monedei euro fata de dolar vor ingreuna incercarea Germaniei de a inregistra crestere economica.
A treia diminuare consecutiva a indicelui Ifo, unul dintre cei mai urmariti indicatori europeni, a fost vazuta ca un semnal privind scaderea economiei germane. Klaus Abberger, unul dintre economistii Ifo, a mentionat ca Germania nu intra intr-o perioada de recesiune si ca cererea pentru exporturile tarii este inca ferma. "Nu cred ca este vorba de o scadere, ci, mai degraba, o incetinire, care, probabil, va continua si in lunile urmatoare", a continuat acesta.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.