Dinu C. Giurescu si-a depus ieri la Ministerul Culturii si Cultelor demisia din functia de director al Muzeului Taranului Roman.
Asa cum am mai informat, demisia sa de onoare fusese ceruta de ministrul Culturii, Mona Musca, intr-o scrisoare des
Dinu C. Giurescu si-a depus ieri la Ministerul Culturii si Cultelor demisia din functia de director al Muzeului Taranului Roman.
Asa cum am mai informat, demisia sa de onoare fusese ceruta de ministrul Culturii, Mona Musca, intr-o scrisoare deschisa (publicata in ZIUA din 20 aprilie) adresata reputatului istoric, profesor, autor, membru al Academiei Romane. De asemenea, in ultimele luni s-au organizat numeroase actiuni de protest ale unor cunoscuti intelectuali, scandalizati de interventiile recente in structura de expunere a Muzeului Taranului. Alaturi de Dinu C. Giurescu, tinta principala a protestelor a fost Georgeta Rosu, directoare. Doua dintre salile realizate de catre regretatii Horia Bernea, fostul director al MTR, si Irina Nicolau, sali intitulate "Ferestre" si "Timp", au fost demontate. O serie de muzeografi si cercetatori si-au dat demisia. Protestele au aratat ca e in pericol identitatea Muzeului Taranului, asa cum a gandit-o Horia Bernea in 1990, atunci cand, dupa Revolutie, a fost numit in functie, refondand astfel asezamantul initiat in 1906 de catre Al. Tzigara-Samurcas ca muzeu al artei populare.
Anul trecut, ministrul Razvan Theodorescu a refuzat sa dea castig de cauza protestatarilor, ale caror tinte au fost Dinu C. Giurescu si Georgeta Rosu, directoarea adjuncta a MTR. Schimbarea de atitudine de la MCC, dupa instalarea actualei detinatoare a portofoliului, pare sa-l fi determinat pe profesorul Giurescu sa renunte la functie. In textul demisiei este mentionata ca data a retragerii ziua de 30 aprilie. Vor urma cele 30 de zile legale in cazul personalului cu functii de conducere, care trebuie sa asigure gestiunea curenta a institutiilor pana la retragere. Virgil Stefan Nitulescu, secretar de stat la MCC, a declarat pentru ZIUA ca este posibil ca in intervalul 30 aprilie-30 mai sa fie deja organizat concursul pentru ocuparea postului devenit vacant. Domnia-sa ne-a mai declarat: "As fi foarte multumit daca toti cei care ne-au acuzat pe doamna ministru Mona Musca si pe mine de tergiversarea cazului ar intelege ca asemenea lucruri se pot rezolva doar cu diplomatie si cu consultarea tuturor partilor implicate". (Ovidiu S. Popescu)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.