Transparency International: "Germania se scufunda pe lista coruptiei" * Deutsche Welle: "Germania a fost zguduita de revelatii privind politicieni de varf care primeau sume mari de bani de la mari companii" * Sindicatul Politiei germane: "Perceptia c
Transparency International: "Germania se scufunda pe lista coruptiei" * Deutsche Welle: "Germania a fost zguduita de revelatii privind politicieni de varf care primeau sume mari de bani de la mari companii" * Sindicatul Politiei germane: "Perceptia ca Germania este lipsita de coruptie nu are nimic de a face cu realitatea" * Fostul premier francez Alain Juppé a folosit banii Parisului pentru a-si rasplati aliatii politici * Euro-parlamentarii pot sa incaseze zeci de mii de euro anual, fara justificare * Parlamentarii europeni nu trebuie sa prezinte chitante doveditoare atunci cand isi deconteaza calatoriile * Comisia Europeana are un buget de 100 de miliarde de euro, complet expus fraudelor euro-birocratilor
Coruptia este un fenomen general european care afecteaza toate tarile membre UE. "Germania se scufunda pe lista coruptiei", anunta sectia din Berlin a Transparency International in 2001 la sfarsitul anilor '90, Germania se afla pe locul 14 in lista Transparency International, cazand in 2000 pe locul 17 si apoi pe locul 20 in 2001. Astazi, Berlinul este pe locul 15 in acest clasament. Neregulile constatate in Germania se refera la finantarea partidelor politice, coruperea oficialilor guvernamentali, nereguli in acordarea contractelor pentru lucrari publice tranzactii bancare dubioase si diverse favoruri financiare acordate politicienilor de varf.
Postul de radio german Deutsche Welle constata la inceputul acestui an intr-un comentariu: "a existat o vreme cand Germania era cunoscuta ca o tara ce rezista cu incapatanare la coruptie, unde doar o umbra de indoiala putea atrage sfarsitul unei cariere politice. Nu mai este cazul. In ultimele luni, Germania a fost zguduita de acuzatii privind meciuri aranjate de arbitri, si revelatii privind politicieni de varf care primeau sume mari de bani de la mari companii". "Perceptia ca Germania este lipsita de coruptie nu are nimic de a face cu realitatea, mai degraba se datoreaza faptului ca maxim cinci la suta din cazurile de coruptie devin publice", declara pentru Deutsche Welle Uwe Dolata, purtatoarea de cuvant a sindicatului politiei germane.
In luna ianuarie a acestui an, parlamentarul social-democrat Jann Peter Janssen de la Berlin a fost silit sa demisioneze din Bundestag in urma dezvaluirilor facute de presa germana cum ca ar fi primit mari sume de bani de la compania Volkswagen. Initial, Janssen a negat ca ar fi primit bani, insa directorul executiv al Volkswagen, Bernd Pischetsrieder, a dezvaluit ca pe langa parlamentarul amintit, alti doi deputati social-democrati se aflau pe lista de plata a VW, alaturi de patru membri ai parlamentelor regionale si alti 300 de politicieni locali. Jannsen a intrat in Bundestagul german in 1994, mai inainte fiind angajat al VW ca lider de sindicat.
Nici crestin-democratii germani nu au fost scutiti de scandaluri de coruptie. La sfarsitul anului trecut, Laurenz Meyer, secretarul general al Uniunii Crestin Democrate (CDU), principalul partid de opozitie din Germania, a fost acuzat de presa germana ca a primit de la gigantul energetic RWE suma de 40.000 de euro. Pana in 2000 director la RWE, Laurenz Meyer a negat ca acesti bani reprezinta o mita politica, sustinand ca este vorba de niste plati intarziate din perioada in care inca lucra pentru RWE. Revista Der Spiegel a dezvaluit ca Laurenz Meyer a mai primit de la RWE, dupa intrarea sa in politica, o suma aditionala de 66.000 de euro "care sa-i indulceasca salariul de parlamentar federal".
Afacerea vizelor
Ministrul german de Externe, Joschka Fischer, a recunoscut, luni, in fata comisiei parlamentare de ancheta, ca a comis greseli in acest caz, insa a criticat opozitia conservatoare, pe care o acuza ca a dramatizat afacerea. Fischer si ministrul delegat de Externe in perioada 1998-2002, Ludger Volmer, sunt acuzati de mai multe luni ca au permis intrarea a zeci de mii de imigranti ilegali in spatiul Schengen, intre anii 1999 si 2003, si ca astfel a fost alimentat fenomenul infractional.
Premier à la carte
La inceputul anului trecut fostul premier francez Alain Juppe a fost gasit vinovat de coruptie de justitia franceza si i s-a interzis sa mai detina functii publice timp de zece ani. Liderul Partidului guvernamental francez, UMP, de centru dreapta, si primar al orasului Bordeaux, Alain Juppé, a fost gasit vinovat de deturnarea fondurilor primariei din Paris la sfarsitul anilor '80 si inceputul anilor '90. Primar al Parisului in acea perioada a fost actualul presedinte Jacques Chirac, iar Alain Juppé a folosit banii Parisului pentru a-si rasplati aliatii politici.
Abuzuri la Bruxelles
Eurodeputatii au dovedit ca stiu sa-si protejeze interesele financiare acum doua saptamani, cand au respins o propunere de reformare a modului in care sa fie cheltuiti banii Parlamentului European. Sistemul actual al deconturilor de la Bruxelles este aspru criticat, deoarece nu are absolut nici un sistem de control, permitand euro-parlamentarilor sa incaseze zeci de mii de euro anual. Europarlamentarii nu trebuie sa prezinte chitante doveditoare atunci cand isi deconteaza calatoriile, ceea ce inseamna ca pot pretinde bani pentru o cursa de taxi, chiar daca merg cu un prieten, sau pot cere bani pentru un zbor la business class, desi au zburat la economy. Salariile eurodeputatilor sunt in functie de tara din care provin, cele mai scazute fiind cele ale lituanienilor care primesc 800 de euro lunar, cele mai ridicate fiind ale italienilor care incaseaza pana la 12.000 de euro lunar.
Pe langa aceste salarii eurodeputatii mai primesc pana la 1000 de euro pe saptamana pentru deplasari. Pe langa acesti bani, ei mai incaseaza 260 de euro pe zi in perioada sesiunilor parlamentare plus alti 3700 de euro lunar pentru cheltuielile de secretariat. Laurence Cockcroft, expert al Transparency International, a declarat ca "standardele Parlamentului European in materie de coruptie sunt mult mai scazute decat cele din multe tari care se uita la Uniunea Europeana ca la un exemplu pozitiv".
Comisia Europeana, incapabila sa controleze coruptia
In 2001 Marta Andreasen, contabilul sef al Comisiei Europene, a refuzat sa semneze balantele contabile ale bugetului unional, sustinand ca controlul financiar interior al Uniunii este larg deschis fraudelor. In 2002, Marta Andreasen si-a pierdut postul, datorita faptului ca sustinea ca bugetul european de 100 de miliarde de euro este complet vulnerabil in fata fraudelor, iar Curtea Auditorilor a Uniunii Europene nu a reusit timp de zece ani sa prezinte o verificare a cheltuielilor. Curtea Auditorilor unionali a fost capabila sa verifice doar "cheltuielile administrative", care reprezinta insa doar 6% din uriasul buget administrat de Bruxelles.
Mai mult decat atat, publicatia The Economist arata ca reactia Parlamentului European la dezvaluirea cazurilor de coruptie a fost total nepotrivita, chiar o incercare de musamalizare. Eurodeputatul austriac Hans Peter Martin a starnit un scandal imens atunci cand a facut publica o inregistrare video care ii arata pe europarlamentari semnand statele de plata si pentru zilele in care nu fusesera la munca. The Economist rezuma astfel reactia parlamentarilor comunitari fata de acest scandal: "au propus interzicerea filmarii de catre jurnalisti a acestei ceremonii sacre a semnarii statelor de plata". (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.