Pana unde pot ajunge politistii cu nesimtirea? Intrebarea e retorica si nu asteptam un raspuns din partea autoritatilor, dar le vom prezenta un caz incredibil, demn doar de epoca comunista. Speram ca va fi ultimul de acest gen si ca va trezi in sanul
Pana unde pot ajunge politistii cu nesimtirea? Intrebarea e retorica si nu asteptam un raspuns din partea autoritatilor, dar le vom prezenta un caz incredibil, demn doar de epoca comunista. Speram ca va fi ultimul de acest gen si ca va trezi in sanul Ministerului Administratiei si Internelor acel sentiment de responsabilitate fata de viata unui semen, ca suprema indatorire a oricarui functionar din Politie si nu numai.
Goana contra cronometru
Intamplarea a debutat in cursul diminetii de ieri, cand un tata a constatat ca fiul sau in varsta de 11 ani are probleme grave de respiratie, cauzate de o viroza deosebit de violenta. Impacientat, isi pune copilul in masina si pleaca spre cea mai apropiata policlinica. Ajuns la un dispensar de cartier, dupa o examinare rapida medicul ii recomanda sa se deplaseze urgent la spital pentru ca nu ii poate preveni blocarea cailor respiratorii din cauza lipsei de medicamente si aparatura. Parintele nu sta pe ganduri si cu maxima viteza traverseaza Bucurestiul spre Spitalul Grigore Alexandrescu, in timp ce copilul sau se chinuie sa respire intins pe bancheta din spate. Farurile aprinse si claxonul ii avertizeaza pe ceilalti participanti la trafic de urgenta deplasarii. Oamenii ii fac loc, se opresc si in mod surprinzator nimeni nu injura. Ceilalti soferi isi manifesta solidaritatea. Omul isi continua drumul disperat. La camera de garda a spitalului este preluat de echipa de la urgente, iar copilul este supus tratamentelor corespunzatoare unei laringite acute cu disfonie severa, o inflamatie a laringelui ce risca sa blocheze caile respiratorii. I se administreaza substante antiinflamatorii puternice. Dupa scurt timp, copilul poate respira din nou fara probleme. Parintele a ajuns la timp. Copilul este, deocamdata, in afara pericolului.
Dupa stabilizare i se recomanda deplasarea la o alta unitate medicala pentru analize amanuntite si aplicarea unui tratament de lunga durata. Parintele isi ia din nou copilul in brate, il urca in masina si demareaza din nou. Ajunge pe Calea Dorobanti (in dreptul televiziunii, pe la orele 10,30) si profita de soseaua libera. Calca acceleratia. La 50 de metri in fata ii apare un politist cu mana dreapta ridicata. Politistii de la circulatie stateau la panda, erau la vanatare. Ca in epoca lui Ceausescu. Barbatul trage masina pe dreapta, se da jos si il intreaba pe agent ce s-a intamplat. Acesta ii raspunde cu o greata de neimaginat: "Radaru' dom'le! Ati depasit viteza legala!"
Care lege?
Politistul Marian Melinte, cel cu radarul, ii solicita soferului actele, reprosandu-i: "Mergeati cu 65km/h!" Parintele nu contesta, dar ii solicita sa-l lase sa plece pentru ca fiul sau trebuie sa ajunga de urgenta la un alt spital. Politistul, insensibil ca un animal, este de neinduplecat si se apuca sa scrie procesul verbal de constatare a contraventiei. Soferul ii reproseaza, folosind tot timpul un ton civilizat, ca nu este cazul sa-l retina din timpul pretios si ca poate reveni dupa ce isi duce copilul la spital. Ambii politisti - Melinte si aghiotantul - ignora rugamintile cetateanului: "Ista e radarul, ati depasit viteza, trebuie sa va supuneti legii!". Pentru ca spectacolul sa fie si mai penibil, in timp ce unul dintre politisti completa procesul verbal, celalalt s-a apucat sa-i explice parintelui surescitat necesitatea adaptarii vitezei la condtiile de drum si consecintele excesului de viteza. Intr-un final, dupa aproximativ 15 minute, soferul este lasat sa plece. Copilul a ajuns cu bine la unitatea medicala unde a primit ingrijirile necesare. Dar se putea sa nu fie asa. S-ar fi putut ca baiatul sa aiba din nou probleme respiratorii grave, chiar in masina. Incredibila duritate a celor doi politisti care nu au ajutat un cetatean aflat in nevoie dovedeste, inca o data, sistemul militienesc care se aplica in MAI.
Dupa ce si-a rezolvat problema copilului, tatal s-a deplasat si a achitat amenda primita in valoare de 300.000 lei. Jumatate pentru ca a platit in 48 de ore. Seful Brigazii de Politie Rutiera a Municipiului Bucuresti, comisar sef Constantin Motoc, a declarat, prin intermediul biroului de presa, ca exista o dispozitie cu privire la astfel de situatii si ca politistii sunt obligati ca in primul rand sa acorde ajutor in astfel de situatii si apoi sa pedepseasca. Nimic din ceea ce s-a intamplat ieri pe Calea Dorobanti nu dovedeste ca subalternii sai au priceput vreo iota. Au ramas aceeasi "militieni" pe care se baza Ceausescu pentru instaurarea terorii. Este inuman, nefiresc si impotriva legii. Iar daca legea spune ca acesti agenti de circulatie au procedat regulamentar, atunci sa cada legea!
|Care cetatean?
Intamplarea face ca soferul despre care vorbim sa fie ziarist la cotidianul ZIUA. Acesta n-a dorit nici un moment sa faca uz de calitatea sa, de functia sa. S-a comportat ca un cetatean cinstit pe care legea ar fi trebuit sa-l protejeze. Daca ar fi facut uz de legitimatia de presa, poate ca politistii ar fi devenit mai sensibili. Altminteri, impresia soferului a fost ca politistii asteptau spaga. Tronsonul de drum pe care a avut loc incidentul e destinat unei viteze maxime de 60 km/h. Soferul depasise viteza doar cu 5 km/h, fapt ce nu e amendabil.
Incidentul mai demonstreaza, pe langa cinismul celor doi agenti care ar trebui dati afara din politie, ca Politia Rutiera isi incalca propriile principii si propriile regulamente. Sefii Politiei au declarat ca agentii nu vor mai opri soferii, ci vor trimite la domiciliile contravenientilor surprinsi de radare fotografii insotite de amenzi. Tocmai pentru a se evita aceasta vanatoare libera pe motiv de spaga. In plus, aceiasi sefi au adaugat ca nimeni nu va fi amendat pentru depasirea vitezei legale, pe un transon de drum, cu pana la 10 km/h fata de limita, tocmai pentru a nu exista discutii. Mai nou, aflam ca in noul Cod rutier se va reintroduce prevederea ca agentii pot incasa amenda, ceea ce va da iarasi posibilitatea politistilor de a cere spaga. Prevederea fusese scoasa in urma cu doi ani, fiind inlocuita cu plata amenzii la CEC sau Circa Financiara, tocmai ca agentii sa nu mai manipuleze bani.
Iata cum un jurnalist a verificat, fara voia lui, la ce abuzuri sunt supusi cetatenii din partea politistilor de strada. Daca cetateanul obisnuit nu are cui se adresa in astfel de situatii, sau, chiar daca ar avea solutia legala, pana la urma renunta in a o aplica (ceea ce incurajeaza abuzul), noi am ales calea de a semnala prin presa acest abuz. Pentru aceia din politie dornici sa faca o ancheta corecta in acest caz punem la dispozitie numele ziaristului de la ZIUA, precum si documentele doveditoare emise de Spitalul Grigore Alexandrescu, care certifica cele relatate in acest articol.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.