TVR Cultural a programat in aceasta seara, de la orele 22.00, un film de exceptie: "Strigatul libertatii" (Cry Freedom), coproductie Marea Britanie/SUA (1987), cu trei nominalizari la Oscar. "Cry Freedom", in fapt doua filme intr-unul singur, reda po
TVR Cultural a programat in aceasta seara, de la orele 22.00, un film de exceptie: "Strigatul libertatii" (Cry Freedom), coproductie Marea Britanie/SUA (1987), cu trei nominalizari la Oscar. "Cry Freedom", in fapt doua filme intr-unul singur, reda povestile a doi barbati, Steve Biko si Donald Woods, care lupta impotriva apartheid-ului, dar in mod diferit si din motive diferite. Donald Woods (Kevin Kline) este un ziarist alb din Africa de Sud a anilor '70 care a scris cateva editoriale critice la adresa lui Steve Biko (Denzel Washington), un activist de culoare foarte curajos. Dupa cateva intalniri cu Biko, Woods si sotia lui, Wendy (Penelope Wilton), ajung sa-l cunoasca si sa-si schimbe parerea. Biko moare insa in arestul politiei iar ziaristul se decide sa scrie o carte despre el, initiativa cu care intra in atentia autoritatilor. Singura cale de a o publica este sa plece ilegal din Africa de Sud. Pelicula a primit trei nominalizari la Oscar: pentru cel mai bun actor in rol secundar - Denzel Washington, cea mai buna coloana sonora si cel mai bun cantec.
"Povestea lui Adèle H.", o alta pelicula deosebita, poate fi urmarita pe TVR 2, de la 22.15. Filmul, regizat de celebrul Francois Truffaut in 1975, este inspirat de povestea reala a Adèlei Hugo, fiica scriitorului Victor Hugo, a carei dragoste obsesiva pentru un ofiter de marina a insemnat pentru ea inceputul sfarsitului. Pelicula este bazata pe jurnalul tinerei Adèle iar rolul principal este intepretat de frumoasa Isabelle Adjani, care a fost nominalizata la Oscar pentru prestatia sa din aceasta pelicula. In 1862, la Halifax, o foarte tanara frantuzoaica debarca incognito. Ea se cazeaza in pensiunea doamnei Saunders si se prezinta drept Miss Lewly. In realitate, ea se numeste Adèle Hugo, cea de-a doua fiica a scriitorului, care a plecat in cautarea tanarului locotenent englez Pinson (Bruce Robinson), de care era indragostita pana peste cap. Pinson nu ii impartaseste insa sentimentele si o face sa inteleaga acest lucru. Adèle este insa obsedata de acest barbat si continua sa il urmareasca. Adevarata Adèle, care isi pierde mintile, isi va petrece tot restul vietii (1915) intr-un sanatoriu.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.