Asociatia Romana pentru Combaterea Contrafacerilor (ARCC) a demarat - in cadrul "Programului National de Sustinere a Originalitatii Produselor si Serviciilor" - un proiect de o importanta deosebita pentru stoparea furtului de proprietate intelectuala
Asociatia Romana pentru Combaterea Contrafacerilor (ARCC) a demarat - in cadrul "Programului National de Sustinere a Originalitatii Produselor si Serviciilor" - un proiect de o importanta deosebita pentru stoparea furtului de proprietate intelectuala, fenomen ce genereaza o evaziune fiscala ce nu poate fi controlata, darmite stopata. ARCC si-a propus constituirea unui organism acreditat de RENAR care sa certifice marca si autenticitatea produselor comercializate in magazinele din Romania. Se stie faptul ca marca reprezinta o garantie a calitatii, o semnatura cu ajutorul careia consumatorul poate identifica si deosebi un produs original de altele falsificate ori contrafacute. Asadar, Proiectul "Marca Pro Q" isi propune sa certifice, in ceea ce priveste produsele comercializate, fiecare societate comerciala care desface produse de marca. In acest fel, consumatorii vor afla cu certitudine, inca de la intrarea in magazine - prin vizualizarea marcii mentionate -, daca produsele comercializate in incinta respectiva sunt originale sau contrafacute.
Acordarea "Marcii Pro Q" vizeaza, in faza de proiect, acele societati comerciale care vand ori distribuie produse originale, dar au avut neplaceri din cauza contrafacerilor. Acestia sunt comercianti de buna credinta, ce respecta toate normele in vigoare cu privire la comercializarea produselor de marca si care vor ca acest lucru sa fie certificat si recunoscut de clienti. Respectivele firme se vor adresa ARCC pentru a li se elibera simbolul produselor originale "Pro Q". Marca se acorda in urma analizei fiecarui dosar de catre un Comitet de Certificare ce va functiona in cadrul ARCC, format din reprezentanti ai producatorilor, beneficiarilor, autoritatilor si din domeniul cercetarii. Acest comitet va stabili in ce masura este respectat lantul de distributie prin care produsul original ajunge in magazin si daca toate procedurile sunt respectate, dupa care va acorda "Marca Pro Q".
Tot ARCC intentioneaza sa introduca in nomenclatorul de meserii asa numitii consilieri pe probleme de contrafaceri, care vor constitui o categorie profesionala de sine statatoare, avand documente de legitimare si insemne speciale, beneficiind de certificare si instruire in vederea cunoasterii cerintelor esentiale pentru securitatea produselor, a elementelor de identificare a marcilor veritabile. Acesti specialisti se vor organiza la nivelul ARCC intr-un Corp National al Consilierilor pe Probleme de Contrafacere, fiind mandatati de catre asociatie sa o reprezinte in teritoriu, sa monitorizeze piata si sa supravegheze comerciantii care au obtinut Marca Pro Q.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.