Semnarea la Luxemburg de catre Romania si Bulgaria a Tratatului de aderare la Uniunea Europeana intervine pe fondul declaratiilor din ultimele luni si saptamani, potrivit carora intrarea efectiva a celor doua in UE ar putea fi intarziata cu un an, ca
Semnarea la Luxemburg de catre Romania si Bulgaria a Tratatului de aderare la Uniunea Europeana intervine pe fondul declaratiilor din ultimele luni si saptamani, potrivit carora intrarea efectiva a celor doua in UE ar putea fi intarziata cu un an, ca urmare a clauzei de salvgardare care prevede amanarea aderarii daca nu sunt respectate angajamentele stricte asumate, scrie editia de ieri a cotidianului ungar Magyar Hirlap. Intarzierile in aplicarea angajamentelor asumate in cazul Romaniei si al Bulgariei nu vor fi greu de dovedit, asa cum nu ar fi fost greu de dovedit nici in cazul celor 10 state intrate de curand in Uniune (Ungaria, Polonia, Cehia, Slovenia, Slovacia, Malta, Cipru, Letonia, Lituania si Estonia), comenteaza Magyar Hirlap.
Tratamentul deosebit aplicat Romaniei si Bulgariei in privinta monitorizarii eforturilor de integrare se datoreaza mai ales contextului politic, dar si faptului ca cele 10 state intrate in mai 2004 se aflau intr-o situatie mai buna. In privinta angajamentelor asumate, scrie sursa citata, Polonia era cel mai mult ramasa in urma, insa Varsovia s-a bucurat tot timpul de un tratament special care a facut ca aderarea ei sa nu fie pusa sub semnul intrebarii. Pe de alta parte, clauza de salvgardare valabila pentru Cele 10 nu se referea la nici o posibilitate de amanare a aderarii, ci doar la unele domenii mai delicate (cum ar fi de exemplu comertul cu alimente). Nici Lituania nu indeplinea toate conditiile aderarii, dar problemele ei - data fiind marimea statului - nu puteau avea o influenta semnificativa asupra pietii unice.
In schimb, scrie cotidianul ungar, PIB-ul Romaniei nu atinge nici o treime din media din UE, in timp ce, prin aderare, aceasta va deveni una din cele mai mari state comunitare si va avea o influenta importanta in luarea deciziilor. Ea are totodata pretentii pentru obtinerea unei cote importante din ajutoarele pentru agricultura si din cele pentru recuperarea intarzierilor. De asemenea, mai scrie ziarul citat, Romania se confrunta cu probleme grave precum coruptia, deficientele sistemului juridic, haosul de pe piata muncii, soarta copiilor institutionalizati.
Le Figaro scrie despre "oboseala" extinderii
Romania si Bulgaria vor semna luni, la Luxemburg Tratatul de Aderare, in cadrul unei ceremonii care risca sa fie umbrita de cresterea in Franta a numarului celor care se opun Constitutiei europene, comenteaza ziarul Le Figaro. La un an dupa intrarea "cu surle si trambite" a zece noi state, Uniunea extinsa este atinsa de "oboseala", lucru evident mai ales in sondajele publice, arata le Figaro care subliniaza ca aderarea Romaniei si Bulgariei, tari foarte sarace, va reorienta bugetul Uniunii mai ales catre sectorul agricol. Chiar daca Bulgaria s-a reformat mai repede decat Romania, Bruxellesul a administrat cele doua candidaturi impreuna, ceea ce explica si semnarea unui tratat comun, noteaza cotidianul francez, adaugand ca intrarea in UE ar trebui sa aiba loc la 1 ianuraie 2007, cu exceptia cazului in care Romania ar "incetini" punerea in aplicare a reformelor.
Departe de a fi in conformitate cu regulile "clubului", mai ales in domeniul judiciar, cele doua state sunt chemate sa dubleze eforturile in urmatorii doi ani, in caz contrar urmand a fi activate clauzele de salvgardare ce duc la amanarea aderarii cu un an. In rapoartele sale, Bruxellesul pune accentul pe doua domenii cheie: coruptia, care atinge un nivel alarmant in Romania si tratamentul minoritatii roma, departe inca de normele comunitare. (D.E.)

Ziua

Sursa: ZiuaTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.