Astazi incepe la Paris prima editie a Panoramei filmului romanesc contemporan, al carei invitat de onoare este actorul, regizorul si caricaturistul Horatiu Malaele. Organizatorii (Asociatia Artroumain, cinematograful parizian Le Latina, cu sprijinul
Astazi incepe la Paris prima editie a Panoramei filmului romanesc contemporan, al carei invitat de onoare este actorul, regizorul si caricaturistul Horatiu Malaele. Organizatorii (Asociatia Artroumain, cinematograful parizian Le Latina, cu sprijinul C.N.C. - Franta, al Ministerului roman al Culturii, Uniunea Latina si Centrul National roman al Cinematografiei) au facut o selectie a celor mai bune productii romanesti din ultimii ani, care vor fi prezentate publicului parizian pana pe 3 mai. Alaturi de nume cunoscute in Hexagon, precum Lucian Pintilie sau Nae Caranfil, vor fi proiectate si peliculele noilor sperante ale cinematografiei romanesti, unele dintre acestea, rulate in premiera in capitala Frantei. In aceasta seara inaugurala, al carei amfitrion este criticul francez Henry Chapier, va fi prezentat lung-metrajul "Steaua fara nume", film regizat in 1965 de catre Henri Colpi, un bun exemplu de cooperare cinematografica romano-franceza. Regizorul si protagonistii - Marina Vlady, Claude Rich si arhitectul Oni Oroveanu, scenograful filmului - au anuntat ca vor fi prezenti in sala.
Aceasta prima editie a Panoramei le-a rezervat un loc special scurt-metrajelor premiate anul trecut la cele mai importante festivaluri europene: Palme d'Or la Cannes pentru "Trafic", Cel mai bun film la Venetia pentru "Apartamentul", Ursul de Aur la Berlin pentru "Un cartus de kent si un pachet de cafea". Printre lung-metrajele ce urmeaza a fi proiectate se numara: "Maria", Italiencele", "Furia", "Niki, colonel in rezerva", "Filantropica", "Occident". La categoria documentar au fost selectionate, "Jaful" de Alexandru Solomon, "Adam si Eva" de Dite Dinestz si "Decreteii" lui Florin Iepan.
Obiectivul Panoramei, spun organizatorii, este, pe de o parte, acela de a crea un spatiu pentru promovarea expresiilor culturale romanesti, pe de alta parte, de a favoriza schimburile culturale intre Franta si tara noastra. Evenimentul va fi completat de o serie de manifestari conexe - expozitii, mese rotunde, lansari de DVD-uri, casete VHS, carti - pentru a reda imaginea completa a noului val al cinematografiei autohtone. (L.D.)

Ziua

Sursa: ZiuaTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.