Alphonse Capone, cunoscut ulterior ca Al Capone sau Scarface - "Cicatrice" s-a nascut in Brooklyn, la data de 17 ianuarie 1899, fiind fiul lui Gabriele Capone si al Teresinei Raiola. Tatal lui Al Capone a fost un barbier din satul Castellemmare di St
Alphonse Capone, cunoscut ulterior ca Al Capone sau Scarface - "Cicatrice" s-a nascut in Brooklyn, la data de 17 ianuarie 1899, fiind fiul lui Gabriele Capone si al Teresinei Raiola. Tatal lui Al Capone a fost un barbier din satul Castellemmare di Stabia. Familia Capone a emigrat in SUA in anul 1894 si a avut sapte fii si doua fiice. Al nu se considera a fi italian si era mandru ca este cetatean american "nu sunt italian. M-am nascut la Brooklyn" a declarat acesta.
Alphonse Capone a fost coleg de scoala cu Salvatore Lucania, cunoscut ulterior ca Lucky Luciano. Cand avea aproape zece ani, acesta a inceput sa umble cu un alt viitor gangster, Johnny Torrio, care era tot napoletan. La varsta de 14 ani, Al a fost nevoit sa renunte la scoala, dupa ce a lovit un profesor. Impreuna cu Lucky Luciano a intrat intr-o banda cunoscuta ca "Five Pointers", din Manhattan. Un timp, Capone a lucrat pentru Frank Yale, presedintele Uniunuii Siciliene, ca barman. Intr-o noapte, tanarul Al a facut o remarca obraznica la adresa surorii lui Frank Galluciano, iar acesta a scos un briceag si l-a crestat de trei ori pe fata pe Capone. Cand "cariera" sa a devenit faimoasa, majoritatea ziarelor l-a poreclit "Scarface". Incredibil, dar Capone a ales sa-l ierte pe Galluciano si cativa ani mai tarziu, chiar l-a angajat ca bodyguard-ul sau.
In 1918, Al Capone s-a casatorit cu irlandeza Mae Coughlin, care i-a facut acestuia un fiu, Albert "Sonny" Francis Capone. Cuplul a locuit in Brooklyn un an, iar in timpul acesta a lucrat pentru Frankie Yale. Totusi, se pare ca in acel interval de timp Capone a savarsit cel putin doua crime, pana cand a fost trimis la Chicago de catre Yale, in 1919. Yale crezuse ca Al se va "linisti" daca va pleca in Chicago si nu s-a gandit nici o clipa ca acela va fi de fapt inceputul uneia dintre cele mai renumite "cariere de gangster" din istoria moderna a Americii.
La 20 de ani, Al Capone administra un cunoscut nightclub din Chicago, numit "The Four Deuces". Pana in 1924, acesta era deja implicat in mai multe afaceri necurate, de la jocuri de noroc, prostitutie, contrabanda cu alcool si diverse alte combinatii care ii aduceau peste o suta de mii de dolari pe saptamana.
Al Capone stapanea la perfectie arta politicii si devenise o figura proeminenta in lumea interlopa. Totusi, in ciuda afacerilor sale necurate, el a devenit in scurt timp o personalitate publica foarte renumita.
Zilnic, el facea drumuri la primaria orasului, a deschis cantine sociale pentru saraci si chiar a facut lobby pentru ideea conform careia laptele trebuia dat gratuit bebelusilor din oras. Deseori, oficialii erau stanjeniti de virulenta politica a lui Capone si pentru a-l tempera, au inceput sa-i zdruncine afacerile ilegale, care erau sabotate de raiduri tot mai frecvente ale Politiei. Au aparut de asemenea si incendii misterioase care ii distrugeau sediile de afaceri.
La inceput, publicul a glorificat activitatile lui Al Capone, pe care l-au comparat cu un Robin Hood al vremurilor moderne. Nu a durat mult insa aceasta situatie si in scurt timp publicul s-a intors impotriva sa. Acest lucru s-a intamplat pentru ca s-a aflat ca Al Capone a ordonat uciderea unui faimos procuror local, Billy McSwiggin, care incerca sa-i descopere afacerile necurate. Desi nu s-a adus nici o dovada care sa indice implicarea lui Al Capone in afacere, acesta pierduse admiratia publicului. El nu a putut fi acuzat din lipsa de probe. Spre furia opiniei publice, Capone a fost lasat in libertate. De atunci afacerile lui "Big Al" au prosperat si a devenit unul dintre cei mai influenti "tari ai crimei", fiind considerat a fi mai puternic decat primarul orasului.
Pana in 1929, imperiul lui Capone valora peste 62 de milioane de dolari. Atunci, Capone a decis ca este gata sa-si elimine cel mai important rival in afacerile cu alcool, George "Bugs" Moran. Bugs era de asemenea unul dintre cei mai importanti gangsteri din Chicago. Se spune ca Al Capone il ura atat de mult pe Moran, incat a ordonat oamenilor sai sa-i ucida pe toti membrii bandei lui Bugs, de la cel mai mic pana la seful cel mare.
Masacrul din ziua Sf. Valentin
Pe atunci, Capone ducea o viata luxoasa in Palm Beach si l-a angajat pe unul dintre cei mai merituosi colaboratori ai sai, "Machine Gun" McGurn sa se ocupe de Moran. Astfel, "Machine Gun" impreuna cu cativa oameni s-a dus la Moran cu pretextul ca vrea sa cumpere niste alcool de contrabanda. S-a batut palma si s-a decis ca marfa sa fie livrata cateva zile mai tarziu, de Sf. Valentin. In ziua stabilita, McGurn si oamenii lui au venit deghizati in uniforme furate de politisti. Cand oamenii lui Moran s-au apropiat, "politistii" s-au prefacut ca ii aresteaza si i-au pus pe toti oamenii lui Moran sa se alinieze cu fata la perete, cu mainile sus. Crezand ca sunt arestati, sapte dintre acestia s-au aliniat asteptand sa li se puna catusele. In loc de arestare, McGurn si oamenii lui a deschis focul, executandu-i pe rivali.
Moran, care vazuse "masina politiei" la intrare, si crezand ca este vorba despre un raid, a fugit inainte de masacru.
Dupa acest incident, toata lumea l-a vazut pe Capone ca fiind vinovat si astfel i s-a atribuit cea mai faimoasa executie din istoria Americii - Masacrul din ziua Sfantului Valentin. Incidentul a captat intreaga atentie a natiunii, iar Capone a fost portretizat in cartile si ziarele din intreaga America.
De fapt, Capone era un gangster de inalta clasa, un om care a reusit prin forte proprii sa devina multimilionar si care stia cum sa atraga atentia asupra lui.
In scurt timp, faima sa a ajuns la urechile proaspatului presedinte al Americii, Herbert Hoover, care a cerut ca Al Capone sa fie adus in fata justitiei.
De atunci au trecut cinci ani de munca asidua din partea autoritatilor, care, avand oameni sub acoperire, au reusit sa stranga dovezi impotriva lui "Big Al".
La data de 17 octombrie 1931, Alphonse Capone a fost condamnat la 11 ani de inchisoare pentru evaziune fiscala. Judecatorul a refuzat cautiunea in cazul sau si astfel Al Capone a fost incarcerat.
Celula de lux
La data de 4 mai 1932, "Scarface" a inceput sa-si ispaseasca pedeapsa la inchisoarea federala din Atlanta. Acolo, el si-a demonstrat cu prisosinta calitatile de "maestru al manipularii". Se "imprietenise" cu gardienii, pe care ii recompensa cu sume mari de bani, avea covor si mobila scumpa in celula cu un singur pat (spre deosebire de alti detinuti care ispaseau pedepse mult mai usoare si care stateau inghesuiti cu alti infractori).
Mai avea de asemenea in celula si un radio, iar deseori obisnuia sa se converseze si sa asculte diverse emisiuni impreuna cu gardienii.
Prietenii si familia sa se mutasera intr-un hotel din apropiere si in fiecare zi veneau la el in vizita, fara sa fie stingheriti de nimeni.
Totusi, in 1934, Capone a fost mutat intr-o alta inchisoare, unde autoritatile au dorit ca acesta sa nu mai poata pacali sistemul.
Asa, Al Capone a ajuns la faimoasa Alcatraz, unde, desi a fost incercat de nenumarate ori, nu si-a mai putut exercita influenta.
"Big Al" a stat la Alcatraz patru ani si jumatate, dupa care a inceput sa prezinte simptomele sifilisului, o boala pe care probabil o ducea pe picioare de cativa ani. A ajuns la spitalul inchisorii, iar in 1938 a fost transferat la inchisoarea Terminal Island din sudul Californiei, pentru a-si termina de ispasit pedeapsa. In noiembrie 1939, Al Capone a iesit din inchisoare, bolnav si slabit. S-a restras la vila sa din Palm Beach, departe de afaceri, iar opt ani mai tarziu a murit din cauza unei complicatii provocate de sifilis. (B.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.