Presedintele Traian Basescu si premierul Calin Popescu Tariceanu au sosit la Luxembourg cu avioane si in zile diferite, pentru a se intalni la manifestarea de ieri de la Luxembourg. Presedintele Basescu a ajuns ieri la Luxemburg, cu o ora inainte de
Presedintele Traian Basescu si premierul Calin Popescu Tariceanu au sosit la Luxembourg cu avioane si in zile diferite, pentru a se intalni la manifestarea de ieri de la Luxembourg. Presedintele Basescu a ajuns ieri la Luxemburg, cu o ora inainte de inceperea ceremoniei, in acelasi avion cu fostii presedinti Emil Constantinescu si Ion Iliescu. Premierul a ajuns in urma cu doua zile, insotit de o delegatie stufoasa de zece ministri si mai multi reprezentanti guvernamentali. In total, peste 50 de persoane. Si aceasta in timp ce delegatia Bulgariei nu numara mai mult de sapte persoane. In ciuda cutumei, doi dintre ministrii care l-au insotit pe Tariceanu, plus primarul Capitalei Adriean Videanu, au tinut sa-si ia si sotiile intr-o deplasare la ale carei manifestari oricum n-au avut acces decat oficialii, nu si familiile acestora. Constatand interesul deosebit al ziaristilor pentru motivele care au determinat si deplasarea sotiilor, Guvernul a tinut sa precizeze ieri, printr-un comunicat de presa, ca prezenta sotiilor este, in anumite situatii, esentiala. S-a oferit ca exemplu concertul de acum doua zile, din Luxembourg, sustinut de Angela Gheorghiu, la care oficialitatile locale au venit impreuna cu sotiile. Conform principiului reciprocitatii, se mai spune in comunicat, si oficialii romani ar fi trebuit sa fie insotiti de consoarte. In cele din urma, Executivul a asigurat ca sotiile si-au platit singure deplasarea la Luxembourg.
Pentru ca ziua de ieri, pana la ora 17.00, cand a inceput ceremonia propriu-zisa, trebuia aglomerata intr-un fel, Tariceanu si cativa dintre ministrii sai care s-au indurat sa iasa din camera de hotel, pe o vreme foarte ploioasa, si-au pus in program cateva vizite de curtoazie care sa marcheze istoricul moment. Prima oprire a premierului a fost ieri in Schengen, oras simbol al constructiei europene si al Luxemburgului, in ultima instanta, in conditiile in care acest stat este fondatorul Uniunii Europene. Aici, premierul a participat la o ceremonie destul de insolita, in speta dezvelirea unei placi comemorative care a marcat plantarea a 27 de frasini. Si pentru ca au fost plantati cu o ocazie cu totul speciala, respectiv semnarea tratatului de aderare, arborii au avut si ei un pret special: sapte mii de euro.
Premierului i s-a pregatit pentru momentul sensibil un program cu specific romanesc, fiind intampinat de un grup de artisti populari din Maramures. Acestia i-au cantat lui Tariceanu, pana cand acesta si-a amanat cu prea mult sosirea si au renuntat, ascunzandu-se pe sub umbrele de ploaia mocaneasca.
Primul ministru a sfidat insa ploaia si a gasit cateva cuvinte de spus in limba franceza pentru cei prezenti. A apreciat sprijinul pe care Guvernul luxemburghez l-a acordat Romaniei, sprijin pentru care nu a gasit suficiente cuvinte pentru a-si exprima recunostinta, dupa propriile-i declaratii. La randul sau, primarul localitatii Schengen i-a multumit lui Tariceanu pentru frasini si le-a povestit celor prezenti ca pe drumul pe care au fost plantati arborii era un vechi drum roman, care s-a transformat, prin plantarea pomilor, intr-o cale romaneasca.
Pana la ora 17.00, Tariceanu a mai gasit ragaz sa se deplaseze pe jos pana la Monumentul "Acordului de la Schengen" si de acolo, mai departe, catre "Centrul European de Informare Schengen", unde a vizionat un film despre istoricul "Tratatului de la Schengen". (C. EPURAN)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.