Politicienii conservatori din UE sunt ingrijorati ca Bucurestiul nu va fi pregatit sa adere la organizatia comunitara in 2007, se arata intr-un comentariu transmis de Deutsche Welle, informeaza Rompres. Presedintele roman Traian Basescu a recunoscut
Politicienii conservatori din UE sunt ingrijorati ca Bucurestiul nu va fi pregatit sa adere la organizatia comunitara in 2007, se arata intr-un comentariu transmis de Deutsche Welle, informeaza Rompres. Presedintele roman Traian Basescu a recunoscut ca tara sa are o problema cu coruptia, insa in fata criticilor tot mai numeroase - inclusiv din partea unor parlamentari germani - presedintele Romaniei spera sa arate clar ca tara sa se ocupa de aceasta problema.
Cunoscuta drept "raul national", coruptia este prezenta in mai toate aspectele vietii din Romania. Din cauza combinatiei cu un sistem judiciar slab, anumiti politicieni europeni au cerut amanarea aderarii Romaniei la UE, comenteaza Deutsche Welle.
"Criticile sunt de inteles, iar scepticismul catorva politicieni germani fata de noi este si el justificat daca privesti la ultimii 15 ani si mai ales la ultimii patru ani din Romania", a declarat presedintele Basescu. Seful statului roman a subliniat ca noua campanie anticoruptie initiata de guvernul de la Bucuresti ajuta la imbunatatirea conditiilor din tara. "As dori sa ii rog pe acei politicieni germani care nu au inca incredere in Romania sa analizeze ultimele luni de cand guvernul se afla in functie. Am declansat un razboi aprig impotriva coruptiei", a subliniat Traian Basescu.
Dupa semnarea Tratatului, Romania si Bulgaria va trebui sa depuna eforturi pentru a indeplini conditiile UE si a putea adera la Uniune la 1 ianuarie 2007. UE ar putea amana aderarea cu un an daca angajamentele asumate nu vor fi respectate. Opozitia conservatoare din Germania ar dori sa voteze impotriva Tratatului de Aderare a Romaniei, insa social-democratii cancelarului Gerhard Schröder sunt dispusi sa acorde Bucurestiului prezumtia de nevinovatie. "Bineinteles ca in cele din urma Parlamentul va trebui sa ratifice Tratatul, asa cum se procedeaza la fiecare aderare, insa pana atunci va mai trece ceva timp. Cred ca pana in acel moment vom reusi sa convingem publicul german ca Romania si-a indeplinit obligatiile pe care si le-a asumat", a afirmat Gernot Erler, deputat din partea social-democratilor.
In primele luni ale razboiului sau impotriva coruptiei, Bucurestiul a concediat 40 de comisari de politie, la 42.000 de companii li s-au blocat conturile bancare pana la platirea taxelor datorate bugetului de stat si au fost demarate mai multe anchete privind cazuri de luare de mita. Dar chiar si in cazul in care Romania va reusi sa faca ordine in afacerile publice si private, tara mai are de parcurs un drum lung si dificil catre UE, comenteaza Deutsche Welle, care arata ca Romania este una dintre cele mai sarace tari din Europa, cu un salariu mediu lunar de 180 de euro si un PIB care este 30% din media UE. Pentru a corecta aceasta situatie, noua administratie de la Bucuresti spera sa atraga investitori straini. Un nou impozit a fost stabilit la 16% si se intentioneaza reducerea taxelor vamale in vederea atragerii de investitii straine in tara.
Parlamentul European a dat unda verde aderarii Bulgariei la Uniunea Europeana in ianuarie 2007, dar mai exista inca mai multe obstacole de trecut, se arata in comentariul transmis ieri de Deutsche Welle.
Criticile venite din partea Bruxellesului s-au axat pe doua probleme, refoma judiciara, care nu desfasoara suficient de repede si lupta impotriva crimei organizate. UE vrea sa fie sigura ca Bulgaria isi va duce pana la capat promisiunile de aducere a legilor la standardele comunitare prin limitarea numeroaselor puteri ale judecatorilor si organizarea unor alegeri mai democratice si mai transparente.
Strans legata de refoma sistemului judiciar este lupta impotriva coruptiei, care s-a bucurat de un anumit succes. Insa oficialii UE apreciaza ca nu s-a facut suficient in domeniul contrafacerii, produselor pirat sau traficului de droguri si de persoane, arata Deutsche Welle. Presedintele bulgar Georghi Parvanov, dar si alti membri ai guvernului au subliniat deseori ca reformelor respective vor fi realizate pana la finalul acestui an. Chiar daca si publicul stie ca mai sunt multe de facut, nimeni de la Sofia nu este pregatit sa admita ca tara nu este pregatita pentru aderare.
"A fost foarte bine ca Parlamentul European s-a concentrat atat de mult asupra Bulgariei. Discutia a fost partial critica, dar foarte echitabila", a declarat Timo Summa director general pentru extindere in cadrul Comisiei Europene. Alti europeni raman insa sceptici in legatura cu abilitatea presedintelui bulgar de a face schimbarile necesare si iau in considerare invocarea clauzei de salvgardare, care prevede amanarea aderarii cu un an.
Criticii sustin ca economia Bulgariei nu este pregatita pentru piata extinsa a UE. Productivitatea tarii si PIB-ul sunt in jur de 30% din media comunitara, iar salariul mediu este de 150 de euro. Alte preocupari sunt legate de minoritatea roma si inchiderea a patru din cele sase reactoare nucleare in urma unui acord cu Uniunea, arata Deutsche Welle. (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.