Romania a trecut ieri, alaturi de Bulgaria, de la statutul de stat candidat la cel de tara in curs de aderare, o data cu semnarea tratatului de aderare la Uniunea Europeana. Ceremonia semnarii tratatului a avut loc aseara, la ora locala, 17.00, ora L
Romania a trecut ieri, alaturi de Bulgaria, de la statutul de stat candidat la cel de tara in curs de aderare, o data cu semnarea tratatului de aderare la Uniunea Europeana. Ceremonia semnarii tratatului a avut loc aseara, la ora locala, 17.00, ora Luxemburgului, in Abatia Neumunster din capitala Marelui Ducat luxemburghez. Ceremonia a fost deschisa cu intonarea imnului Casei Mari Ducale Wilhelmus, de catre Ruxandra Bazac, mezzo-soprana de origine romana, stabilita in Luxembourg si apoi cu intonarea imnului european de catre o formatie corala bulgara. Semnarea Tratatului de aderare a durat aproape 90 de minute, in conditiile in care au fost anuntati 85 de semnatari. Delegatia Romaniei a fost condusa la Luxembourg de presedintele Traian Basescu si premierul Calin Popescu Tariceanu. Din aceeasi delegatie au mai facut parte ministrul de Externe, Mihai Razvan Ungureanu si Leonard Orban, negociator sef pentru Uniunea Europeana. Acestia au fost de altfel si cei care au semnat tratatul de aderare din partea tarii noastre. In afara celor patru, Tariceanu a mai fost insotit de zece ministri, printre care ministrii de stat, Marko Bela si George Copos, ministrul Integrarii Ene Dinga, ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga si ministrul de Justitie, Monica Macovei.
Implinirea visului de 50 de ani
Alocutiunile care au urmat semnarii Tratatului au indus tema marii familii europene. Presedintele in exercitiu al Consiliului UE, Jean Claude Junckner a vorbit cinci minute in limba franceza, presedintele Parlamentului European, Josep Borell, cinci minute in limba spaniola, Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, cinci minute in franceza, engleza si portugheza, premierul bulgar Simeon Saxa- Coburg, in limba franceza si Traian Basescu in limba romana. In discursul sau, presedintele Traian Basescu a subliniat ca procesul de largire a Uniunii Europene catre Europa Centrala si de Est a reprezentat chiar de la inceput o sansa istorica pentru a sterge granitele artifciale, pentru a extinde pacea si prosperitatea in Europa, "pentru a ne pregati pentru un viitor mai bun". "Iata-ne astazi, aici, pentru a ne exprima dorinta comuna de a fi impreuna, la bine si la rau, ca o famile mare de 27 de membri", a spus Basescu. Presedintele a sustinut ca, pentru Romania, aderarea la UE reprezinta indeplinirea unui vis care dureaza de peste 50 de ani, prin care se depasesc bariere si tara noastra se ataseaza valorilor europene. "Astazi, am semnat pentru viitorul nostru, intr-o Uniune bazata pe o economie performanta, dezvoltare sustenabila, coeziune sociala si economica. O Uniune fundamentata pe principiul libertatii, democratiei si justitiei. O Uniune devotata tolerantei, dreptatii si solidaritatii. O Uniune fidela respectului pentru demnitatea umana si libertate", a adaugat Basescu. Seful statului a dat asigurari ca scopul Romaniei nu este doar sa devina un membru al UE, sustinand ca Romania se va implica total in a contura un viitor comun european si va juca dupa regulile stabilite. "Putem contribui la dezvoltarea economiei, a securitatii si a coeziunii in Uniune. Ne luam rolul in serios, acela de viitor gardian al unei parti dinspre granita de Est a Uniunii", a mai spus Basescu.
Indeplinirea cerintelor UE
Pe de alta parte, presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, si-a exprimat speranta, in alocutiunea de dupa semnarea tratatului, ca Romania si Bulgaria vor reusi sa duca la indeplinire si cele mai complicate cerinte din partea Uniunii, in ceea ce priveste reformele in administratie si justitie. "Stiu ca a fost un drum obositor si solicitant. Uniunea si statele membre stabilesc standarde inaintate pentru noii veniti. Sunt si motive sa o faca: acum mai mult ca niciodata, Uniunea este o comunitate nu doar a Statelor ci a cetatenilor. Succesul sau atrage dupa sine bunastarea oamenilor in viata lor de zi cu zi", a spus Barroso, adaugand ca din aceste motive, uneori Comisia a trebuit sa fie dura, prin scoaterea in evidenta a lipsurilor. Dupa ceremonia semnarii Tratatului, oficialii prezenti la Luxembourg au participat la un dineu oferit de Altele Lor Regale, Marele Duce si Marea Ducesa, in Palatul din Luxembourg.

Ziua

Sursa: ZiuaTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.