Comisia de cultura, arte si mass media a Adunarii parlamentare a Consiliului Europei (APCE) a fost insarcinata cu elaborarea unui raport referitor la mass media si terorism. In acelasi timp, in cadrul sesiunii de primavara a APCE care incepe azi, la
Comisia de cultura, arte si mass media a Adunarii parlamentare a Consiliului Europei (APCE) a fost insarcinata cu elaborarea unui raport referitor la mass media si terorism. In acelasi timp, in cadrul sesiunii de primavara a APCE care incepe azi, la Strasbourg, este programata o dezbatere de urgenta asupra jurnalistilor in situatii de criza, pornind de la cazul jurnalistilor francezi si romani rapiti in ultima vreme, dezbatere ca va debuta azi in Comisia politica a Adunarii.
In motivatia raportului Comisiei de cultura se spune: "Recenta escaladare a terorismului in lume a suscitat o vie dezbatere asupra rolului mass-media. S-a spus ca acoperirea asigurata de catre media ar putea servi teroristilor, al caror scop este acela de a face sa treaca propriul lor mesaj catre publicul larg, respectiv ar putea constitui motivatia insasi a unor acte teroriste. Lumea a putut sa vada imagini atroce extrem de socante in casete turnate chiar de teroristi. Mass-media este azi sistematic utilizata pentru a transmite mesaje intre responsabilii politici si teroristii care nu doresc sau nu pot sa angajeze un dialog direct".
Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei isi exprima temerea ca aceasta situatie poate fi usor luata ca pretext pentru a limita libertatea de informare. Istoria a aratat ca restrangerea acoperirii mediatice nu rezolva problema terorismului. Totusi, fiecare nou act terorist conduce la repunerea in chestiune a strategiilor politice si a deontologiei jurnalistice.
Responsabilii politici si profesionistii din media trebuie sa angajeze un dialog cu scopul de a gasi solutiile democratice la intrebarea: cum sa dam publicului informatiile obiective, suficiente, utile si de calitate, fara a servi interesele criminalilor teroristi. APCE sustine ca "Libertatea de informare este vitala pentru dezvoltarea democratica a societatii. Mass-media da societatii informatiile care ii influenteaza opiniile si comportamentul, ca si alegerile politice".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.