"Semintele focului. China si culisele atacului asupra Americii", cartea lui Gordon Thomas, unul dintre cei mai recunoscuti reporteri investigatori ai vremii noastre, a fost lansata, sambata, in cadrul Targului de Carte de la Carrefour Orhideea Bucure
"Semintele focului. China si culisele atacului asupra Americii", cartea lui Gordon Thomas, unul dintre cei mai recunoscuti reporteri investigatori ai vremii noastre, a fost lansata, sambata, in cadrul Targului de Carte de la Carrefour Orhideea Bucuresti, in prezenta istoricului Adrian Cioroianu, a jurnalistului Victor Ionescu si a directorului Editurii Allfa, Augustin Fratila.
"Semintele focului" este, de fapt, ancheta asupra unei vechi rivalitati, dintre China si SUA. Dar chestiunea a devenit intre timp un "joc" mondial - Germania fabrica submarine nucleare pentru Israel, Coreea de Nord vinde lansatoare de racheta Libiei, Mossad-ul cumpara combustibil nuclear de la Mafia ruseasca si tot asa: un joc periculos, dur, fara scrupule, in care - ciudat - nu mai exista dusmani si prieteni, ci doar parteneri de joc, intersanjabili, dupa nevoi. De la afacerea Inslaw (denumita "furtul secolului" in materie de soft), care a facut dintr-un program inofensiv destinat justitiei si procuraturii americane, o arma de supraveghere permanenta a peste o suta de mii de persoane concomitent, furata de Mossad si vanduta atat CSIS chinez, cat si altor cateva zeci de agentii de spionaj, cu nemijlocitul ajutor al magnatului presei Robert Maxwell, astfel incat toata lumea supraveghea pe toata lumea, de la acest furt deci, pana la penetrarea secretelor de la Los Alamos de catre spionajul chinez, prin intermediul hacker-ilor, la spalarea a zeci de miliarde de dolari, de catre mafia ruseasca, prin banca newyorkeza, in folosul Mossad-ului, sau pana la abilitatea cu care Saddam Hussein a sustras banii fostului sah al Iran-ului, afacere in care iar apare Mafia ruseasca, toate acestea si multe altele se organizeaza in carte, intr-un scenariu terifiant. Partea a doua este dedicata radiografierii, aproape zilnice, a revoltei studentilor din piata Tiananmen din 1989, cu toate atrocitatile care au urmat, pretext pentru o ampla situare a Chinei in peisajul politic-social actual, dominat de interesele materiale ale marilor concernuri internationale, la adapostul carora potentatii chinezi isi permit inca samavolnicii fara seaman, dar dezvoltandu-se, intre timp, ca putere militara si nucleara, folosind toate canalele pentru a lovi, in umbra protocolului formal, politic, vechiul sau rival: Statele Unite. (L.I.)

Ziua

Sursa: ZiuaTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.