Jurnalul "Doctorului Moarte", asa cum a fost poreclit Harold Shipman, dezvaluie faptul ca acesta a incercat sa se sinucida de peste sase ori, relateaza The Sunday Telegraph.
Din scrierile celui mai prolific criminal britanic se poate observa cu
Jurnalul "Doctorului Moarte", asa cum a fost poreclit Harold Shipman, dezvaluie faptul ca acesta a incercat sa se sinucida de peste sase ori, relateaza The Sunday Telegraph.
Din scrierile celui mai prolific criminal britanic se poate observa cum acesta avea o viziune cel putin neortodoxa asupra prizonierilor care erau condamnati pe viata. El era de parere ca acestora ar trebui sa li se ofere, cel putin o data la cinci ani, posibilitatea de a se sinucide.
Desi autoritatile inchisorii stiau de tentativele de sinucidere ale lui Shipman, acestea nu l-au putut impiedica pe asasin sa se sinucida in luna ianuarie a anului trecut, spre indignarea rudelor victimelor acestuia, care au vrut ca Shipman sa isi ispaseasca toata pedeapsa.
"Doctorul Moarte", care si-a ucis cel putin 284 de pacienti, si-a asigurat drepturile de autor asupra jurnalelor sale pe care le-a scris in puscarie, astfel incat acestea sa nu fie publicate, insa Stephen Shaw, un functionar din inchisoare, a obtinut extracte din acestea, in care asasinul explica in detaliu cum se va sinucide.
Astfel, s-a descoperit ca Shipman, care le injecta victimelor doze letale de morfina, s-a spanzurat in celula sa pentru ca nu putea face fata ideii ca va fi inchis toata viata. Un alt motiv a fost ca a dorit sa protejeze veniturile sotiei sale, Primrose.
Pasaje din jurnal demonstreaza ca gestul asasinului nu a fost spontan, ci ca acesta a vrut sa se sinucida de mai multi ani.
La data de 31 ianuarie 2001, el a scris: "am o depresie. Daca (nu se intelege ce a scris - n.r.) asta este. Nu am nici o posibilitate sa continui, totul va depinde de Prim". In urmatoarea zi, chiar de ziua sa, asasinul a notat ca "Prim si copiii vor trebui sa continuie fara mine cand va veni momentul. Trebuie sa pastrez aparentele pana atunci".
Cea de-a treia intentie de sinucidere a fost mentionata la data de 27 martie 2001 cand apare in jurnal ca "Ma gandesc la moarte si singura intrebare este cand si cum voi putea sa ma ascund de toata lumea?". Cateva saptamani mai tarziu, pe 13 aprilie, el este si mai explicit: "Daca eram mort, poate nu mai exista toata tevatura asta, poate isi continuau vietile. Ma voi gandi mai bine la asta. Sunt disperat, nu am cu cine sa vorbesc si nu am pe nimeni in care sa am incredere. Daca as spune cuiva, sigur ma vor turna la gardieni, care ma vor supraveghea apoi 24 de ore din 24. Sigur nu vreau asta".
26 iunie - "sunt aproape de sinucidere. Stiu cum si cand, dar nu acum". In orice caz, sapte luni mai tarziu, la urmatoarea sa aniversare, in ianuarie 2002, Shipman mai traia inca si scria ca este o zi foarte, foarte trista pentru el si ca sotia sa, Prim, este suparata "cred ca aceasta situatie este foarte neplacuta pentru ea".
Viziune bizara asupra vietii
Shaw sustine ca autoritatile inchisorii stiau despre intentia lui Shipman de a se sinucide, chiar dinainte ca acesta sa fie condamnat, in ainuarie 2000, fiind acuzat de uciderea a 15 paciente.
In 1999, Shipman declarase ca nu se va sinucide decat daca va fi condamnat pe viata si ca a discutat acest lucru cu sotia sa.
"Doctorul Moarte" s-a sinucis in ziua cand a implinit 58 de ani, spanzurandu-se cu legaturi facute din cerceafuri.
In ceea ce priveste viziunea sa neobisnuita asupra "dreptului detinutilor de a se sinucide", aceasta a fost notata intr-un registru medical din 2000. Atunci, el a afirmat ca "detinutilor inchisi pentru mult timp sau chiar pe viata ar trebui sa li se ofere optiunea sinuciderii".
Autoritatile au mai stabilit ca au existat doua motive pentru care Shipman s-a sinucis: nu suporta ideea sa fie inchis toata viata si dorea sa menajeze veniturile sotiei sale. El stia ca daca ar fi trait mai mult de 60 de ani, pensia pe care o primea nevasta sa s-ar fi redus anual, pana cand ar fi implinit 65 de ani.
David Thompson, guvernatorul inchisorii Wakefield, a declarat ca este satisfacut de comportamentul subordonatilor sai, si ca nu au existat suspiciuni ca Shipman a fost indemnat sau impins la sinucidere de cineva. (D.M.)

Ziua

Sursa: ZiuaTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.