Romania si Bulgaria semneaza la Luxemburg, in cursul dupa-amiezii de azi, Tratatul de Aderare la Uniunea Europeana, informeaza Rompres. Presedintii roman si bulgar, Traian Basescu si Gheorghi Parvanov, precum si premierii celor doua tari Calin Popesc
Romania si Bulgaria semneaza la Luxemburg, in cursul dupa-amiezii de azi, Tratatul de Aderare la Uniunea Europeana, informeaza Rompres. Presedintii roman si bulgar, Traian Basescu si Gheorghi Parvanov, precum si premierii celor doua tari Calin Popescu Tariceanu si Simeon de Saxa Coburg-Gotha vor semna documentul care desavarseste mai multi ani de eforturi, in prezenta ministrilor de Externe ai statelor UE. Din partea Uniunii, la ceremonie vor participa premierul luxemburghez, Jean-Claude Juncker, a carui tara asigura in prezent presedintia semestriala a UE, presedintele Parlamentului European, Josep Borrell, si presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.
Tratatul de aderare - a carui elaborare a inceput in mai 2004 si s-a incheiat in ianuarie 2005 - a primit avizul conform al Parlamentului European la 13 aprilie, a fost aprobat de COREPER (Comitetul reprezentantilor permanenti ai tarilor membre ale UE) la 20 aprilie, iar in cursul acestei dimineti va primi si girul Consiliului de Afaceri Generale si Relatii Externe al UE. Dupa semnarea sa de catre sefii de stat si de guvern ai Celor 25, precum si ai Romaniei si Bulgariei, Tratatul de Aderare va intra in vigoare dupa ce va fi ratificat de cele 27 de tari semnatare si de Parlamentul European.
Ceremonia semnarii tratatului se desfasoara intr-un loc incarcat de istorie: abatia Neumunster, fondata in 1083 de primul conte de Luxemburg, cladire care a servit, de-a lungul timpului, ca manastire, inchisoare, orfelinat si spital militar, si care, in zilele noastre, a devenit un modern si multifunctional centru cultural. Inaintea semnarii tratatului, la Schengen va fi dezvelita o placa comemorativa privind plantarea a 27 de arbori, numar identic cu acela al tarilor ce vor compune Europa unita a anului 2007.
Romania si Bulgaria, care totalizeaza in jur de 30 de milioane de locuitori, vor fi cele mai sarace state ale UE-27, cu un PIB 30% din media comunitara. Romania si Bulgaria mai au de parcurs 20 de luni pana la aderarea efectiva, timp in care trebuie sa isi accelereze pregatirile, in caz contrar UE ar putea utiliza clauza de salvgardare si amana aderarea cu un an.
Romania este monitorizata strict de Uniunea Europeana, cu o clauza de salvgardare suplimentara, foarte severa si care nu a mai fost niciodata aplicata. Aceasta prevede ca aderarea ar putea fi intarziata cu un an, cu majoritatea calificata a statelor membre, daca Romania nu este pregatita in domeniile justitiei si afacerilor interne si concurentei. Celelalte clauze de salvgardare necesita unanimitatea statelor membre pentru a fi activate.
UE doreste ca autoritatile romane sa isi intensifice lupta impotriva coruptiei, un flagel care poate fi gasit si in Bulgaria. Si Sofia este invitata sa isi reformeze sistemul judiciar, marcat de judecatori adesea ineficienti. Cele doua state trebuie sa integreze comunitatile de romi, sa isi modernizeze agricultura, sa isi pregateasca functionarii si comunitatile locale in conformitate cu exigentele europene, sa formeze de fapt o noua generatie dupa model european. Responsabilii romani si bulgari s-au aratat linistiti in legatura cu amenintarea amanarii aderarii lor, dand asigurari ca amenintarea clauzelor de salvgardare va stimula cele doua tari in pregatirile lor.
Pesimism in Parlamentul European
Desi Parlamentul European a acordat un larg vot de incredere pentru semnarea tratului de aderare la 13 aprilie, multi europarlamentari nu sunt foarte convinsi ca extinderea Uniunii in ianuarie 2007 este batuta in cuie. Liderul grupului ecologist din Parlamentul European, Daniel Cohn Bendit, a avertizat fata de perioada indelungata de timp pana la aderarea efectiva, de 20 de luni. Cerand amanarea votului pentru aprobarea tratatului de aderare, Daniel Cohn Bendit a declarat ca "ar fi mai bine sa amanam votul decat sa folosim instrumentul mult mai dur al activarii clauzei de salvgardare, in cazul in care Romania si Bulgaria dovedesc ca nu sunt pregatite de aderare". Cea mai mare parte a ecologistilor din Parlamentul European s-a abtinut de la vot. De asemenea, opozitia crestin-democrata din Germania (CDU) a exprimat o serie de indoieli fata de oportunitatea aderarii Romaniei. "Crestin-democratii au indoieli fata de acceptarea Romaniei", a declarat purtatorul de cuvant al CDU pentru probleme europene, Peter Hintze.
Optimism la Bucuresti
Ministrul roman de Externe, Mihai-Razvan Ungureanu, a apreciat inaintea semnarii Tratatului de aderare ca acest eveniment "reprezinta consacrarea eforturilor din ultimii cincisprezece ani ale intregii societati romanesti, in scopul reintoarcerii la adevaratul destin al Romaniei, cel european". Totodata, seful diplomatiei romanesti a declarat ca "prin semnarea Tratatului de Aderare, Romania se va alatura familiei de valori careia ii apartine de drept: respectul drepturilor si libertatilor fundamentale, democratie, stat de drept, economie de piata si modelul social european. Tratatul da expresie recunoasterii statutului european al cetatenilor romani, In spiritul solidaritatii europene".
Referitor la perioada de pana la aderarea propriu-zisa, din ianuarie 2007, ministrul Ungureanu a declarat ca "garantia parcurgerii cu succes a perioadei de pana la aderare va fi data de masura in care ne respectam angajamentele asumate. Progresele interne ale Romaniei sunt, deci, factorul cel mai important ce va asigura finalitatea procesului de ratificare".
La randul sau, ministrul Integrarii Europene, Ene Dinga, a apreciat referitor la clauzele de salvgardare ca: "Clauza exista si pentru Romania si pentru Bulgaria, numai ca Romania are in plus 11 conditii, care o pot activa mai usor, in sensul ca pentru adoptarea deciziei in Consiliul European va fi nevoie de majoritate calificata si nu de unanimitate. Prima data, recomandarea catre Consiliul European de a lua decizia de amanare, daca este cazul, bineinteles, poate fi facuta in raportul de monitorizare pe care Comisia Europeana il va da publicitatii in octombrie sau in noiembrie 2005. In principiu, orice neindeplinire in perioada scursa de la semnarea Tratatului si pana la aderarea efectiva poate sa conduca la activarea acestei clauze, insa mecanismul prevazut pentru activarea ei este de asa natura incat sa reduca foarte mult acest risc. Despre ce este vorba? Cand constata neindeplinirea unui angajament sau un risc de neindeplinire major, Comisia Europeana face o notificare catre Guvernul Romaniei, care, in colaborare foarte stransa cu Comisia Europeana, procedeaza la eliminarea riscului respectiv. Doar daca, nici dupa acest lucru, angajamentul nu este respectat, apare posibilitatea recomandarii despre care vorbeam. Se observa, asadar, ca Uniunea Europeana are interesul ca Romania sa adere la 1 ianuarie 2007. In primul rand, datorita faptului ca toate planurile financiare si politice au fost proiectate luand in considerare aderarea Romaniei si Bulgariei la 1 ianuarie 2007".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.