Ultimatumul dat de rapitorii celor trei jurnalisti romani autoritatilor de la Bucuresti a pus pe jar familiile ziaristilor-ostatici, intreaga mass-media si societate civila, care au luat cu asalt portile Palatului Cotroceni in speranta rezolvarii cat
Ultimatumul dat de rapitorii celor trei jurnalisti romani autoritatilor de la Bucuresti a pus pe jar familiile ziaristilor-ostatici, intreaga mass-media si societate civila, care au luat cu asalt portile Palatului Cotroceni in speranta rezolvarii cat mai rapide a acestei situatii de crize. Pe parcursul intregului weekend, presedintele Traian Basescu si consilierii prezidentiali s-au intalnit cu parintii si rudele jurnalistilor rapiti, oferindu-le atat lor, cat si manifestantilor de la Cotroceni, asigurari ca situatia se va termina cu bine. Principalul mesaj oferit de Cotroceni a fost acela ca "Presedintia nu sta cu mainile in san". Vineri seara, presedintele Basescu a spus ca cei trei jurnalisti rapiti in Irak sunt la a doua grupare si ca lucrurile au evoluat. De altfel, consilierul prezidential, Adriana Saftoiu, a sustinut ca inregistrarea video difuzata de postul de televiziune Al-Jazeera este o noua proba solicitata, care sa confirme ca ziaristii sunt vii si nevatamati si ca persoana de contact este reprezentantul grupului care ii detine. Consilierul prezidential, Claudiu Saftoiu, a declarat presei, sambata dupa-amiaza, ca Presedintia a transmis un mesaj catre rapitori, inainte ca cele patru zile sa se termine.
"Administratia prezidentiala a transmis un mesaj catre gruparea care ii detine pe jurnalisti, inainte ca cele patru zile fatidice sa se termine", a declarat, sambata, consilierul prezidential Claudiu Saftoiu, dupa intalnirea cu familiile celor trei jurnalisti romani rapiti in Irak, informeaza Mediafax. Saftoiu, care face parte din celula de criza, nu a precizat care este continutul acestui mesaj. Consilierul prezidential a mai spus ca s-a intalnit cu familiile jurnalistilor rapiti la initiativa presedintelui Traian Basescu. Saftoiu a adresat un apel presei romane sa demonstreze ca are "o cultura a increderii".
Exista mai multi negociatori
La randul sau, fostul prefect de Buzau, senatorul PSD Ion Vasile, tatal lui Marie-Jeanne Ion, a declarat ca mesajul catre gruparea care ii detine pe ziaristi a fost transmis "probabil" vineri seara catre negociatori, pentru a ajunge la gruparea care ii detine pe jurnalisti. Ion Vasile a precizat ca exista mai multi negociatori - atat romani, cat si irakieni. Mama lui Marie-Jeanne Ion a declarat ca, in cadrul intalnirii cu consilierul prezidential Claudiu Saftoiu, a aflat "cum sta situatia". Ea a adaugat ca "imediat ce se primeste un mesaj, se raspunde". Tot in cursul dupa-amiezii de sambata, Basescu a iesit in fata Palatului Cotroceni, si a discutat cu rudele jurnalistilor rapiti in Irak, reconfirmand ca "se incearca" negocieri pentru eliberarea acestora.
Manifestari de solidaritate
De altfel, parintii si prietenii jurnalistilor romani luati ostatici in Irak au asteptat toata ziua de sambata, in fata Palatului Cotroceni, sa afle noi informatii despre demersurile facute de autoritati pentru eliberarea celor trei. Grupului format din aproximativ 30 de persoane i s-a alaturat, pentru un timp, si secretarul general al PSD, Miron Mitrea, care a stat de vorba si l-a incurajat pe senatorul Vasile Ion. Cei prezenti in fata resedintei prezidentiale au purtat afise si portrete cu imaginile celor trei jurnalisti, iar colegii lor de la Prima TV tricouri inscriptionate cu portretele acestora. In paralel, in Piata Universitatii si-au demonstrat solidaritatea cu jurnalistii rapiti mai multi colegi din mass-media.
Agentia de Monitorizare a Presei a facut un apel la toti colegii de breasla ai celor trei jurnalisti romani rapiti in Irak sa iasa in Piata Universitatii, in semn de solidaritate cu cauza lor. Jurnalistii au manifestat si vineri seara, la Palatul Cotroceni, in semn de solidaritate cu cei trei colegi ostatici in Irak. "Vom face asta in fiecare zi pana cand colegii nostri vor fi eliberati. Oricine simte ca noi si doreste sa isi manifeste solidaritatea cu colegii nostri ostatici in Irak este asteptat sa ni se alature", au spus jurnalistii. Mama cameramanului Sorin Miscoci a implorat autoritatile romane sa faca tot posibilul pentru a salva viata celor trei. "Il rog pe domnul presedinte, il rog din suflet, ca este si el tata, sa faca tot ce-i sta in putinta, ca sa fie adusi acasa teferi, ca nu mai putem suporta calvarul acesta. Nu au facut nici un rau, ei s-au dus acolo doar ca sa-si faca meseria, sunt copii tineri, sa se gandeasca la viata lor. Sorin este cel mai afectat, Sorin este o fire vesela, si nu l-am vazut niciodata asa. Ma asteptam la vesti bune, nu ne asteptam la asa ceva'', a declarat mama lui Miscoci.
Jurnalistii sunt la a doua grupare
De altfel, presedintele Basescu a iesit, vineri seara, in fata Palatului Cotroceni, pentru a sta de vorba cu rudele si colegii jurnalistilor rapiti, exprimandu-si speranta ca se va termina cu bine criza ostaticilor si precizand ca daca se va iesi din "tipicul" unor negocieri va anunta public acest lucru, Basescu a precizat ca "pana la ultima litera" mesajele din inregistrare sunt "mesaje de recunoastere", iar obiectivul celor care au trimis caseta la Al-Jazeera este crearea presiunii prin intermediul opiniei publice asupra autoritatilor. Basescu a mai spus ca cei trei jurnalisti rapiti in Irak sunt la a doua grupare si ca lucrurile au evoluat. "Spre surprinderea mea, am reusit destul de rapid sa intram in contact cu ei, chiar daca primul negociator ne-a dus pe o grupare unde nu mai sunt. Sunt la a doua. Au evoluat lucrurile, dar noi am recunoscut toate mesajele de recunoastere. N-au fost mesaje care ne-au placut", a afirmat presedintele Basescu
Tatal lui Marie-Jeanne critica Presedintia
In replica, Ion Vasile, vizibil marcat de noua inregistrare cu jurnalistii rapiti difuzata de Al-Jazeera, a criticat, vineri seara, modul in care presedintele Traian Basescu a tratat criza ostaticilor, reprosandu-i printre altele tacerea autoritatilor. "Nu mi se pare normal sa se intample asa ceva. Nu stiu mai multe decat dvs., am vazut caseta si mi-am recunoscut fiica. Pot sa va spun ca este intr-o stare foarte rea, i-a pierit pana si puterea pe care o avea", a declarat aproape plangand Ion Vasile.
"Ii cer presedintelui sa faca tot ceea ce este posibil pentru a-i aduce acasa teferi pe cetatenii romani. Cine asista impasibil la o crima nu mai e nevoie sa va spun ce fel de om este", a afirmat senatorul PSD, care a evitat sa precizeze unde considera ca au gresit autoritatile romane.
Rudele celor trei jurnalisti au fost asigurate ca vor primi informatii in fiecare zi, a declarat sora lui Ovidiu Ohanesian.
Caseta, o noua proba solicitata
Inregistrarea video difuzata de postul de televiziune Al-Jazeera este o noua proba solicitata, care sa confirme ca ziaristii sunt vii si nevatamati si ca persoana de contact este reprezentantul grupului care ii detine, a declarat purtatorul de cuvant al Presedintiei, Adriana Saftoiu "Asiguram familiile si opinia publica de angajamentul institutiilor statului pentru scoaterea ziaristilor romani din aceasta situatie fara precedent si pentru aducerea lor acasa teferi", a mai spus Adriana Saftoiu.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.