Privatizarea uzinei Tractorul Brasov va fi reglementata de o noua ordonanta, care va mandata Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) sa vanda actiunile statului catre un investitor strategic, capabil sa asigure relansarea economica
Privatizarea uzinei Tractorul Brasov va fi reglementata de o noua ordonanta, care va mandata Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) sa vanda actiunile statului catre un investitor strategic, capabil sa asigure relansarea economica a societatii, au declarat pentru Mediafax surse din AVAS. Actul normativ va fi prezentat Guvernului in perioada imediat urmatoare si va modifica ordonanta aprobata in 2003, care stabilea ca pachetul de actiuni detinut de stat la Tractorul sa fie vandut prin negociere directa, fara selectie de oferte, firmei italiene Landini. "Este nevoie de un nou act normativ pentru privatizarea Tractorul, avand in vedere ca actuala ordonanta prevede vanzarea actiunilor exclusiv catre firma Landini, cu care negocierile au esuat", au precizat sursele citate. Noua ordonanta va mentine facilitatile decise in urma cu doi ani, prin scutirea de la plata obligatiilor bugetare neachitate la data transferului dreptului de proprietate, precum si a dobanzilor, majorarilor si penalitatilor de intarziere aferente. Grupul italian Landini si fosta Autoritate pentru Privatizare au incheiat, in 2003, un contract pentru privatizarea uzinei din Brasov. Ulterior, Landini a renuntat la preluarea fabricii, iar autoritatile romane au anuntat ca intentioneaza sa reia procesul de privatizare. Presedintele AVAS, Gabriel Zbarcea, arata, recent, ca Fondul Monetar International (FMI) exercita "o presiune uriasa" asupra autoritatilor pentru privatizarea societatii brasovene pana la sfarsitul lunii iunie 2005. Potrivit acestuia, AVAS a primit 6-7 scrisori de interes pentru preluarea Tractorul Brasov, depuse de doua grupuri indiene, doua companii din Turcia, o firma italiana, o alta poloneza, precum si de mai multi investori romani. In negocierile cu FMI din luna februarie, autoritatile si-au asumat obligatia ca, in acest an, sa privatizeze sau sa lichideze cele trei mari companii ramase in portofoliul Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), respectiv Electroputere Craiova, Tractorul si Rulmentul Brasov. Tractorul inregistra, la 31 decembrie 2004, datorii totale de 6143 miliarde de lei si plati restante de 5468 miliarde de lei. (A.G.C.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.