Mircea Geoana este noul presedinte al PSD. Sef peste Adrian Nastase si Ion Iliescu. Geoana i-a umilit pe amandoi. Pe primul pentru ca nu a avut curajul sa candideze impotriva lui Iliescu, precum el. Si sa si castige. Pe Iliescu insusi pentru ca Geoan
Mircea Geoana este noul presedinte al PSD. Sef peste Adrian Nastase si Ion Iliescu. Geoana i-a umilit pe amandoi. Pe primul pentru ca nu a avut curajul sa candideze impotriva lui Iliescu, precum el. Si sa si castige. Pe Iliescu insusi pentru ca Geoana a castigat cand nimeni nu se astepta. Iliescu a fost invins la Congresul Extraodinar al PSD de acum doua zile de un vicepresedinte al PSD care este in partid de trei ani, spre deosebire de el, care pana acum 48 de ore gandea "partidul sunt eu". Iliescu a fost invins de un membru al PSD pe care in urma cu cateva luni de zile il cataloga drept "prostanac". Dupa ce a crezut ca presa si "asa-zisa" societate civila au ceva cu el, de-l critica tot timpul, Iliescu si-a dat seama singur, in al doisprezecelea ceas, ca nimeni nu are nimic cu el personal. In fapt, nimeni nu-l mai doreste. Nici in fruntea tarii, daca ar mai fi posibil, nici in fruntea PSD, nici in prim panul scenei politice. Iliescu a fost respins de propriul partid, care inaintea alegerilor parlamentare si prezidentiale il invitase intr-o ceremonie cu izul celor de trista amintire sa revina in fruntea partidului. Dupa ce i-a amenintat, sigur pe el, pe toti cei care sperau sa fi obosit la 75 de ani ca nu va iesi din politica decat cu picioarele inainte, Iliescu a iesit fortat pentru ca nu l-au mai vrut propriii activisti de partid. In timpul Congresului maraton de acum doua zile toata lumea a putut remarca trecerea lui Iliescu de la o extrema la alta; de la o stare de relaxare totala, in timpul careia era convins ca va iesi presedinte, la una de teama si de incercare de intimidare a delegatilor. Cu putin timp inainte de a incepe procesul de vot, exact in momentele in care incepea sa realizeze popularitatea de care se bucura Geoana, Iliescu si-a dat seama ca ar putea pierde. A avut un mini-discurs virulent, dar patetic, in care si-a fluturat pumnii nervos in fata delegatilor, i-a avertizat sa aiba grija pe mana cui lasa partidul si a incercat sa ii emotioneze spunandu-le ca si-ar da si viata pentru partid. In final, l-a mai facut o data prostanac indirect pe Geoana. Cat despre actualul lider al PSD, probabil nu este foarte constient in ce a intrat. A scapat de Hrebenciuc si Dan Ioan Popescu, care nu au fost alesi vicepresedinti, dar a ramas cu Mitrea, Nastase si o gramada de baroni locali incontrolabili pe cap. Geoana este un diplomat prin excelenta. A reusit sa induca ideea de democratie in partid, poate sa-i aduca si cateva procente in sondaje pentru ca are o imagine buna. Problema este ca nu el va conduce partidul. In PSD, puterea o detin oamenii influenti, "baronii", nu cei cu functii pe hartie.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.