Sindicatul Initiativa R si Asociatia Civic Media, membre fondatoare ale grupului de sprijin pentru jurnalistii rapiti in Irak anuntasera deja, inca de miercuri, organizarea in Piata Universitatii din Bucuresti a unei demonstratii de sprijin fata de E
Sindicatul Initiativa R si Asociatia Civic Media, membre fondatoare ale grupului de sprijin pentru jurnalistii rapiti in Irak anuntasera deja, inca de miercuri, organizarea in Piata Universitatii din Bucuresti a unei demonstratii de sprijin fata de Eduard Ovidiu Ohanesian, Sorin Miscoci si Marie-Jeanne Ion si a unui mars al tacerii pana la portiele Puterii, pentru Vinerea Mare, ca si plasarea in centrul Capitalei a unui bannner urias cu imaginea celor trei romani si a jurnalistei Florence Aubenas.
Solidaritatea nationala si de breasla pentru jurnalistii romani disparuti in Irak a fost extrem de redusa pana astazi. Aceasta si datorita stirilor controversate privind acest caz, a dezinformarilor si intoxicarilor executate de serviciile secrete aservite fostului regim prin instrumentele lor din presa romana si straina. In alte tari afectate de asemenea tragedii, strazile capitalelor au fost umplute de sute de mii de manifestanti.
Prima actiune in sprijinul jurnalistilor a fost organizata duminica 3 aprilie, la initiativa Prea Fericitului Patriarh Teoctist si a Asociatiei Civic Media, cand o slujba speciala s-a sutinut la Catedrala Patriarhala din Bucuresti. In ciuda mediatizarii, a participat doar o mana de jurnalisti, alaturi de sute de enoriasi. Singura organizatie de breasla activa a fost, in special, Initiativa R condusa de Romulus Cristea de la Romania libera, coleg cu ziaristul de investigatii Eduard Ovidiu Ohanesian. Initiativa a fost urmata de Asociatia Civic Media, Asociatia Tineretul Roman pentru Natiunile Unite si Comitetul de Criza "Actiunea", care au creat Grupul de sprijin pentru jurnalistii rapiti in Irak. Grupul a lansat miercuri 20 aprilie un site de web dedicat colegilor nostri rapiti, la adresa www.grupuldesprijin.go.ro preluat in oglinda de Civic Media la www.romanians.ro. Site-ul a fost conceput cu mijloace limitate deoarece institutiile media din care fac parte ziaristii aflati in captivitate nu au contribuit material, Prima TV refuzand sa contribuie, spre exemplu, la realizarea unui banner cu portretele celor trei si un mesaj de solidaritate. Civic Media impreuna cu grupul de actiune si observare ZIUA au plasat in schimb, un banner in cel mai central punct al Romaniei, Piata Universitatii, in care se cere Libertate pentru jurnalisti! si este citat Ovidiu Ohanesian. Initiativa R a lansat un apel catre celelalte organizatii neguvernamentale si de media pentru a sprijini un miting de protest marti, 5 aprilie. Desi si-au anuntat sustinerea mai multe sindicate si organizatii, Confederatia Nationala Sindicala "Cartel ALFA", Federatia Generala Sindicala "Familia", Uniunea Sindicala MediaSind, Asociatia "21 Decembrie 1989", Asociatia pentru protejarea drepturilor refugiatilor si apatrizilor si Asociatia Victimelor Mineriadelor, la mitingul respectiv de abia s-a strans o mana de oameni, majoritatea colegi cu Ohanesian. Prima TV a lipsit cu desavarsire, mai putin reporterul si cameramanul care au filmat, totusi, mini-evenimentul. Ulterior, Grupul de sprijin a reusit sa instaleze un cort in Piata Universitatii, unde, in conditii precare se strang mesaje de solidaritate cu jurnalistii. Nici o organizatie de media din cele principale, precum Clubul Roman de Presa sau Conventia Organizatiilor de Media nu s-au implicat pana acum.
Nu comentam
"Nu comentam deloc datele referitoare la acest caz deoarece nu cred ca face bine cuiva. Trebuie sa lasam autoritatile sa faca tot ceea ce se poate face in acest caz." (R.G.)
Mircea Geoana, presedintele PSD
Este foarte greu de acceptat santajul
"De ce ne era frica nu am scapat. Din pacate, am ajuns intr-o faza critica a episodului luarii de ostatici. Se pare ca sunt detinuti de o grupare mult mai radicala si mai politica. In acest caz, decizia pe care trebuie sa o ia autoritatile este extrem de dificila. Suntem alaturi de autoritatile statului roman. Nu trebuie sa dam impresia ca cedam unui santaj politic. Din punct de vedere politic, este foarte greu de acceptat santajul. Nici o tara nu a cedat unui astfel de santaj. Eu sper sa ajungem la o formula de compromis. Nu avem alta solutie decat sa fim alaturi de autoritatile statului roman. Nu regret ca s-a luat decizia ca Romania sa participe cu trupe in Irak. Daca as da timpul inapoi as lua aceeasi decizie. Cred ca Romania a facut bine ca a fost prezenta la aceasta mare incercare diplomatica. Suntem in fata unei incercari noi pentru poporul roman. Cred ca este potrivit sa vedem cum va evolua situatia in zilele urmatoare." (R.G.)
Corneliu Ciontu, presedinte PPRM
Am fost singurul partid care nu a dorit trupe romanesti in Irak
"Sunt cu adevarat cutremurat de ceea ce se intampla. Nu pot sa nu reamintesc ca PRM a fost singurul partid care a solicitat ca trimiterea trupelor romane in Irak sa se faca pe baza unei rezolutii a Consiliului de Securitate. De asemenea, la vremea aceea, PRM s-a abtinut cand s-a votat trimiterea trupelor acolo. Pe de alta parte, partidul nostru a solicitat o dezbatere privitoare la perspectivele prezentei militare romane in Irak. Nu prea am primit raspunsuri desi noi am trimis solicitari atat presedintelui Basescu cat si premierului Tariceanu. Traian Basescu, din nestiinta sau din pricina unui patriotism rau inteles, ne introduce intr-o zona care nu a fost si nu va fi niciodata a noastra. Prezenta noastra in Irak era justificata pana in momentul in care acolo erau alese autoritati democratice. Dupa aceea, trebuia sa ne retragem. Din momentul acesta sa se retina ca romanii au devenit tinte. Din pacate, vom fi absorbiti in lumea trista a victimelor terorismului. Va trebui sa gandim un calendar de retragere al trupelor noastre din Irak. Cerem retragerea trupelor din Irak pe baza unui calendar bine stabilit. Democratia nu se exporta cu forta armelor si in Irak acest lucru s-a incercat. Scopul incercarii este, asa cum bine stim, unul economic. Regret ca s-a intrat intr-o zona extrem de periculoasa". (R.G.)
Postul de televiziune Al Jazeera
Mesajul pare direct
Din nefericire, se pare ca este vorba despre o situatie mai complexa decat parea la prima vedere, a declarat, pentru Antena 1, Gihad Balloutt, manager al televiziunii Al Jazeera, unde a fost difuzata caseta cu ziaristii romani. "Am primit caseta anonim. Mesajul pare direct. Nu stiu nimic despre aceasta organizatie. Este o situatie nefericita cea in care se afla ziaristii. Al Jazeera a facut apel mai devreme pentru eliberarea imediata a acestora", a spus Balloutt. Intrebat daca crede ca ziaristii s-ar afla acum in mainile altor rapitori, Balloutt a precizat ca nu vrea sa speculeze, insa parerea lui este ca rapitorii sunt aceiasi. "Nu cred ca este cineva capabil sa inteleaga ce gandesc acesti rapitori si cum reactioneaza ei. Sper sa primim un mesaj ca au fost eliberati", a spus Balloutt. El a amintit ca un singur ziarist a fost ucis de rapitori pana acum, adaugand ca spera ca lucrurile sa se termine in mod fericit". (O.B.)
Dan Voiculescu, presedinte PUR
Cerem retragerea trupelor din Irak
Dan Voiculescu, presedintele PUR, a declarat ieri seara, la postul de televiziune Antena 1, ca partidul sau va cere sefului statului, Traian Basescu, retragerea trupelor romane din Irak. "In momentul in care negocierile au esuat - si cei cere au negociat trebuie sa raspunda pentru acest lucru - trebuie sa retragem imediat trupele din Irak. Biroul Politic al partidului se va reuni in aceasta seara (ieri - n.red.) si vom cere presedintelui retragerea trupelor din Irak", a spus Voiculescu. (O.B.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.