La Editura Curtea Veche a aparut de curand volumul 1948-1952. Republica Populara si Romania, de Ioan Lacusta. Cunoscutul prozator, redactor de multi ani la revista Magazin istoric, continua investigarea celor 41 de luni care au schimbat Romania. 23 a
La Editura Curtea Veche a aparut de curand volumul 1948-1952. Republica Populara si Romania, de Ioan Lacusta. Cunoscutul prozator, redactor de multi ani la revista Magazin istoric, continua investigarea celor 41 de luni care au schimbat Romania. 23 august 1944 - 30 decembrie 1947 (1999). Autorul a alcatuit ambele carti prin explorarea presei din perioadele respective, prin fisare si colaj. Rezultatul: o pasionanta fresca a istoriei recente, asa cum s-a oglindit ea in presa, in paginile ziarelor de altadata.
La Editura Polirom, Ruxandra Cesereanu reia cercetarea sa din Calatorie spre centrul infernului. Gulagul in constiinta romanesca (1999). Subtitlul primei editii devine acum titlu, cartea fiind consacrata Memorialisticii si literaturii inchisorilor si lagarelor comuniste, cum spune noul subtitlu.
"Eseu de mentalitate", volumul inventariaza un mare numar de carti despre Gulag-ul sovietic, apoi, in sectiunile principale, volumele de memorialistica si cele de proza consacrate de-a lungul anilor Gulag-ului romanesc.
Investigatia e deopotriva impresionanta si instructiva, cartografiind tema cu o extraordinara minutie. (Ov.S.P.)

Ziua

Sursa: ZiuaTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.