Congresul Extraordinar al PSD s-a reunit ieri, la Sala Palatului. Cu o intarziere de o ora, dar cu ambitii mari in ceea ce priveste reformarea partidului si nevoia recastigarii credibilitatii in ochii electoratului. Congresul a inceput insa bine, cu
Congresul Extraordinar al PSD s-a reunit ieri, la Sala Palatului. Cu o intarziere de o ora, dar cu ambitii mari in ceea ce priveste reformarea partidului si nevoia recastigarii credibilitatii in ochii electoratului. Congresul a inceput insa bine, cu o gafa monumentala din partea celui care se vrea, la 75 de ani, din nou sef al PSD. Vorbim aici chiar de Ion Iliescu. Amfitrion energic al unei manifestari care a durat peste 12 ore, Iliescu a inceput usor nostalgic, dandu-i cuvantul "tovarasului" Adrian Nastase. A sesizat insa repede perla: "aaa...domnului Adrian Nastase", s-a corectat Iliescu, in hohotele de ras ale Salii Palatului. Dupa care a gasit o justificare spontana pentru sinistrul apelativ: "In Internationala Socialista se foloseste si acest cuvant". "Tovarasului" Nastase i-au trebuit cateva secunde sa-si revina din soc, dupa care, in primele fraze ale discursului nu a rezistat tentatiei de a-l lua subtil peste picior pe "guru". In introducerea la prezentarea raportului privind activitatea PSD in perioada 2001-2004, Adrian Nastase li s-a adresat delegatilor la Congres cu formula: "dragi prieteni, dragi colegi, dragi camarazi sau cum vrem sa traducem". Participantii au simtit nevoia sa-l taxeze pe Iliescu lansand in sala urmatorul banc: "De ce a fost facut Nastase tovaras? Pentru ca Iliescu se simte ca la 40 de ani"! Candidatul unic la sefia PSD a avut emotii mari. Inainte de inceperea votului i-a cerut Corinei Cretu un distonocalm. Prinsa nepregatita, apropiata lui Iliescu a imprumutat o pastila de la Rovana Plumb. Medicamentul a fost binevenit pentru ca discursul lui Geoana a ridicat in picioare, aproape toata sala.
A inceput apoi discursul propriu-zis, care incepuse la un moment dat sa dea semne ca nu s-ar mai termina vreodata. Poliloghia mamut i-a solicitat intens pe cei aproape 1600 de delegati pe parcursul de mai mult de o ora si jumatate. Singurii care au ascultat cu aparent real interes istovitorul discurs au fost membrii unui prezidiu pestrit, din care au facut parte, pe langa Iliescu, Ecaterina Andronescu si primarul din Ploiesti, Emil Calota, si alti oameni interesanti, cu meserii interesante de agricultori sau tehnicieni. Nastase a vorbit despre aproape orice: despre guvernarea PSD, care, per ansamblu, a fost cea mai buna din ultimii 15 ani, despre motivele care l-au determinat sa nu candideze impotriva lui Iliescu la functia de presedinte, despre nevoia de unitate in partid, despre actuala guvernare, despre asumarea responsabilitatii dupa patru ani in care a condus partidul, despre emotiile care il incearca la final de mandat. Dupa epuizarea discursului, cei prezenti in Sala au regasit un Adrian Nastase foarte ragusit si usor emotionat. "La sfarsit de mandat, va multumesc si sunt convins ca vom continua impreuna", a spus fostul lider al PSD. Sala l-a aplaudat in picioare. Iliescu a reusit insa sa strice momentul sensibil, aducandu-i pe toti cu picioarele pe pamant cu o interventie "pragmatica": "Sigur, incarcatura emotionala e fireasca", a spus liderul PSD.
Iliescu, discurs cu sala goala
Dupa o interventie mai mult tehnica a senatorului Cristian Diaconescu, a urmat discursul lui Ion Iliescu. Intr-o sala in care nu erau mai mult de 500 de delegati plictisiti. Restul faceau coada la bufeturile amplasate in incinta Salii pentru a-si ostoi foamea sau setea, dupa caz. Altii susoteau prin colturi si stabileau, in ceasul al doisprezecelea impartirea voturilor. Vigurosul Iliescu a rezistat si el unui discurs de aproape o ora, dar nu a putut bate recordul mai tanarului sau coleg, Adrian Nastase. Iliescu si-a motivat incapatanarea de a reveni in fruntea partidului, a vorbit si el despre nevoia de unitate, despre actuala guvernare, dupa un tipic identic discursului lui Nastase. La final, nimeni nu l-a aplaudat in picioare, nimeni nu i-a scandat numele. Nastase, in schimb, s-a ridicat in picioare politicos, intampinandu-l in drumul spre prezidiu. Iliescu nu a fost atat de interesat sa schimbe amabilitati cu fostul lider al PSD si s-a asezat grabit sa-si odihneasca picioarele. L-a lasat pe Nastase cateva secunde cu mana in expectativa, dar a dat mana cu el in treacat, in timp util cat sa nu mai creeze un moment penibil.
Bancuri cu "guru" si "tovarasul" pe holuri
Reuniunea Congresului a mai captat interesul delegatilor pana la votarea noului statut, in unanimitate. Vestea proasta data de Iliescu, si anume ca la cuvant s-au inscris peste 100 de vorbitori i-a scos insa pe rand din sala. Paradoxal, chiar si pe vorbitori. In jurul orei 16.00, delegatii istoviti au luat o pauza fortata de 20 de minute, la propunerea aceluiasi Iliescu, pentru ca cei inscrisi la cuvant erau de negasit. Dupa discursul lui Iliescu si transmiterea mesajelor socialistilor din afara tarii, au inceput sa ia cuvantul participantii la congres. Printre primii care au luat cuvantul a fost primarul Iasiului, Gheorghe Nichita, care a criticat politica de pana acum a partidului si a reclamat faptul ca unii lideri ai PSD au pus interesul personal mai presus de interesul de partid. Au mai vorbit Emil Calota, Corina Cretu, pentru a-si face reclama, candidata fiind la functia de vicepresedinte, si apoi Stefan Cazimir. Dupa acesta, Iliescu i-a invitat la cuvant pe urmatorii inscrisi pe lista, dar niciunul nu a dat sa alerge la tribuna. "Urmeaza Adrian Paunescu... daca nu, atunci Victor Ponta", a anuntat Iliescu. Dupa ce a observat ca nici unul nu vine la microfon, Iliescu a propus pauza de 20 de minute. Inainte de a se ridica de la masa prezidiului, Iliescu a incercat o mica ironie: "absentele sunt din cauza discutiilor de grup". Si avea dreptate. O mare parte dintre delegatii la congres au gasit ca este mai distractiv sa-si petreaca timpul pe holurile Salii Palatului, inca dupa discursul lui Nastase. Cei care mai apareau in sala, din cand in cand, anuntau pe toata lumea ca discutiile de pe holuri sunt cu mult mai interesante, pentru ca au inceput sa circule bancuri despre disputa dintre Nastase si Iliescu pentru sefia PSD.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.