Tema reformarii PSD, a evolutiei acestui partid dupa trecerea in opozitie, a beneficiat din plin de atentia comentatorilor si analistilor. Sub lupa observatorilor politici, fostul partid de guvernamant a fost intors pe toate fetele. Editorialistii ZI
Tema reformarii PSD, a evolutiei acestui partid dupa trecerea in opozitie, a beneficiat din plin de atentia comentatorilor si analistilor. Sub lupa observatorilor politici, fostul partid de guvernamant a fost intors pe toate fetele. Editorialistii ZIUA au abordat subiectul "PSD" inca de la inceputul anului, schitand prognoze interesante cu privire la viitorul formatiunii lui Ion Iliescu si Adrian Nastase. In majoritatea cazurilor, momentul Congresului PSD a fost considerat decisiv pentru calea spre care se va indrepta acest partid. Din acest motiv, consideram util sa le oferim cititorilor, acum, in plin Congres, fragmente din editorialele care au tratat problema PSD. Titlul materialelor a fost pastrat, la fel si data aparitiei. Publicam, de asemenea, rezultatele mai multor sondaje de opinie realizate de ZIUA pe tema data. Sondajele, gazduite pe pagina de Internet a ziarului (www.ziua.net), reflecta raspunsurile cititorilor la "Intrebarea zilei", care nu de putine ori a vizat partidul celor trei trandafiri. (O.B.)
Sorin Rosca Stanescu
Ce-i lipseste lui Iliescu? Un nou Nastase
"(...) Daca stau sa-i masor sansele (lui Iliescu - n. red.) nu pot sa nu tin cont de faptul ca ii lipseste ceva esential pentru a putea prelua intr-o maniera convingatoare sefia PSD. Nu are un inlocuitor suficient de docil al lui Adrian Nastase. Asa ca, fie va fi silit sa coabiteze impartind puterea cu acesta, fie va incerca sa-l elimine, imbatranindu-si si periclitandu-si propriul partid - pentru ca noua generatie de politicieni va merge cu Nastase - fie va pierde la scor. (...) "
8.01.2005
Sorin Rosca Stanescu
Este Basescu vestitorul schimbarii in PSD?
"(...) Deci Basescu, pentru a reusi sa influenteze reformarea PSD, trebuie sa sprijine un lider sau o grupare deocamdata invaluita in mister. (...)"
11.01.2005
Sorin Rosca Stanescu
Partidul popular nu mai e Fata Morgana
"(...) Si, din nou, apare un segment popular, iar grosul randurilor va fi dat de PSD. Am semnalat de nenumarate ori paradoxul: acest mega-partid de stanga are numerosi lideri de dreapta. Care, sub aspect doctrinar, sunt de fapt populari. Nu este oportun astazi sa facem nominalizari. Din PD, din PNL, din UDMR, din PRM, din PSD si din PUR. Popularii, insa, s-au identificat intre ei si, in curand, vor iesi la rampa. (...)"
13.01.2005
Varujan Vosganian
Parabola inotatorului
"(...) Exista varianta ca incheierea acestor dispute sa duca, asa cum s-a intamplat in 1997, la slabirea pe o anumita perioada a PSD. Exista, insa, si varianta ca PSD sa nu se scindeze sau fractiunile ce se vor desprinde sa nu afecteze prea serios structurile partidului. (...)"
14.01.2005
Sorin Rosca Stanescu
Furtuna schimbarii bate de la dreapta la stanga
"(...) Acolo, in PSD, batalia reala nu mai este intre Iliescu si Nastase. Si nici intre generatii. Si nici intre centru si filiale. Este un razboi al mentalitatilor. Al celor retrograde cu mentalitati moderne, exponente ale democratiei. Si, de aceea, nu putem exclude victoria unei a treia forte. Pe cale de a se cristaliza. (...)"
14.01.2005
Radu Calin Cristea
Revolutia inutila
"(...) Nu cred in scenariile privind orice forma de revolutie interna in PSD. Democratizarea PSD s-ar putea produce doar printr-un impuls extern: un partid cu reflexe mafiotice nu poate fi reformat decat de Justitie. (...)
15.01.2005
Stelian Tanase
La stanga'mpreee' jur!
"(...) PSD nu s-a identificat in societate cu segmentele care traditional apartin social democratiei. Din cauza asta nici nu este sustinut de intelectualii cu sensibilitate de stanga. Fara asta, el ramane nu un partid, ci o lista. Eventual una electorala. Cam putin si fara perspective, pentru ca nu are viata. Adica nu e un partid."
15.01.2005
Constantin Balaceanu Stolnici
La judecata zilei
"(...) Muntii se vor screme si vor naste doar un soarece, in timp ce numerosi membri vor parasi "marele si invincibilul PSD"."
17.01.2005
Dan Pavel
Tentatia populara si oportunismul politic
"(...) Iar la bursa zvonurilor si conspiratiilor se vorbea de o parte din PSD care se pregateste sa devina populara! (...)"
19.01.2005
Ovidiu Banches
Tranzitia continua in partide
"(...) Trezindu-se in opozitie si cu Ion Iliescu pe cap, fostul partid de guvernamant se reformeaza in felul sau. Se coace o conducere bicefala, colegiala sau cum s-o mai numi, apar grupuri de reactie rapida croite sa sanctioneze greselile guvernantilor. Importanta este aparenta de unitate. Altfel, cosmarul ApR, intamplat in urma cu opt ani, s-ar putea repeta. Pentru ca multi pot juca acum rolul banosului Costea. (...)"
22.01.2005
Stelian Tanase
Dupa colt
"(...) Este o lupta oarba pentru putere, pentru supravietuire politica, si mult mai putin de idei, conservatoare sau novatoare. Or, fara un program, fara o alta abordare, ma indoiesc ca PSD va mai iesi prea curand la suprafata. Daca va mai iesi..."
26.01.2005
Daniel Uncu
PSD si batalia lipsei de temeiuri
"(...) Este adevarat ca PSD se poate reforma numai din interior. Dar este iluzoriu sa creada cineva ca o social-democratie de tip european poate fi promovata de catre un fost comunist desuet sau de catre un pastor al coruptiei ca necesitate de Stat."
28.01.2005
Sorin Rosca Stanescu
Alinierea dupa Ion Iliescu
"(...) Daca vor fi multi cei care vor dezerta din sfera de influenta a lui Adrian Nastase, atunci victoria lui Iliescu este pecetluita. Urmeaza ca PSD, in mod fatal, sa se primeneasca si sa intinereasca impreuna cu el."
11.02.2005
Sorin Rosca Stanescu
PSD, hai pupic!
"(...) S-a revenit la formula din 1997. Iliescu presedinte PSD, Nastase si el presedinte, dar executiv. Orice opozitie ar mai exista si s-ar plasa intre cei doi, ar fi strivita ca intr-o menghina. Pretul acestui "pupat Piata Endependenti" este incremenirea PSD in tiparele existente. (...)"
11.02.2005
Zoe Petre
Marele Sabotor
"(...) De ce n-am presupune, asadar, ca si Iliescu, si Nastase incearca sa-si elimine adversarii din PSD cu ajutorul tainic al cate unei factiuni din PD? (...)"
18.02.2005
Radu Calin Cristea
Aici si acum
"(...) Un PSD care isi va lipi pe frunte eticheta lui Iliescu va fi, poate, ocolit de seisme interne in plan imediat, dar isi va dovedi in acelasi timp incapacitatea de a se expune unei restructurari profunde. (...)"
23.02.2005
Sorin Rosca Stanescu
"Lovilutia" il mananca pe Adrian Nastase
"(...) PSD va fierbe, dar nu va da in clocot. Si nici nu va exploda. In schimb, acapararea integrala a PSD de catre gruparea Iliescu nu poate fi facuta decat printr-o lovitura de forta. Iar "lovilutia", ca si revolutia, isi mananca pruncii. Cel mai important fiind Adrian Nastase."
24.02.2005
Ion Bogdan Lefter
Factiunile si sciziunile
"(...) Iliescu a revenit in partid. Intre cei doi s-a declansat batalia. La inceput, sub forma unei confruntari unu contra unu. Insa in ultimele saptamani si in ultimele zile, tensiunile care au cuprins intregul partid au rabufnit si "factiunile" s-au conturat. Razboiul e pe fata, cu duritati gravissime de ambele parti. Conform scenariului, ar urma din nou... sciziunea?! (...)"
25.02.2005
Zoe Petre
Glasnost'
"(...) problema esentiala ramane aceea de a sti cine controleaza compozitia delegatilor la viitorul congres, fiindca ar fi o impardonabila naivitate sa credem ca, spontan, cateva mii de pesedisti decid pe loc intre programe si persoane. Or, temerea mea dupa initiativa limitei de vechime este ca Aparatul e singurul care o poate controla si ca soarta reformei in PSD se decide zilele astea, prin succesivele alegeri in organizatiile locale, asupra carora nu dl. Geoana, si cu atat mai putin dl. Cristian Diaconescu, isi pot exercita persuasiunea. Glasnost' ca glasnost', dar tot cadrele raman cheia de bolta a viitorului PSD."
25.02.2005
Radu Calin Cristea
Legea cardasiei
"(...) La nivel strict descriptiv, PSD pare un partid in dezagregare ce incearca sa se regrupeze luand azimut Iliescu. E posibil ca Nastase sa manance painea amara a exilului in fruntea Camerei Inferioare. Nu presimt insa alte miscari socante. Cu stiinta si largul concurs ale lui Iliescu, PSD a devenit o masinarie ale carei agregate functioneaza dupa fizica unor complicitati oculte si, multe dintre acestea, incompatibile cu democratia. Santajul reciproc leaga si uneste aceasta mare familie a PSD ale carei secrete trebuie pazite cu orice pret. (...)"
26.02.2005
Stelian Tanase
Asul din maneca lui Iliescu
"(...) Fara Iliescu, PSD "s-ar sparge in bucati". Instinctul de conservare, nesiguranta zilei de maine, ii aduce pe toti in jurul lui. Iliescu a preferat sa inghete dezbaterea, a cerut strangerea randurilor, disciplina severa, si a ordonat retragerea. Deocamdata acesta e obiectivul numarul unu. Congresul din aprilie va avea aceasta agenda. Alte obiective, cum ar fi reforma interna, revenirea la putere, se amana pentru congresul din 2007. Romania va fi insa atunci alta."
12.03.2005
Stelian Tanase
Ratii& declaratii
" (...) PSD, in expectativa, macinat de conflicte, priveste ce se intampla si se bucura. Nici nu trebuie sa faca mare lucru pentru a reveni la putere. Slabit dupa infrangere, nici nu ar putea - cel putin pana la congres. Primul moment al unui veritabil asalt ar fi undeva la toamna, prin octombrie, dublat de o ofensiva sindicala mobilizata pe fondul nemultumirilor si al cresterii euroscepticismului. Ca sa nu zic a impotrivirii la schimbari. Oricate controverse ar oferi in preajma congresului, liderii PSD nu au de ce sa se teama. Disensiunile, criza din partid, nu au efect in buzunarul contribuabilului (...)."
15.03.2005
Ioan Grosan
De grija altuia
"(...) Ping-pong-ul expresiv intre cei - deocamdata - doi lideri PSD ma duce cu gandul la posibilitatea ca dl Iliescu sa procedeze cu dl Nastase cum ar fi procedat Petre Roman cu Traian Basescu, dac-ar fi putut. In aceasta eventualitate, ar fi pacat ca dl Nastase sa ilustreze - involuntar, desigur - proverbul cu cainele care moare de drum lung, iar Domnia-Sa de grija dlui Iliescu. (...)
18.03.2005
Sorin Rosca Stanescu
PSD se pregateste de guvernare
"Cel mai mare partid din Romania, aflat acum in opozitie in urma combinatiei reusite de Traian Basescu, prin alcatuirea unei coalitii din patru partide, se pregateste intens sa revina la guvernare. In eventualitatea in care nu vor avea loc, asa cum a dorit seful statului, alegeri anticipate in vara sau toamna acestui an. Asa se explica de ce in PSD s-a pus surdina tensiunilor interne. Si este destul de improbabil ca la congresul din luna aprilie sa se produca schimbari spectaculoase. Va fi, asa cum s-a intamplat si in intervalul 1996-2000, partid bicefal, cu Iliescu presedinte si Nastase presedinte executiv, ambii fiind secondati de un staff in care se vor regasi principalii lor colaboratori. (...)"
24.03.2005
Sorin Rosca Stanescu
Iliescu da piept cu revolutia. Iar Nastase castiga puncte
"Indiscutabil, PSD traverseaza un moment special. Chiar daca o reforma a acestui partid se amana. Lupta interna il favorizeaza pe Ion Iliescu. El este creditat cu cele mai mari sanse pentru a prelua, in maini ferme, presedintia PSD. Ramane de vazut daca puterea cu care va fi investit va dobandi sau nu un caracter discretionar. Cu alte cuvinte, semnul de intrebare e daca Iliescu va conduce singur acest partid sau va fi silit sa imparta exercitiul acestuia cu Adrian Nastase. (...)"
1.04.2005
Zoe Petre
Savarina
"(...) PSD e partidul baronilor, al oligarhilor abuzivi si al ciocoilor cu ostentatie si panas: asa l-a construit dl. Iliescu si asa va ramane. Iar "Jos Iliescu" - sau "jos Nastase", sau "jos PSD" - nu sunt lozinci de dreapta, sunt lozinci de bun-simt. (...)""
2.04.2005
Serban Orescu
PSD si societatea civila
"(...) Ma indoiesc insa ca PSD va avea organizatii neguvernamentale proprii care sa-i poata veni in ajutor. Atari organizatii exista de altfel, dar nimeni nu le cunoaste practic. Si nu le cunoaste fiindca nu raspund unei comenzi sociale. Deocamdata. Cata vreme alegerile nu sunt falsificate de altii, ci de PSD, ce sa faca niste organizatii neguvernamentale apropiate de PSD? Sa omologheze falsurile? Altfel spus - desi pare cinic - ratiunea unor ONG-uri pro-PSD va incepe in momentul in care PSD ar deveni victima (...)"
6.04.2005
Roland Catalin Pena
Blocul meu rasufla usurat
"(...) Cine crede ca PSD se poate reforma va avea inca o dezamagire. Acolo liderii din teritoriu vin la centru cu ideile lor si pleaca cu ale lui Iliescu si Nastase. Cine misca, misca mort. Jocurile se fac pe sub mese, atmosfera este de familii mafiote. Nu ca intr-o formatiune democratica. La congres se vor ridica mainile ca la plenarele PCR. (...)"
7.04.2005
Sorin Rosca Stanescu
Falsul dezastru PSD anunta "ofensiva de primavara"
"(...) Nu va trece prea mult timp, probabil nici o luna, si vom descoperi ca cel mai puternic partid din Romania, PSD, iese din starea de espectativa, depaseste momentul luptelor interne pentru putere si intra in ofensiva, punand literalmente puterea la zid. Si amenintand, cu sanse de reusita extraordinar de mari, sa darame Guvernul Tariceanu. Va trebui consumat, pentru a se ajunge acolo unde spun eu, momentul extrem de important al Congresului PSD. Si apoi va mai dura doar cateva zile pentru ca invinsii competitiei interne sa-si linga ranile si sa se resemneze. Apoi, cand va fi declansat asaltul puterii, se va dezlantui infernul. (...)"
16.03.2005
Radu Calin Cristea
Noul PSD: prefata la o postfata
"(...) Congresul PSD din 21-22 aprilie va insemna, in cea mai fericita varianta pentru partid, o prima evaluare a potentialului acestuia dupa o serie de trei scrutinuri pierdute (plus recenta infrangere in alegerile pentru Primarul General al Bucurestiului). Intr-un fel sau altul - o despicare a apelor ar trebui sa se produca fie si numai prin adjudecarea unor pozitii in partid. Inclin sa-i dau dreptate lui Mircea Geoana care isi imagina intr-o emisiune TV o reformare "in doi timpi" a PSD. Daca asa vor sta lucrurile, primul cutremur cu efecte partial controlate va avea loc saptamana viitoare: PSD va pasi intr-o era tranzitorie, cu stangul, asa cum si-a gasit pana acum norocul in politica Ion Iliescu."
18.04.2005
Octavian Hoandra
Dezamagiri provinciale
"(...) Gestul "intineririi" fortate a PSD-ului clujean, nu cred ca intereseaza pe cineva la Bucuresti. Restauratia "gunoaielor", pornita de dl Iliescu este, din acest punct de vedere, mai mult decat elocventa. Asa ca e mai mult ca sigur ca viitorul PSD, sub bagheta iliesciana, nu va avea, cu siguranta nevoie de vreun ardelean, din grupul de la Cluj, care n-ar face altceva, decat sa strice jocurile blocului antireformist bucurestean. De altfel, acum pare mai mult decat clar ca "grupul de la Cluj" nu a fost niciodata nici in gratiile dlui Adrian Nastase, nici in ale dlui Iliescu, constituind o a treia cale fara un lider puternic, care sa se bata public pentru ea. Poate ca, intr-un viitor apropiat, aceasta fractiune din ce in ce mai distincta ca voce, si comportament politic sa constituie nucleul unui alt partid, poate chiar unul ardelean. Vom vedea... (...)"
18.04.2005
Red Apple
Comprimarea PSD
(...) Ceea ce trebuie remarcat este ca alegerile din PSD vor consacra o echipa de conducere pentru numai doi ani. Acest lucru poate fi simptomul asteptarii PSD de a se declansa alegerile anticipate sau a necesitatii lui Ion Iliescu de a avea un timp pentru a-si construi un nou fiu, de incredere, caruia sa ii transfere usor si convingator prerogativele. (...)

Ziua

Sursa: ZiuaTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.