O data cu apropierea verii, romanul calator face balanta si vede daca, dupa ce si-a achitat facturile, i-a mai ramas ceva si pentru vacanta. Daca raspunsul este pozitiv, cum banii nu sunt niciodata de ajuns, incepe vanatoarea de oferte. Fiecare, in f
O data cu apropierea verii, romanul calator face balanta si vede daca, dupa ce si-a achitat facturile, i-a mai ramas ceva si pentru vacanta. Daca raspunsul este pozitiv, cum banii nu sunt niciodata de ajuns, incepe vanatoarea de oferte. Fiecare, in functie de suma pe care este dispus sa o "puna la bataie", alege o perioada, o destinatie si un anumit standard de confort. Pentru a veni in intampinarea celor care nu si-au definitivat planurile de vacanta, am incercat sa aflam direct de la cei care vand vacante, ce poate face o familie de doua persoane, fara venituri mari, dispusa sa lase la agentia de turism o suma de 250 de euro (adica putin peste 9 milioane de lei sau 900 de lei noi). Dupa ce am testat piata, am ajuns la concluzia ca, in functie de banii de cheltuiala pusi de-o parte, poate fi abordata chiar si o destinatie din strainatate, cu conditia ca asteptarile privind confortul sa nu fie prea mari, iar perioada aleasa sa nu fie in plin sezon. In acest caz, trebuie avut in vedere faptul ca, in general, intr-o tara din Uniunea Europeana, preturile sunt mai mari decat in Romania. Spre exemplu, o bere este de doua-trei ori mai scumpa in Spania sau in Grecia decat in Romania. In plus, pentru sejururile in strainatate trebuie incheiate asigurari de sanatate si eventual platite taxe de aeroport, care cresc costul biletului.
125 de euro pentru o saptamana in Mallorca
Statiunile din Grecia reprezinta deja destinatii traditionale pentru romanii care vor sa-si faca o vacanta in strainatate fara a cheltui foarte mult. In plus, potrivit directorului de marketing J'Info Tours, Cristina Irimia, cu numai 125 de euro de persoana se poate ajunge chiar si in Spania, pe Costa Brava sau in Mallorca. Perioada vacantei trebuie, insa, aleasa la capetele de sejur, iar serviciile sunt cele de baza. Practic, o astfel de oferta speciala include, cursa directa charter cu avionul si 6-7 nopti de cazare, inclusiv micul dejun, la un hotel de 1-2 stele Fortuna. Adica, la un hotel care are o oferta speciala pentru perioada respectiva si al carui nume este aflat de turist cu cateva zile inainte de a pleca in Spania. In aceleasi conditii, pot fi accesate, prin J'Info Tours si destinatii precum Antalya (Turcia) sau Paralia, Salonic, Halkidiki (Grecia). "Familiile mai mari pot opta si pentru inchirierea unui apartament in sistem self catering, tarifele pe persoana putand fi in final chiar mai mici, avand in vedere ca intr-un astfel de apartament pot sta mai multe persoane, micul dejun nemaifiind inclus in pret", a mentionat Cristina Irimia. Tot in perioadele capat de sezon, agentia Ali Baba Tour ofera pentru 150 de euro/persoana "o vacanta de vis" in Turcia, in Kusadasi, oferta incluzand sapte nopti de cazare in hotel de trei stele cu demipensiune si transportul cu autocarul. De mentionat ca in aceeasi suma sunt cuprinse si alte doua nopti suplimetare de cazare, pe drum, una la Canakkale si alta in Istanbul. In cazul in care turistul prefera sa-si petreaca vacanta in Bodrum (in aceleasi conditii) tariful creste la 178 de euro.
Grecia tine capul de afis
Agentia Best Comtur are, de asemenea, oferte la pret redus pentru Grecia. Astfel, pentru perioade mai slabe, precum, mai, iunie sau septembrie, turistii pot opta pentru sejururi de 7 nopti in Paralia, intr-o vila de 2 stele, pentru 65 de euro/persoana (in studiouri de doua persoane) sau 55 de euro/persoana (in studiouri de trei persoane). Tarifele nu includ nici o masa, iar pentru transport cu autocarul si asistenta turistica se percepe un tarif suplimentar de 55 de euro/persoana. Tot in Paralia Katerini, agentia CMB Travel ofera in perioada aprilie-mai si septembrie, sejururi de 6-7 nopti la hotel de 2 stele, la un pret de 102 euro/persoana, care include cazarea si micul dejun. Si reprezentantul Romantic Travel recomanda Paralia Katerini si Halkidiki, ca destinatii unde un sejur de 7 zile (fara masa), la care se adauga si transportul cu autocarul si asistenta turistica, poate sa coste 100 de euro/persoana, daca se incadreaza in luna mai, inceputul lui iunie sau septembrie. "Cu 99 de euro se poate merge in luna mai si in Creta. Pretul reprezinta contravaloarea a 6 nopti de cazare, transportul cu avionul si asistenta turistica", a mai precizat el. Paralia Katerini si Halkidiki se regasesc, de asemenea, intre recomandarile Eximtur, atunci cand vine vorba despre vacante mai ieftine.
Romania ramane o solutie
Totusi, pentru cei care nu sunt pregatiti sa scoata prea multi bani din buzunar fata de suma pe care o achita la agentia de turism, litoralul romanesc, ramane cea mai buna solutie, in ciuda majorarii tarifelor cu aproximativ 10% fata de anul trecut. Statiuni precum, Eforie Nord, Venus sau Saturn pot reprezenta o solutie mai ieftina chiar si in plin sezon, daca numarul de stele este mai mic. Astfel, un sejur de 8 nopti (cazare plus mic dejun), prin Eximtur, la un hotel de doua stele din Eforie Nord ajunge in plin sezon la 4 milioane si ceva, in timp ce la sfarsitul lui iunie, costa aproximativ 2,5 milioane de lei. Daca turistii nu au pretentii privind perioada, dar tin la confort, in mai, iunie sau in septembrie se poate cumpara cu aproximativ 3 milioane de lei, un sejur de 7 nopti (inclusiv mic dejun) si intr-un hotel de trei stele, intr-un dintre statiunile mentionate. De asemenea, un sejur de 6 nopti (cu mic dejun inclus), la un hotel de 3 stele in Eforie Nord costa, prin agentia Best Comtur, aproximativ 3,5 milioane de lei in prima parte a lunii iunie, si 4 milioane de lei in partea a doua a lunii iunie si in septembrie. Pe de alta parte, turistii romani care doresc sa petreaca un sejur pe litoral, intre 1 mai si 15 iunie, pot apela la programul "O saptamana la mare", organizat de ANAT, sub patronajul Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului, in cadrul caruia un pachet de sase nopti costa 799.000 lei, 899.000 lei sau 999.000 lei, in functie de clasificarea hotelului.
Cei care cauta o vacanta in natura, pot apela la reprezentantele Asociatiei pentru Turism Rural (ANTREC). Potrivit site-ului asociatiei, ANTREC Suceava propune, spre exemplu, din 15 iunie (cand apar fragutele) si pana la sfarsitul verii, un sejur de o saptamana "In Tara Dornelor... la cules de fructe de padure, ciuperci si plante medicinale". Tariful este de 110 euro/persoana si include 6 nopti de cazare, cu mic dejun, 5 cine, o cina cu foc de tabara, 4 dejunuri la iarba verde si un dejun la stana.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.