Papa Benedict al XVI-lea a anuntat ieri la Vatican ca intentioneaza sa activeze pentru reunificarea crestinismului, pentru stabilirea de contacte cu alte religii si pentru continuarea aplicarii reformelor in Biserica Romano-Catolica. Noul Suveran Pon
Papa Benedict al XVI-lea a anuntat ieri la Vatican ca intentioneaza sa activeze pentru reunificarea crestinismului, pentru stabilirea de contacte cu alte religii si pentru continuarea aplicarii reformelor in Biserica Romano-Catolica. Noul Suveran Pontif a facut aceste afirmatii in predica in limba latina pronuntata ieri in Capela Sixtina la sfarsitul primei liturghii pe care a oficiat-o in calitatea sa de Papa, transmit agentiile internationale de presa. Papa Benedict al XVI-lea a anuntat ca si-a fixat ca "sarcina prioritara" activitatea de a lucra impreuna cu toti crestinii pentru reunificarea acestei religii. El a avertizat insa ca numai gandurile bune nu sunt suficiente pentru a indeplini aceasta sarcina. "E nevoie de acte concrete care sa patrunda sufletele si sa schimbe constiintele", a avertizat Papa Benedict al XVI-lea. Pentru realizarea cauzei ecumenice a Bisericii este necesara "deschiderea unui dialog sincer cu celelalte Biserici", a declarat noul Suvern Pontif.
Nici un amanunt suplimentar
Totusi, de remarcat ca Papa nu a dat amanunte suplimentare despre gesturile de apropiere fata de celelalte doua confesiuni crestine la care se refera. Evident, Benedict al XVI-lea a avut in vedere apropierea fata de ortodocsi si fata de protestanti. Ortodocsii si protestantii contesta ferm pretentia Vaticanului privind intaietatea papala (potrivit careia Papa ar avea intaietate in fata celorlalte Biserici), dar si pozitia Vaticanului privind infailibilitatea papala (potrivit careia Suveranului Pontif i-ar fi imposibil sa comita erori). "Misiunea prioritara" a actualului Papa "va fi aceea de a ajunge la unitatea deplina si vizibila cu totii cei care cred in Hristos", a anuntat ieri Benedict al XVI-lea. Totusi, de remarcat ca desi Ioan Paul al II-lea a incercat sa puna in discutie conceptul de intaietate papala, niciodata in istoria Bisericii Catolice, de la Marea Schisma din 1054, nu s-a pus cu adevarat problema renuntarii la principiile infailibilitatii si al intaietatii.
Cat priveste reformarea Bisericii Catolice, Papa Benedict al XVI-lea a precizat ca doreste sa continue "aplicarea prevederilor Conciliului Vatican II" - conciliu care a deschis Biserica spre lume. "Doresc sa spun cu fermitate ca intentionez sa continuu angajamentul de aplicare a Conciliului Vatican II conform actiunii predecesorilor mei si continuarii traditiei de doua milenii a Bisericii", a subliniat Papa. Benedict al XVI-lea l-a omagiat pe fostul Suveran Pontif Ioan Paul al II-lea, afirmand ca acesta "a lasat in urma sa o Biserica mai curajoasa, mai libera, mai tanara". "A lasat o Biserica ce se conformeaza invataturilor sale si exemplului pe care l-a oferit, acela de a privi cu seninatate trecutul si a nu avea teama fata de viitor", a adaugat Benedict al XVI-lea.
Biserica Ortodoxa, deschisa la dialog
De remarcat ca la cateva ore dupa apelul ecumenic al Papei Benedict al XVI-lea, liderul cel mai important al confesiunii ortodoxe, Patriarhul Constantinopolului Bartolomeu I, l-a invitat pe noul Suveran Pontif sa continue dialogul dintre Bisericile crestine angajat de predecesorul sau, Ioan Paul al II-lea, transmite Rompres. "Credem ca noul Papa, care este un teolog desavarsit, apreciaza bogatia teologiei si a spiritualitatii Bisericii noastre si ca va dori sa coopereze cu ea si sa promoveze dialogul teologic", a transmis Bartolomeu I intr-un comunicat de presa. Patriarhul Bartolomeu "saluta cu bucurie si nadejde alegerea (ca Papa a) cardinalului Ratzinger, cunoscut pentru eruditia si virtutile sale", si subliniaza ca acesta ii succede lui Ioan Paul al II-lea, ale carui initiative "de apropiere intre Biserici, dialogul si calmul", sunt datatoare de speranta, mai mentioneaza comunicatul Patriarhiei ecumenice ortodoxe de la Constantinopol. "Faptul ca noul Papa provine din randul natiei germane, care a trait multi ani separata si care in prezent are un mare rol in Uniunea Europeana (...) da sperante si certitudinea ca el va avea posibilitatea sa exprime importanta uniunii sau cel putin a cooperarii pasnice" in cadrul crestinatatii si al lumii, mai transmite Patriarhul Bartolomeu 1.
In urma initiativei de raspuns a lui Bartolomeu 1, exista toate sansele ca deschiderea la dialog a Papei Benedict al XVI-lea sa fie salutata de catre cele mai multe din Bisericile ortodoxe nationale. Nu de toate insa, pentru ca este de asteptat ca Biserica Ortodoxa a Rusiei, condusa de Patriarhul Aleksei al II-lea, sa nu vina in intampinarea ofertei de dialog a Vaticanului. De altfel, Aleksei al II-lea s-a impotrivit permanent de-a lungul timpului unei vizite a Papei Ioan Paul al II-lea in Rusia, vizita care ar fi inaugurat o etapa istorica in ceea ce priveste reunificarea crestinismului.

Ziua

Sursa: ZiuaTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.