Numeroase teme diferite se suprapun atunci cand se discuta despre ipotetica implicare a lui Omar Hayssam in cazul jurnalistilor romani rapiti in urma cu cateva saptamani in Irak. Enumerarea e departe de a fi exhaustiva: distorsiunile mediului de afac
Numeroase teme diferite se suprapun atunci cand se discuta despre ipotetica implicare a lui Omar Hayssam in cazul jurnalistilor romani rapiti in urma cu cateva saptamani in Irak. Enumerarea e departe de a fi exhaustiva: distorsiunile mediului de afaceri, amestecul politico-economic si coruptia, spionajul, imigratia, originea etnica (rasiala).
Faptul ca Omar Hayssam a anuntat el insusi ca rapitorii l-ar fi sunat si ar fi solicitat o recompensa de patru milioane de dolari a starnit nedumeriri: ce legatura sa aiba el, om de afaceri roman de origine araba, traitor pe meleagurile carpato-danubiene, cu episodul disparitiei de la Bagdad?! La scurt timp, s-a aflat ca jurnalistii erau insotiti de o "calauza", Mohamed Mounaf, care este... un apropiat al lui Hayssam, grupul plecand din Romania in aceasta alcatuire, cu tot cu "insotitor". Dupa care au urmat declaratiile de presa ale institutiei prezidentiale, conform carora Hayssam e implicat in cazul rapirii, s-au redeschis rapid dosarele anchetelor asupra firmelor sale, omul de afaceri a fost arestat s.a.m.d. De-atunci incoace, controversatul personaj e in centrul atentiei. Ce se va afla in legatura cu el cand misterele rapirii jurnalistilor se vor risipi ramane de vazut. Deocamdata, complicatiile interne ale afacerii activeaza - spuneam - teme interesante, importante, distincte de situatia dramatica a jurnalistilor disparuti.
"Imperiul" firmelor lui Omar Hayssam, aflate in cercetare pentru diverse nereguli (mai ales fiscale), ofera opiniei publice un exemplu concret - inca unul, dar percutant! - de cum s-au facut cel putin o parte a afacerilor din Romania postcomunista. Reteta e aceea a increngaturii, a suprapunerii de firme peste firme, incat banii, creditele, produsele sa poata fi transferate de colo-colo, pana cand marfa de contrabanda isi pierde urma, iar autoritatile de control financiar nu mai pot urmari firul. In cazul lui Hayssam nu sunt lucruri dovedite, anchetele sunt in curs, dar, in principiu, modelul acesta este. Concluzia: o economie distorsionata, in care partea sanatoasa e concurata acerb de cea bolnava de aranjamente, importuri nelegale, impozite neplatite si tot restul.
Apoi - tema amestecului politico-economic si a coruptiei. Fiindca a iesit repede la iveala faptul ca Omar Hayssam este membru PSD! Ca a intretinut relatii apropiate cu unii lideri ai partidului lui Ion Iliescu si Adrian Nastase. Ca a vrut chiar sa candideze la un loc in Parlament pe listele social-democratilor! In faza urmatoare a scandalului, au fost aduse in discutie si alte nume de oameni de afaceri arabi care, stabiliti in Romania, au fost anchetati pentru incalcari ale legilor si care s-ar fi bucurat de protectia unor complici aflati in structurile de putere. Iata combinatia toxica dintre politica si economie, careia i se spune, intr-un singur cuvant, coruptie.
Dar in legatura cu Omar Hayssam sau cu Kamel Kadher s-a mai vorbit si despre... spionaj! Conform unor surse din mediul politic sau din serviciile romanesti, personaje de acest fel ar avea legaturi cu retelele secrete arabe. Fie ca e adevarat, fie ca nu, tema e foarte serioasa, de vreme ce e vorba despre siguranta nationala. Cu atat mai ingrijorator e faptul ca - aflam acum - liderii politici ai tarii ar fi fost informati in acest sens, de-a lungul anilor, de catre SRI si SIE, dar n-au actionat, n-au cerut investigatii riguroase, n-au tras consecintele.
Alta tema: originea etnica - de fapt rasiala - a lui Hayssam. Cum s-a mai semnalat, s-au facut prea usor generalizari abuzive. Era - poate - firesc sa fie alcatuite liste de oameni de afaceri cu profiluri similare, implicati in scandaluri politico-economice in cei cincisprezece ani ai postcomunismului romanesc. Dar despre o "mafie araba" s-a vorbit - chiar daca fara intentii discriminatoare - in termeni de-a dreptul rasisti, cu "noi" si "ei", cu formulari acuzatoare la ce fac "ei" in "tara noastra". Or, cel putin in unele cazuri, e vorba tot despre romani, pentru ca respectivii oameni de afaceri au cerut si au obtinut cetatenia. Conform Constitutiei, se bucura - deci - de drepturi egale. E si "tara lor", nu numai "a noastra". Plus ca exista multe cazuri in care romanii de origine araba nu fac afaceri in stil mare, n-au profitat de fonduri de la buget, sunt oameni obisnuiti, pasnici, ca mine si ca tine. Cunosc un arab naturalizat care, traitor in provincie, e poet de limba romana. Sau altul, bucurestean, care, dupa ce a esuat in incercarea de a tine un mic magazin, e casnic si-si creste copiii. Nici unul, nici altul nu face parte din vreo "mafie". Insa imi imaginez ce vor fi gandit ei in ultimele saptamani, vazand ca "arabii" - in genere, indistinct, perceputi categorial, rasial - sunt demonizati ca banditi care jefuiesc nemilos scumpa noastra patrie!
De-aici incolo, se deschide tema mai generala a imigratiei, fenomen cu care romanii s-au dezobisnuit in lungile decenii comuniste. Or, democratia, integrarea euro-atlantica, globalizarea aduc cu sine si circulatia intensa a oamenilor, imigratia, metisajul. O tema majora a anilor, a deceniilor care urmeaza...


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.