Secretarul de stat american, Condoleezza Rice, s-a intalnit ieri la Kremlin cu presedintele Rusiei, Vladimir Putin, despre care afirmase anterior ca detine o putere prea mare in Rusia. Seful diplomatiei americane a dat dovada de mai multa retinere in
Secretarul de stat american, Condoleezza Rice, s-a intalnit ieri la Kremlin cu presedintele Rusiei, Vladimir Putin, despre care afirmase anterior ca detine o putere prea mare in Rusia. Seful diplomatiei americane a dat dovada de mai multa retinere inainte de intrevederea cu Putin, iar in cursul diminetii de ieri a afirmat pentru un post de radio rusesc ca Rusia ramane un "partener strategic" al Washingtonului. "Noi nu consideram Rusia un inamic strategic, ci consideram Rusia drept un partener strategic" in lupta antiterorista, in combaterea proliferarii armelor de distrugere in masa si in "rezolvarea problemelor regionale cum sunt cele din Balcani sau din Orientul Mijlociu", a declarat secretarul de stat american cu cateva ore inainte de intrevederea cu Vladimir Putin, transmite Rompres.
Condoleezza Rice a dat asigurari Kremlinului ca Washingtonul nu este interesat sa restranga influenta Rusiei asupra fostelor republici sovietice si ca popoarele din Georgia, Ucraina si Kargazstan nu au avut nevoie de incurajarile SUA pentru a declansa revolutiile in tarile lor. Rusii nu au de ce sa se teama de sprijinul pe care Statele Unite il acorda miscarilor democratice din fostele republici sovietice, deoarece atitudinea Statelor Unite in aceasta problema este benefica Rusiei, a continuat Condoleezza Rice, citata de Mediafax.
Secretarul de Stat al SUA a limitat semnificativ criticile formulate cu o zi inainte fata de autoritarismul Kremlinului si fragilitatea democratiei ruse: "Exista o libertate individuala considerabila" in Rusia de astazi si ca "nu ne putem imagina revenirea la epoca sovietica", a afirmat oficialul american.
SUA si Kremlinul se bat pe libertatea presei ruse
Totusi, Rice a transmis ieri Moscovei ingrijorarea SUA fata de absenta libertatii presei in Rusia. "Continuam discutiile cu Rusia in ceea ce priveste independenta mijloacelor de presa si posibilitatea de a discuta in mod liber si critic despre orice subiect", a declarat oficialul american.
"America nu este singura tara nelinistita de modul in care este respectata independenta presei" in Rusia, a precizat Rice, subliniind ca se refera, in primul rand, la posturile nationale de televiziune. Ca reactie, ministrul rus al Afacerilor Externe, Serghei Lavrov, i-a cerut Condoleezzei Rice "exemple concrete" in care a fost incalcata libertatea presei, "pentru a putea discuta pe aceasta tema".
Vizita secretarului de Stat american la Moscova o pregateste pe cea a presedintelui SUA, George W. Bush, care va asista la ceremoniile care vor fi organizate in Rusia la 9 mai, pentru marcarea victoriei Aliatilor asupra Germaniei naziste. (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.