Trecem astazi peste datele si informatiile care au fost publicate pana acum despre Omar Hayssam, referitoare la dosarele in lucru sau la cele care au primit NUP sau au fost tinute prin diverse sertare ale parchetelor din tara. Dezvaluim, insa, alte l
Trecem astazi peste datele si informatiile care au fost publicate pana acum despre Omar Hayssam, referitoare la dosarele in lucru sau la cele care au primit NUP sau au fost tinute prin diverse sertare ale parchetelor din tara. Dezvaluim, insa, alte legaturi si transferuri externe ilegale care s-au facut sub ochii autoritatilor, fara ca sesizarea unor sume de ordinul milioanelor de dolari sa puna pe jar Oficiul National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor, pentru ca multe dintre aceste afaceri finantiste erau patronate de catre persoane din "vechea garda". Detinem dovezi ca afacerile de acest tip ale unor grupari siriene al caror coordonator era Omar Hayssam erau cunoscute si "girate" de deputatul PSD de Vrancea, Ristea Priboi, fost in comisia SIE o perioada scurta, dupa care s-a retras in urma scandalului legat de radacinile securiste pe care le are, dar si de Ovidiu Musetescu, fost sef al APAPS (actuala Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului).
Conform unor note ale serviciilor secrete, uitate prin diverse fisete in timpul fostei guvernari, Ristea Priboi nu a fost strain de gruparea siriana de pe teritoriul Romaniei a lui Omar Chama. Acesta este unul dintre locotenentii de teritoriu ai lui Omar Hayssam. Chama a transferat in strainatate, in perioada ianuarie-august 2003, peste 50.000.000 de dolari americani. Aceste transferuri s-au realizat prin artificiul viramentelor bancare care au avut la baza documente false provenite de la 15 firme "fantoma". Printre acestea se regasesc SC AL SWIDA SRL Bucuresti si SC Iuria UNIVERSAL SRL Bucuresti. Suma totala transferata ilegal in strainatate prin intermediul acestor doua societati a fost de aproximativ 8.000.000 de dolari.
Este adevarat ca, la un moment dat, impotriva lui Omar Chama a fost declansata o urmarire penala pentru mai multe infractiuni: evaziune fiscala, fals si uz de fals. Au avut loc si trei arestari: Hussein Chama, Bashir Salih si Srouji Yasin. Pe langa ei, au fost invinuiti alti cinci cetateni straini. S-au descoperit, la perchezitiile domiciliare ale acestora, o gramada de documente care dovedeau spalarea de bani si acte financiar-bancare, doua pasapoarte pe numele lui Omar Chama, documente bancare in limba araba, aproape 60.000 de euro si cateva sute de milioane de lei. Banca folosita de gruparea Chama a fost R.I.B.-Sucursala Voluntari si Sucursala 13 septembrie. Pentru Omar Chama s-a emis mandat de arestare preventiva. Acesta a si ajuns in arest, unde se afla si astazi. Totusi, desi exista note informative privitoare la suspecta relatie a gruparii sirianului Omar Chama cu Ristea Priboi. Pesedistul-securist a scapat pana acum de ancheta. Chiar si cand a existat informatia ca urma sa fie audiat la Parchet, pana la urma s-a dovedit a fi fost doar o "strangere de inima" pentru fruntasul PSD.
Nodul din retea, un fost ofiter SIE
Dupa cum aratam, Ristea Priboi a fost o perioada sef al Comisiei SIE. Intamplator sau nu, anul trecut a fost retinut de procurorii Inaltei Curti un fost ofiter SIE, Alexandru Pop, care s-a dovedit a avea legaturi cu gruparea lui Omar Chama. Dar, afacerile vizau rambursari ilegale de TVA. De altfel, firmele lui Pop au avut afaceri si cu Rafo Onesti. Asa ca reteaua era extinsa si in acest "segment". Pop era asociat cu o alta persoana retinuta, patroana de la firma Contessina, Camelia Marinoiu. Fostul ofiter SIE este patron al firmelor "Exvam" SRL si "Exvam 2000 Oil Com" SRL care au desfasurat afacerile cu RAFO Onesti si "Lukoil". Pop a facut cesionari fictive la cetateni arabi cu identitate falsa (italiana) si la cetateni din Moldova care nu se aflau in tara, prin doua contracte din 2003. In 13.08.2003, MONT SALT COM SRL Craiova a obtinut TVA in mod ilegal printr-o inginerie tip Genica Boerica, in valoare de 9 miliarde de lei, iar banii au fost virati direct la "Exvam" SRL. In 2 septembrie 2003, a avut loc rambursarea TVA-ului, virat o zi mai tarziu. Pentru a ridica banii in numerar, Pop a intocmit contracte de creditare fictive depuse la FINANS BANK, Sucursala Bucuresti. Contractul de cesionare a fost datat 12.06.2003 si prezentat notarului public in 14.08.2003. La data de 18 septembrie 2003, Registrul Comertului a operat modificarile, iar cel care s-a prezentat era o sluga a arabului Naser (Dahi), sub identitatea italiana Gino Peruzzi.
A doua restituire de TVA a avut loc in 19.11.2003: 19,9 miliarde de lei. Din aceasta suma s-au transferat la "Exvam Oil Com" SRL zece miliarde de lei si alte zece transe de 490 de milioane plus trei transe de doua miliarde. Suma a fost transferata in contul unei firme deschis la FINANS BANK unde a fost schimbata in valuta si transferata la o firma din Liechtenstein. Restul sumei - 8.000.000.000 lei - a fost ridicata, in numerar, de o persoana care a folosit un act de identitate falsificat si care nu a fost descoperita. Cine este aceasta persoana? Cine o acopera? Serviciile indicau de multa vreme un nume: Ristea Priboi.
Afacerea TEROM-Nanaa, cu fir "rosu" la Musetescu-APAPS
Alta grupare de crima organizata siriana, prin care s-au facut transferuri externe ilegale, sunt alti doi cunoscuti ai lui Omar Hayssam, pe nume Hassan Nanaa si Amar Nanaa. Amandoi sunt dati in urmarire generala si se ascund in Romania, pe numele lor fiind emise mandate de arestare din 21 ianuarie 2005. Ei au transferat prin R.I.B. - sucursala Mosilor, circa 30.000.000 dolari in perioada ianuarie-mai 2003. Dar, timp de doi ani, nimeni nu le-a miscat celor din aceasta retea vreun fir de par. Pana la inceputul acestui an. In cauza este data si o masura de obligare de a nu parasi tara data unui fost director de la TEROM Iasi, Slate Viorica. Pentru ca afacerea acestei grupari siriene a fost aceea a achizitionarii de la AVAS, unde era sef Ovidiu Musetescu, a pachetului majoritar de actiuni de la TEROM Iasi, pe care a inclus-o intr-un circuit de spalare de bani prin intermediul firmelor fantoma folosite pentru restituiri ilegale de TVA si transferuri externe fictive. Trebuie sa reamintim, aici, ca Ovidiu Musetescu a avut deasupra capului aceeasi "umbrela" PSD. Fosta lui sotie, Dorina Mihailescu, era sef al Departamentului de analiza, informatii si strategie din Guvernul Nastase. Iata, asadar, cate ite, cate incurcaturi. Cum de a ajuns pachetul majoritar de actiuni al TEROM Iasi pe mainile lui Hassan Nanaa, om al lui Omar Hayssam in "teritoriu", este o intrebare la care ar trebui sa raspunda si Musetescu. Nu a facut-o pana acum.
Alte 15 milioane de dolari plecate "la extern"
Alt transfer ilegal extern, realizat prin EUROM BANK - sucursalele Voluntari si Mosilor, de o alta grupare siriana, tot a oamenilor lui Omar Hayssam, priveste o suma de 15.000.000 de dolari. Transferul a fost facut prin reteaua condusa de Abdulkader Yakhni. Din datele pe care le detinem, pentru aceste fapte a fost arestat, in februarie 2004, Dima Gheorghe, fost director al Bancii Turco-romane, al R.I.B., al FINANS BANK si EUROM BANK. Dar, ghinion, el a fost pus in libertate de instanta in februarie 2005. Daca facem socoteala cati bani au fost transferati in strainatate prin gruparile sirienilor care-l aveau "tatic" pe Omar Hayssam, ies peste 100.000.000 de dolari. Care au plecat, prin artificii bancare sau nu, pe sub nasul autoritatilor, in strainatate. In tot acest timp, Omar Hayssam, bolnav psihic inca din 1981, dar cu stagiul militar satisfacut la 37 de ani, care mai dadea cate o "informatie" pe la SRI ca sa-si pastreze protectia de "sub acoperire", cu cunostinte gen Ristea Priboi (atentie, o spun serviciile secrete!), sau antene la APAPS (actualul AVAS) prin interpusii lui sirieni, aparea in imagini de arhiva cu PSD-istii de frunte din panoul de onoare al fostei Puteri.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.