Audierile in dosarul mineriadei din 13-15 iunie 1990 au continuat, ieri, la Parchetul Militar Teritorial Bucuresti, unde s-a prezentat fostul premier Petre Roman. Dupa o intalnire cu procurorii care a durat aproximativ cinci ore, Roman a facut mai mu
Audierile in dosarul mineriadei din 13-15 iunie 1990 au continuat, ieri, la Parchetul Militar Teritorial Bucuresti, unde s-a prezentat fostul premier Petre Roman. Dupa o intalnire cu procurorii care a durat aproximativ cinci ore, Roman a facut mai multe declaratii prin care a dorit sa se dezvinovateasca, spunand ca nici el si nici Ion Iliescu nu au nici o legatura cu organizarea celor mai sangeroase evenimente de dupa decembrie 1989. Fostul premier a sustinut in fata jurnalistilor ca mineriada a fost organizata de "nuclee ale structurilor fostului regim care au avut interes de a crea panica si violenta". Roman a incercat sa-si sustina aceasta teorie, afirmand ca mineriada a fost inoportuna si fara justificare, in conditiile in care avusesera loc alegeri libere, iar imaginea reprezentantilor puterii de la acea vreme era pozitiva atat in tara, cat si in strainatate. "Noi aveam cel mai mult de pierdut din ce s-a intamplat la mineriada. Cui i-ar fi servit?!. Aveam majoritate confortabila, fusesera organizate alegeri libere, imaginea Romaniei crestea. In Piata Revolutiei, dupa alegerile din mai, era plin de reprezentanti ai mass-media nationale si internationale", a declarat Petre Roman.
Roman a exclus si orice legatura dintre el si Miron Cozma, declarand ca acesta a avut un important rol in acele evenimente si ca cel mai probabil minerii au fost indemnati de catre oamenii vechiului regim, care ar fi vrut sa puna mana pe putere. Desi sustine ca nu a avut nici o legatura cu venirea minerilor la Bucuresti, totusi Roman a recunoscut ca a "convenit cu Ion Iliescu sa li se dea o hrana calda si apoi sa fie trimisi inapoi acasa".
Dupa declaratiile de dezvinovatire, Roman a sarit in ajutorul fostului presedinte Ion Iliescu. Astfel, ex-premierul Romaniei a tinut sa precizeze ca toate mesajele adresate de catre Iliescu minerilor au fost interpretate gresit si ca acesta nu dorea sa faca altceva decat sa-i convinga sa paraseasca Bucurestiul si nicidecum sa recurga la acte de vandalism. "Din pacate, atunci cand minerii au ajuns in Piata Victoriei, Ion Iliescu le-a adresat cateva cuvinte in care a introdus cateva elemente care le-au creat impresia ca pot face ordine. De aici li s-a indus ideea ca trebuie sa mearga la sedii de partide si sa faca tot ceea ce au facut. Nu cred ca acesta a fost mesajul presedintelui, intrucat cu o ora inainte convenisem sa-i trimitem acasa", a spus Petre roman. Roman a subliniat ca mesajul de multumire pe care Iliescu l-a adresat minerilor a avut la baza convingerea personala a fostului presedinte ca numai astfel acestia pot fi convinsi sa plece.
In final, Roman a tinut sa-i ia apararea si generalului Victor Atanasie Stanculescu, precizand ca minerii nu au fost echipati de catre armata, intrucat acestia au folosit bate si alte obiecte contondente.
Tot ieri, Petre Roman a fost audiat de aceiasi procurori si in dosarul "Decembrie '89". Conform informatiilor pe care le detinem, fostul premier ar fi aratat ca nu a avut nici o legatura anterioara datei de 22 decembrie 1989 cu Ion Iliescu si ca a venit, pur si simplu, in toiul evenimentelor, iar ca Virgil Magureanu a fost adus de fostul presedinte al tarii, care l-a recomandat pentru ca se cunosteau dinainte. Intrucat nu a fost timp pentru amanunte referitoare la multe aspecte care au privit revolutia si mineriada, Roman va mai fi chemat la Parchet.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.