Procesul in care se judeca dosarul Flota a avut ieri un nou termen de judecata in care presedintele Romaniei, Traian Basescu i-a acuzat pe procurorii care au instrumentat acest dosar de comiterea unor falsuri, iar magistratii, judecatorii si procuror
Procesul in care se judeca dosarul Flota a avut ieri un nou termen de judecata in care presedintele Romaniei, Traian Basescu i-a acuzat pe procurorii care au instrumentat acest dosar de comiterea unor falsuri, iar magistratii, judecatorii si procurorul de sedinta au supus dezbaterii incetarea judecarii procesului pana cand Basescu isi va pierde functia de presedinte al tarii. In aceeasi nota, procurorul a fost un pic mai retinut, solicitand instantei disjungerea cauzei astfel incat Basescu sa fie judecat mai tarziu, iar ceilalti inculpati sa continue procesul. Instanta a ramas in pronuntare cu privire la propunerea procurorului, urmand ca decizia sa fie comunicata partilor pe data de 27 aprilie a.c.
Consens general
Sedinta de judecata a debutat intr-o atmosfera sufocanta in care cei aproximativ 50 de inculpati, asistati de aparatori, blestemau conditiile si caldura din sala si puneau pariuri cu privire la sosirea lui Basescu. Atmosfera s-a mai destins dupa ce seful statului a intrat in sala, ranjind cu gura pana la urechi. Incadrat de garzile de corp, Basescu a luat loc in "prima banca" iar dezbaterile au inceput.
Din oficiu s-a propus suspendarea procedurii penale si ridicarea masurii de sechestru asigurator, aparatorii fiind pusi sa se pronunte asupra acestui aspect. Mai precis, instanta a supus dezbaterii posibilitatea suspendarii procesului in acest dosar pana cand Basescu nu va mai fi presedinte, deoarece, in opinia ei, imunitatea lui Basescu este incombatibila cu procesul in sine. Pe rand, cei 50 de avocati au inceput sa argumenteze in favoarea propunerii. Toti aparatorii s-au intins in argumentatii care mai de care mai stufoase, toate menite sa impresioneze asistenta, dar in final au avut aceeasi concluzie: "Suntem de acord"!
Pentru ca judecatorilor li s-a parut prea mare consensul, fiecarui inculpat i s-a cerut parerea. Uniune de pareri si in acest caz. Cu exceptia unui singur inculpat, toti au rostit propozitia: "Sunt de acord cu avocatul meu"! Inculpatul Baclea a dorit sa arate instantei modul in care a fost tratat de procuror: "La ancheta, procurorul m-a intrebat ce pot sa spun despre Basescu si ca pot sta linistit pentru ca "acest proces nu va este adresat voua"". Auzind aceasta declaratie, Basescu si-a dezvelit dintii intr-un zambet larg. Avocatul sau s-a rastit catre Baclea, l-a privit o clipa dupa care si-a vazut mai departe de treaba.
Procurorul a incercat sa-l separe pe Basescu de restul grupului de inculpati
A urmat pledoaria procurorului de sedinta care a vizat propunerea instantei cu privire la suspendarea procesului ca urmare a calitatii de presedinte al statului pe care o detine Basescu. Procurorul a opinat ca este mai degraba potrivit sa se decida disjungerea dosarului in asa fel incat Basescu sa fie judecat dupa ce nu va mai fi presedinte, dar restul inculpatilor sa continue procesul.
Vadit nemultumit de intentia procurorului, Basescu a spus instantei: "Daca perioada '92-'96 a fost indivizibila, atunci indivizibil este si procesul asta!"
Presedintele completului a decis atunci ca instanta va ramane o saptamana in pronuntare. Imediat, Basescu s-a intors catre asistenta cu intentia de a spune ceva, dar amintindu-si ca nu este "vioara intai" s-a rotit la loc catre judecatori si le-a cerut implicit acceptul: "Am inteles ca s-a terminat sedinta. Pot sa zic ceva?" Judecatorii au aprobat si imediat Basescu s-a adresat salii: "Vreau sa-mi cer scuze pentru ca de fiecare data cand trec in opozitie apar si vinovatii de serviciu. Ii asigur de intregul meu sprijin. Pe multi dintre ei ii cunosc, am lucrat si am navigat impreuna. Pe multi dintre ei nu-i cunosc".
La scurt timp, Basescu a parasit sala de judecata insotit de oamenii SPP-ului. Pe hol, inconjurat de ziaristi, Basescu le-a spus: "In acest dosar au fost facute falsuri chiar de catre procurori. Daca se va judeca, vom vedea ce se intelege prin "stat ticalosit", care e in stare sa utilizeze si justitia impotriva oricarui om, si nu numai a mea ca politician".
Un precedent periculos
Exceptia invocata ieri de catre judecatori, ca si cea solicitata de procuror este bizara. In ciuda pledoariilor avocatilor, a caror menire este sa-si apere clientii, problema este extrem de grava deoarece admiterea exceptiei ar crea un precedent periculos. Nu exista un temei legal pentru a o invoca. Constitutia Romaniei este clara in acest sens la art.84, align.2: Presedintele Romaniei se bucura de imunitate. Prevederile articolului 72 alineatul (1) se aplica in mod corespunzator". Iar articolul 72 este de asemenea clar: "Deputatii si senatorii nu pot fi trasi la raspundere juridica pentru voturile sau pentru opiniile politice exprimate in exercitarea mandatului". Per a contrario, pot fi trasi la raspundere pentru toate celelalte fapte care cad sub incidenta legii penale. Claritatea textelor nu lasa nici un dubiu. Culmea este ca au fost invocate si de catre anumiti avocati in timpul pledoariei lor referitoare la solicitarea instantei de suspendare a procesului ca urmare a calitatii unuia dintre inculpati de sef al statului, dar au renuntat pe final declarandu-se de acord.
Decizia instantei este una extrem de importanta, fiind vorba despre o hotarare a Inaltei Curti de Casatie si Justitie. In cazul in care va fi admisa, Basescu va deveni mai presus de lege, un personaj intangibil, ale carui presupuse fapte penale nu vor putea fi judecate decat dupa expirarea mandatului de presedinte al Romaniei.

Ziua

Sursa: ZiuaTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.