Solicitat public de ministrul Culturii si Cultelor, Mona Musca, intr-o maniera foarte eleganta, sa-si dea demisia de onoare, actualul director al Muzeului Taranului Roman (MTR), istoricul Dinu C. Giurescu, nu pare dispus sa renunte la functia sa. Int
Solicitat public de ministrul Culturii si Cultelor, Mona Musca, intr-o maniera foarte eleganta, sa-si dea demisia de onoare, actualul director al Muzeului Taranului Roman (MTR), istoricul Dinu C. Giurescu, nu pare dispus sa renunte la functia sa. Intr-un fax citit marti seara, la o dezbatere despre criza de la MTR organizata de GDS, directorul Giurescu spune ca "orice demers administrativ sau de alta natura (demisia sa, n. red.) se suspenda" cata vreme e in conflict juridic cu unii dintre angajati (care au dat conducerea muzeului in judecata). Pe de alta parte, chiar daca ar vrea, Mona Musca nu-l poate scoate pe Dinu Giurescu din fotoliul sau directorial fara a comite o ilegalitate, multumita unor reglementari puse in practica de guvernarea PSD (membrii Guvernului nu pot demite conducatori ai institutiilor publice). Ministrul nu vrea "sa incalce legea", a declarat ea la dezbaterea la care au luat de asemenea parte Andrei Plesu, Gabriel Liiceanu, Radu Coroama, Georgeta Stoica, Anca Oroveanu si unii dintre actualii sau fostii cercetatori ai MTR, colaboratori ai lui Horia Bernea sau ai Irinei Nicolau - Speranta Radulescu, Anca Manolescu, Ioana Popescu. "Nu fac schimbari de natura politica pentru nimic in lume. (...) Am facut ceea ce mi-a permis legea", a spus dna Musca. Presionata de Plesu si Liiceanu, ministrul a refuzat ideea unei modificari legislative, lasandu-se, practic, santajata de Giurescu, dornic sa negocieze incetarea infruntarii in instanta cu propriii angajati contra demisiei, fara de care restabilirea calmului la MTR nu pare posibila.
Nici Dinu C. Giurescu, nici adjuncta lui, Georgeta Rosu, cea care a pornit reorganizarea salilor lui Horia Bernea, "Ferestre" si "Timp", nu au fost prezenti la sediul GDS. In plin impas in primul rand administrativ, Muzeul Taranului Roman nu poate fi redresat in absenta unei autoritati recunoscute de cei care lucreaza acolo, dintre care multi au preferat sa evite orice initiativa de teama sicanelor, si e posibil ca Mona Musca sa-ncerce sa-i forteze mana (demisia) profesorului Giurescu plecand de la o seama de nereguli birocratice. Pana atunci insa, salile alcatuite de Bernea nu mai exista, activitatea stiintifica e practic absenta in MTR, specialistii pleaca, iar institutia de referinta pentru cultura nu doar bucuresteana numita Muzeul Taranului Roman devine, pe zi ce trece, o cladire tot mai goala. (I. Popovici)

Ziua

Sursa: ZiuaTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.