Motto: Inainte de a deveni istorie si chiar de a se intampla, multe evenimente majore sunt pregatite in laborator
Asadar, s-a dus. Ieri, la Curtea Suprema de Justitie, Traian Basescu a fost prezent, pentru a doua oara, ca un simplu cetatean, in
Motto: Inainte de a deveni istorie si chiar de a se intampla, multe evenimente majore sunt pregatite in laborator
Asadar, s-a dus. Ieri, la Curtea Suprema de Justitie, Traian Basescu a fost prezent, pentru a doua oara, ca un simplu cetatean, in procesul penal in care este inculpat. Ca sa demonstreze ca este victima unui abuz facut de procurori. Si pentru a demonta, piesa cu piesa, uriasul dosar Flota, care cuprinde peste 1000 de kilograme de documente, despre care vom afla la sfarsit daca sunt probe sau simple hartii. Ce vrea sa demonstreze Traian Basescu, nefacand uz de prerogativele sale de sef al statului, care i-ar da posibilitatea sa chiuleasca de la proces si ce va reusi el, pana la urma, sa obtina astfel? Va exista oare un efect al simplei sale prezente asupra Justitiei?
Este pentru prima data cand o persoana publica, cu un rang atat de inalt, se comporta ca un cetatean de rand, supunandu-se rigorilor legii. In paranteza fie spus, tot Basescu mai este autorul unei premiere. Sa ne amintim ca el si-a dat, prin anul 1995, demisia din toate functiile detinute in Partidul Democrat si a parasit si Parlamentul Romaniei, unde era ales deputat, pentru ca puterea de atunci, o parte a opozitiei si mai multe ziare il acuzau ca s-ar fi facut vinovat de distrugerea flotei romanesti. A vrut sa arate ca nu se teme de nici un fel de ancheta sau proces si a renuntat la orice insemn al puterii pentru a inlesni investigatiile si actul de justitie. Iar PDSR-ul si oamenii acestuia din Politie, Parchet si Justitie au avut, mai bine de doi ani, timp sa faca dreptate. Daca era vreo dreptate de facut. Acuzatiile la acea vreme s-au dezumflat ca un balon de sapun. Apoi, ani de zile nu s-a mai vorbit despre acest caz. Nimic nu a impiedicat Justitia - care mai era si presata, in acest sens, de dusmanii lui Basescu din PDSR - sa-l lichideze pe inamicul public numarul unu. Nu exista nici cel mai mic indiciu ca in acea vreme ar fi avut loc vreun targ intre Basescu si PDSR. Nici mai tarziu. Nimeni nu putea obstructiona justitia. Daca nu s-a gasit nimic, inseamna ca nu era. Acum, dosarul Flota a mers mult mai departe. S-au cautat izvoare de apa chiar si in piatra seaca. Ordinele venite de sus de la PSD au fost categorice. Presiunea exercitata asupra magistratilor a fost infernala. Aflat in conflict deschis cu partidul care a guvernat pana la sfarsitul anului trecut si fiind perceput, pe buna dreptate, ca unul dintre cei mai periculosi adversari, Basescu trebuia crucificat. Si, inainte de a suferi rigorile legii, el trebuia batjocorit in fata opiniei publice. Romanii trebuiau sa afle ca el a fost unul dintre cei mai mari rechini si cei mai mari vinovati pentru devalizarea economiei nationale.
Iar magistrati ai Parchetului National Anticoruptie s-au pretat la aceasta murdarie. Si au lucrat mana in mana cu zeci, poate sute de politisti. Care, si ei, au facut jocul puterii. Pentru a-i lua capul lui Basescu au fost investigate sute de persoane - aceasta actiune insemnand, pur si simplu, hartuirea acestora, iar daca aveau si societati comerciale, crearea unor pagube uriase - au fost formulate capete de acuzare impotriva a peste o suta de cetateni, iar in final s-a declansat procesul. Daca la capatul acestui urias efort se va dovedi ca tot ceea ce a incercat Politia si Parchetul nu reprezinta decat o oribila inscenare, atunci va trebui sa ne punem intrebarea, o data pentru totdeauna, pana unde poate sa mearga aservirea Justitiei intr-un stat de drept? Si sa raspundem ca intr-un stat de drept nu trebuie permisa, sub nici o forma, executarea de catre magistrati a unor comenzi cu caracter politic.
Dar cum sa ne aparam in viitor de aceasta nenorocire? Este oare suficient ca societatea civila sa faca presiuni asupra politicienilor aflati la putere, pentru a-i determina sa respecte Constitutia si legile? Este oare suficient ca societatea civila sa solicite imperativ aceeasi atitudine politistilor si magistratilor? Categoric, nu. Si statul de drept nu se realizeaza nici macar prin simpla afirmare a vointei politice in acest sens, din partea unui sef de stat cum este Basescu, care a suferit injustitia pe propria piele si pare a fi motivat in plan subiectiv sa indrepte lucrurile. Mai este necesar ceva. Este obligatoriu, evident, la capatul procesului Flota in curs de desfasurare, ca, daca se dovedeste ca nu exista probe impotriva lui Basescu si a celorlalti, vinovatii sa plateasca. Respectiv, toti politistii si procurorii care au incercat sa confectioneze probe, la comanda politica. Iar intre timp, Basescu ar trebui sa se gandeasca bine daca nu cumva libertatea pe care le-o da, in mod declarativ si, probabil, efectiv, unor politisti si magistrati, precum si unor reprezentanti ai serviciilor secrete, se transforma in alte abuzuri si acte de nedreptate. Care sa distruga oameni si afaceri. Si sa adanceasca Justitia si mai mult in mocirla. Pentru ca, atentie, vorbim de persoane si institutii care, nu de putine ori, sunt inclinate sa actioneze nu numai ca unelte politice, ci si discretionar. Pe formula "stat in stat".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.