Membrii Consiliului Superior al Magistraturii vor fi revocati din functie daca nu-si indeplinesc sarcinile de serviciu, care le revin in cadrul planului de implementare a reformei Justitiei, a declarat ieri Dan Lupascu, presedintele Consiliului. Hota
Membrii Consiliului Superior al Magistraturii vor fi revocati din functie daca nu-si indeplinesc sarcinile de serviciu, care le revin in cadrul planului de implementare a reformei Justitiei, a declarat ieri Dan Lupascu, presedintele Consiliului. Hotararea a fost votata ieri de plenul CSM ca urmare a insistentelor somatii ale presedintelui Romaniei Traian Basescu, care a cerut membrilor Consiliului sa-si asume raspunderea si sa-si aleaga pedeapsa cuvenita in caz ca nu-si vor indeplini atributiile de serviciu, iar din cauza lor Romania va avea probleme cu integrarea in UE. Dupa cum ziarul ZIUA a relatat pe larg in numarul trecut, la sedinta de marti a CSM Basescu a fost nevoit sa duca o dificila munca de convingere pana ce a reusit sa-i detemine pe membrii CSM care, in mod jenant, dadeau din colt in colt, sa-si asume raspunderea pentru sarcinile care le-au fost trasate. "Nerealizarea obiectivelor atrage revocarea din CSM. Inseamna sa raspunzi cu functia ta! E o propunere pe care v-o fac si dumneavoastra o s-o adoptati! Pana maine vreau sa luati decizia!" a rostit presedintele la sedinta de marti. Spre cinstea sa, Consiliul s-a conformat si a aprobat propunerea sefului statului.
Referitor la sarcinile - deloc usoare - ce revin CSM-ului in viitorul apropiat Lupascu a precizat ca pana la sfarsitul lunii aprilie trebuie rezolvate problemele de repartizare aleatorie a dosarelor la instante, identificarea cauzelor care genereaza practica neunitara a instantelor si modificarile ce trebuie aduse legilor CSM, statutului magistratului si organizarii judiciare.
Amanari de verdicte
Tot in sedinta de ieri s-a decis amanarea luarii unei decizii in doua chestiuni arzatoare: cazul procurorilor cercetati pentru ascunderea de probe in dosarul "Cocaina", in care este implicat Ion Tiriac jr. si cazul celor patru sefi de la Inalta Curte de Casatie si Justitie, a caror mandate au expirat incepand din 22.12.2004, si care au ramas vacante in opinia ministrului Justitiei. In primul caz, reamintim ca o nota a Inspectiei Generale din CSM, finalizata zilele trecute, a confirmat devaluirile presei vizand disparitia unor probe in dosarul "Cocaina" si scaparea de raspundere a unor persoane anchetate, stabilindu-se ca procurorii Parchetului ICCJ, Gheorghe Muscalu si Corina Gherghisan, au incalcat grav codul deontologic al magistratului si nu au atasat la dosarul trimis instantei o serie de probe esentiale. In aceeasi nota de control sunt vizati si procurorii Flavius Craznic si Nicolae Neagoe (actuali consilieri ai ministrului Justitiei) care au instrumentat faza initiala a dosarului. Cei patru procurori vor fi audiati saptamana viitoare in fata CSM, in cadrul anchetei disciplinare demarate ca urmare a sesizarii formulate de ministrul Justitiei. Judecand dupa gravitatea celor constatate de Inspectia Generala, se pot anticipa sanctiuni drastice in acest caz. Fata de constatarile Inspectiei, consilierii MJ, Flavius Craznic si Nicolae Neagoe, au depus ieri la CSM un material, cu apararile formulate de ei in acest caz.
De asemenea, CSM a amanat pentru saptamana viitoare si discutarea situatiei mandatelor celor patru sefi de la Instanta suprema, judecatorii Lidia Barbulescu, Anton Pandrea, Eugenia Lohan si Danut Cornoiu, fata de care ministrul Justitiei a solicitat Consiliului sa le constate ca expirate mandatele si sa scoata posturile vacante la concurs. In acest sens, ca replica la punctul oficial de vedere al Inaltei Curti, care a apreciat intru-n material trimis la CSM, ca celor patru nu le-ar fi incetat mandatele, ministrul Monica Macovei a formulat ieri o nota de demontare a sustinerilor instantei supreme.

Ziua

Sursa: ZiuaTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.