Casa londoneza de licitatii Christie's a anuntat, ieri, ca retrage din vanzare un fragment dintr-un basorelief din Persia antica, dupa ce autoritatile iraniene au introdus o actiune in justitie in vederea restituirii sale, transmite Mediafax. Christi
Casa londoneza de licitatii Christie's a anuntat, ieri, ca retrage din vanzare un fragment dintr-un basorelief din Persia antica, dupa ce autoritatile iraniene au introdus o actiune in justitie in vederea restituirii sale, transmite Mediafax. Christie's a anuntat intr-un comunicat ca se supune deciziei justitiei britanice, care a ordonat retragerea din vanzare a obiectului "pentru a permite Iranului sa prezinte dovezi in favoarea revendicarii" acestuia. Teheranul a anuntat, luni, o actiune in justitie pentru a impiedica vanzarea la licitatie a basoreliefului originar de la Persepolis, reprezentand unul dintre faimosii razboinici din garda imperiala persana. Iranul doreste restituirea acestui fragment, prelevat din scara palatului construit de Xerxes I ((486 - 465 i. Hr.) aflat in patrimoniul mondial al umanitatii. Autoritatile iraniene sustin ca piesa a parasit tara ilegal in urma cu aproximativ 70 de ani. Christie's estimase piesa intre 200.000 si 300.000 de lire sterline.
Pe de alta parte, ambasadorul Etiopiei la Londra, tara care a sarbatorit marti returnarea unui fragment din Obeliscul de la Axum de catre Italia, a facut apel la autoritatile britanice sa restituie piese de patrimoniu furate de soldatii britanici in secolul al XIX-lea. "Dorim sa-i incurajam pe toti cei care detin obiecte culturale sau de cult etiopiene - institutii sau indivizi - sa le restituie de buna voie Etiopiei", a spus ambasadorul acestei tari la Londra, Fisseha Adugna. In 1868, la sfarsitul bataliei de la Magdala, soldatii britanici au furat obiecte de patrimoniu si de cult, printre care mai multe manuscrise crestine. Majoritatea acestor obiecte se afla inca in Marea Britanie. Potrivit The Times, 350 de manuscrise se afla la British Library. British Museum detine 80 de obiecte de patrimoniu provenite din Etiopia. Muzeele Victoria si Albert poseda o coroana si un vas sacru din aur, iar biblioteca de la Castelul Windsor are sase manuscrise religioase etiopiene. (D.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.