Presedintele Traian Basescu a deschis ieri lucarile Conferintei internationale "Marea Neagra si securitatea euro-atlantica: oportunitati strategice", desfasurata la Palatul Cotroceni si organizata cu sprijinul ambasadelor SUA, Marii Britanii si Germa
Presedintele Traian Basescu a deschis ieri lucarile Conferintei internationale "Marea Neagra si securitatea euro-atlantica: oportunitati strategice", desfasurata la Palatul Cotroceni si organizata cu sprijinul ambasadelor SUA, Marii Britanii si Germaniei, precum si al Centrului European de Studii de Securitate "George C. Marshall". Conferinta a fost conceputa ca o prima manifestare dintr-o serie de activitati consacrate materializarii ideilor majore de politica externa ce vizeaza promovarea democratiei si consolidarea securitatii si stabilitatii in aceasta zona. La eveniment au participat reprezentanti ai statelor din regiunea extinsa a Marii Negre, statelor membre NATO si partenere, ale Uniunii Europene si asociate, a unor state participante la dialogul mediteranean, precum si ale altora cu o importanta contributie la securitatea internationala.
Presedintele Traian Basescu a afirmat ca Romania "trebuie sa promoveze o strategie mult mai dinamica, o strategie activa si anticipativa", centrata pe o intelegere profunda a evolutiilor internationale structurate tot mai clar pe doua coordonate: expansiunea democratiei si contracarea terorismului. Basescu a explicat faptul ca, in opinia sa, evolutiile majore survenite pe plan intern si international, in cadrul mediului geopolitic global si zonal, impun o schimbare semnificativa a abordarii la nivelul strategiilor de securitate. "Se poate spune ca Romania a depasit faza tranzitiei si a intrat in etapa normalizarii dezvoltarii sale democratice", a remarcat seful statului. El a admis ca declaratiile prin care a anuntat aceasta schimbare de strategie - activa si anticipativa - au produs dezbateri aprinse si, adesea, contradictorii, atat in mediul politic si academic intern, cat si la nivelul opiniei publice romanesti. "Consider aceasta ca un semn de maturizare a societatii, o evolutie capabila sa potenteze eforturile de cristalizare ale unui document de substanta, apt sa reflecte cu adevarat dimensiunea nationala, transpartinica a unei astfel de strategii, dar si semnificatiile sale externe", a sustinut presedintele.
"O oportunitate istorica"
Traian Basescu a subliniat, din nou, ca problematica Marii Negre este o chestiune vitala, de interes national. "Dintr-o alta perspectiva, zona Marii Negre - inteleasa ca o arie geopolitica importanta, ce cuprinde si statele situate in jurul sau, in proximitatea acesteia - necesita mai mult decat atat. Ea reclama o adevarata strategie euro-atlantica menita, pe de o parte, sa asigure stabilitatea, democratia, securitatea si prosperitatea, si - pe de alta parte - sa alimenteze corespunzator dinamismul proceselor de transformare democratica", a spus seful statului. El a aratat ca in fundamentarea unei astfel de strategii trebuie pornit de la realitatile zonei, de la premisele realiste referitoare la aceste realitati, dar si de la modul in care aceasta zona se articuleaza cu procesele globale. "In primul rand, trebuie sa mentionam ca - pentru prima data in istorie - toate statele din zona sunt unite in jurul unori valori si interese fundamentale care guverneaza evolutia relatiilor internationale si anume: democratia, respectarea drepturilor omului, libertatea si lupta impotriva terorismului. Este o oportunitate istorica, o alternativa creatoare la conceptul de zona tampon. Si, ca unul care stie bine ce inseamna o decizie cruciala intr-un moment favorabil, cred ca nu trebuie si nu ne este permis sa ratam o ocazie exceptionala ca aceasta", a concluzionat presedintele. El a subliniat si faptul ca toate statele din acest perimetru sunt racordate, intr-un fel sau altul, la arhitectura de securitate euro-atlantica.
Tabloul oportunitatilor din zona
"Astfel, in raport cu NATO, ne aflam in urmatoarea situatie: trei state sunt membre ale Aliantei (Turcia, Bulgaria, Romania), doua state (Georgia si Republica Moldova) sunt membre ale Parteneriatului pentru Pace, iar alte doua (Federatia Rusa si Ucraina) dezvolta parteneriate speciale cu NATO. Noile autoritati democratice instalate la putere in Ucraina si Georgia si-au manifestat expres dorinta intensificarii acestor parteneriate, in ideea declarata de a incepe pregatirile in vederea unei posibile aderari la NATO. Din perspectiva UE, situatia se prezinta, de asemenea, deosebit de favorabil. Astfel, Romania si Bulgaria vor semna in curand tratatul de aderare si vor deveni, in conditii normale, membre ale acesteia in ianuarie 2007. Turcia va incepe, probabil, tratativele de aderare la UE in toamna acestui an si avand in vedere contributiile sale majore la securitatea europeana si zonala, poate spera la un calendar cu adevarat optimist. La randul lor, Ucraina, Georgia si Republica Moldova isi manifesta tot mai ferm dorinta de integrare in Uniune si dezvoltarea unor relatii intense", a aratat Basescu adaugand ca "amploarea si complexitatea relatiilor de cooperare activa si dinamica ce s-au stabilit si se dezvolta intre UE si Federatia Rusa, intregesc tabloul oportunitatilor exceptionale pe care actualul moment le prezinta in zona Marii Negre".
Legatura dintre doua areale strategice
Seful statului a mentionat si o a treia problema privind pozitia geopolitica particulara pe care a dobandit-o aceasta zona, care leaga cele doua areale strategice: fluxul dintre producatorul de energie (Orientul Apropiat, Marea Caspica si Asia Centrala) si consumatorul de energie (comunitatea euro-atlantica) si, pe de alta parte, de fluxul dintre producatorul de securitate (comunitatea euro-atlantica) si consumatorul de securitate (Orientul Mijlociu si Asia Centrala). "Aceasta realitate dis-armonica genereaza seisme geopolitice periculoase si nu poate continua pe termen lung", a spus Traian Basescu, subliniind ca "ea trebuie armonizata cat mai curand cu putinta, iar procesul de remodelare democratica, declansat in Orientul Mijlociu si Asia Centrala, raspunde unui astfel de deziderat. Crizele grave inregistrate la nivel european in trecutul apropiat reprezinta motivatia si impulsul pentru continuarea unai abordari proactive".
Summit-ul Marii Negre
Basescu a reluat ideea ca "Proasta guvernare, conflictele inghetate, traficul ilicit cu armament, cu narcotice sau cu fiinte umane, criminalitatea organizata si miscarile extremist-separatiste constituie amenintari strategice pentru securitatea comunitatii euroatlantice". El a insistat, precizand ca intarirea cooperarii si solidaritatii regionale si o contributie sporita a comunitatii euroatlantice sunt ideile pe care Romania le va promova, atat la nivel bilateral, inclusiv la intalnirea de astazi cu presedintele Iuscenko, prezent la Bucuresti, dar si maine, la Chisinau, in cadrul GUUAM-ului. "Cred ca am putea analiza oportunitatea realizarii unui summit al Marii Negre", un for de dialog si cooperare cu caracter permanent, deschis participarii tuturor celor interesati, a conchis seful statului.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.