Recent, Arhivele Nationale Britanice au facut public testamentul lui Shakespeare, care a fost intocmit la data de 25 martie 1616.
William Shakespeare este unul dintre cei mai renumiti scriitori din lume. A scris poezie, 154 de sonete si peste 3
Recent, Arhivele Nationale Britanice au facut public testamentul lui Shakespeare, care a fost intocmit la data de 25 martie 1616.
William Shakespeare este unul dintre cei mai renumiti scriitori din lume. A scris poezie, 154 de sonete si peste 30 de piese de teatru, toate faimoase. Cu toate acestea, foarte ciudat, nici un manuscris sau document personal nu a supravietuit peste ani.
Arhivele Nationale Britanice detin peste 50 de dosare despre scriitor si despre familia sa, chiar si cand a fost actor sau afacerist, insa nimic scris de el personal.
Astfel, testamentul facut public este deosebit de special, in viziunea oamenilor de stiinta, pentru ca este semnat de William Shakespeare insusi. In lume mai exista doar trei specimene de semnatura ale scriitorului, ceea ce face ca documentul de fata sa fie nepretuit.
Din nefericire, testamentul este un document legal, standard, scris de un avocat si fara nici un fel de fraze emotionante pentru familia sau prietenii lui Shakespeare.
Se pare ca scriitorul nu a murit sarac lipit pamantului. El i-a lasat cea mai mare parte a averii fiicei sale mai mari, Susannah Hall. Fiicei mai mici, Judith, i-a lasat doua sute de lire sterline, iar sotia sa, Anne Hathaway, a primit un pat si alte piese de mobila. Atunci, paturile si diversele alte piese de mobila erau deseori singurele mosteniri ale unei sotii, pentru ca traditia spunea ca cele mai bune lucruri trebuie lasate copiilor si apoi ce mai ramanea sotiei. La doar o luna dupa ce a scris testamenul, Shakespeare a murit, in urma unei gripe.
In Top 10
William Shakespeare s-a nascut in aprilie 1564, in Anglia, iar istoricii au gasit si documentul care atesta botezul sau, care a avut loc tot in luna aprilie, 26, anul 1564.
Scrierile sale sunt considerate a fi capodopere ale literaturii universale, mai ales datorita talentului lui Shakespeare de a descrie in detaliu cele mai profunde aspecte ale naturii umane.
De fapt, nu se cunoaste aproape nici o data exacta legata de viata scriitorului. Istoricii literari estimeaza ca anii in care Shakespeare a fost un scriitor prolific au fost intre 1585 si 1613, desi nici cronologia si nici datele exacte cand a scris piesele de teatru nu sunt stiute cu precizie.
Shakespeare si-a adus o contributie esentiale la dezvoltarea limbii engleze iar influenta sa enorma este cunoscuta pana in prezent. Si acum, in intreaga lume se utilizeaza citate din operele sale, iar titlurile si subiectele acestora au patruns in cele mai variate domenii. Personajele sale au devenit chiar simboluri ale diverselor sentimente pe care le ilustrau (iubire - Romeo si Julieta, Othello - gelozie etc.)
Intr-un sondaj comandat de postul BBC, William Shakespeare a fost introdus in Top 10 al celor mai mari britanici, care include o suta de nume.
Tot recent, un film care prezenta viata "romantata" a scriitorului, bazat totusi pe fictiune, s-a bucurat de un succes enorm. Este vorba despre productia "Shakespeare in Love".
Acuzat de plagiat
Istoricii, sau cel putin majoritatea acestora au stabilit ca dramaturgul William Shakespeare este acelasi om cu actorul William Shakespeare, despre care exista numeroase date istorice.
Tatal lui William, care era bogat cand s-a nascut acesta, a fost judecat pentru afaceri pe piata neagra a lanii si ulterior si-a pierdut postul de consilier local.
Tanarul William Shakespeare s-a casatorit la data de 28 noimebrie 1582, cu Anne Hathaway, care era cu opt ani mai mare decat el. Se pare ca deja aceasta era insarcinata cand s-a oficiat casatoria.
Cei doi au trei copii, Stratford Susannah, Hamnet (cu doi ani mai mic decat sora sa) si Judith.
Lansat deja in lumea literara, in anul 1592, Shakespeare este acuzat de un confrate, Robert Greene, de plagiat. Acesta a declarat ca dramaturgul este "o cioara incepatoare, infrumusetata cu penele noastre".
In 1596 are loc o tragedie in viata lui Shakespeare: moare fiul sau Hamnet. Exista voci care spun ca aceasta drama a fost izvorul inspiratiei scriitorului pentru opera "Tragica poveste a lui Hamlet, Printul Danemarcei", mai ales din cauza asemanarii numelor.
Trei ani mai tarziu, numele lui William Shakespeare apare pe un afis al unei piese, ca actor.
Un om bogat
De fapt, Shakespeare a fost actor, scriitor si apoi afacerist: el a fost co-proprietarul unei trupe de teatru, care se numea "Oamenii lordului Chamberlain" - care preluase numele "patronului", un aristocrat iubitor de arta.
Trupa de teatru a avut un succes atat de rasunator, incat noul rege, James I a adoptat-o, si astfel aceasta s-a numit "Oamenii regelui".
Exista de asemenea documente care atesta faptul ca Shakespeare era un om bogat si ca isi cumparase diverse proprietati.
Majoritatea poeziilor sale publicate in 1609 contineau aluzii homosexuale si erau dedicate unui "frumos stapan". A scris si alte poezii, inchinate unei misterioase amante.
Pe piatra de mormant a lui William Shakespeare este scris "Binecuvantat sa fie cel ce-mi lasa oasele sa se odihneasca in tihna iar cel ce imi misca oasele sa fie blestemat". Dupa 24 de ani de la moartea dramaturgului, John Benson ii publica poemele dupa o munca extrem de grea de "cosmetizare" a aluziilor homosexuale care erau magistral insailate in jocurile de cuvinte din operele lui Shakespeare.
In limba romana, sonetele lui William Shakespeare au fost traduse de poetul Gheorghe Tomozei. (D.M.)

Ziua

Sursa: ZiuaTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.