William Gaillard, directorul de comunicare si relatii publice al UEFA, a declarat, in urma cu doua saptamani, in cadrul unei conferinte de presa sustinute la Bratislava, ca lupta impotriva rasismului pe stadioane este obiectivul social numarul 1 al f
William Gaillard, directorul de comunicare si relatii publice al UEFA, a declarat, in urma cu doua saptamani, in cadrul unei conferinte de presa sustinute la Bratislava, ca lupta impotriva rasismului pe stadioane este obiectivul social numarul 1 al forului continental. "UEFA nu tolereaza rasismul nici la nivelul terenului si nici in tribune. La nivel national, UEFA a alocat celor 52 de asociatii afiliate aproximativ 1,7 milioane de euro pentru sprijinirea programelor de combatere a rasismului", a precizat Gaillard, citat de site-ul oficial al UEFA. In acest context, reprezentantii FRF nu au cunostinta de suportul financiar si logistic oferit de UEFA. Cristian Bivolaru, secretarul general adjunct al FRF pe probleme internationale, a declarat ca programele anti-rasism nu intra in atributiile sale. "Nu stiu nimic despre aceasta problema. Din cadrul FRF, Ionel Piscanu se ocupa de aceste chestiuni", a declarat Bivolaru. Ionel Piscanu a afirmat ca nu are cunostinta de ajutorul financiar al UEFA. "Nu stiu daca FRF a aplicat pentru acel program sau nu. Ce s-a trimis la UEFA nu stiu pentru ca nu sunt la birou si nu stiu exact. Dar noi am aplicat la o serie de programe. Am avut programe cu Jandarmeria, cu ligile suporterilor, am aplicat la multe. Nu stiu ca FRF sa fi primit vreodata bani pentru combaterea rasismului. Parca exista un program de acest gen al UEFA, dar mai demult", a spus Piscanu. La randul sau, Nicolae Filimon, trezorierul FRF, sustine ca institutia de la Casa Fotbalului nu a primit niciodata bani pentru combaterea rasismului. "Nici vorba sa fi primit noi bani de la UEFA pentru asa ceva. Daca veneau, va inchipuiti ca stiam, dar nu au venit. E posibil sa vina, poate acel program este in curs de definitivare, dar noi nu am fost anuntati. Nu stiu, eu chiar nu am auzit de vreun program de combatere a rasismului", a explicat Filimon.
Steaua amendata
Colegiul Director al Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) a decis sanctionarea FC Steaua cu o amenda de 40 de milioane de lei, din cauza manifestarilor cu caracter rasist ale suporterilor stelisti la meciul cu Rapid, se precizeaza intr-un comunicat al CNCD. Membrii Colegiului Director al CNCD au recomandat FC Steaua ca pe viitor sa ia masurile necesare in vederea "stoparii manifestarilor cu caracter rasist in cadrul competitiilor sportive pe care le organizeaza". De asemenea, CNCD l-a amendat pe crainicul stadionului, Gabi Safta, cu 20 de milioane de lei "pentru comportament de incitare la discriminare, precum si pentru modul in care i s-a adresat lui Razvan Lucescu. Agentia de Dezvoltare Comunitara "Impreuna" a sesizat CNCD, solicitand "investigarea cauzei, avand in vedere, in special, sintagma "tigan nenorocit", folosita de catre Gabi Safta intr-un dialog cu antenorul FC Rapid, Razvan Lucescu". Inaintea partidei Steaua - Rapid, desfasurata miercuri, 13 aprilie, restanta din cadrul etapei a 17-a a Diviziei A, si in timpul acesteia, galeria stelista a scandat lozinci si a afisat mai multe mesaje cu caracter rasist cu privire la comunitatea romilor. In urma incidentelor, FC Rapid a inaintat un protest oficial prin care a solicitat aplicarea de sanctiuni in acest caz, iar Comisia de Disciplina a FRF a sanctionat FC Steaua cu avertisment si o amenda de 1400 de euro. Mihai Stoica, presedintele executiv al Stelei, si Gabi Safta, crainicul stadionului, au declarat ieri ca decizia CNCD este un abuz si ca vor face recurs. (N.G.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.