"In absenta unor schimbari constitutionale fundamentale si a unei abordari mai radicale din partea comunitatii internationale, zona de vest a Balcanilor se afla in pericolul de a deveni "gaura neagra a Europei"," avertizeaza un material publicat rece
"In absenta unor schimbari constitutionale fundamentale si a unei abordari mai radicale din partea comunitatii internationale, zona de vest a Balcanilor se afla in pericolul de a deveni "gaura neagra a Europei"," avertizeaza un material publicat recent de respectabilul Institute for War and Peace Reporting (IWPR). "Statele slabe" din regiune, in care "infractionalitatea si coruptia prospera," "se afla, in egala masura, aproape atat de esec, cat si de succes," afirma un raport al Comisiei Internationale pentru Balcani (CIB), citat de IWPR. Potrivit CIB, problemele cu care se confrunta statele din zona de vest a Balcanilor reprezinta efectul unui proces constitutional eronat, rezultat in urma unor negocieri purtate doar cu scopul de a pune capat conflictelor din anii '90. In contextul in care elaborarea constitutiilor statelor din regiune "nu s-a bazat pe un larg sprijin popular, ci pe negocieri deosebit de dure, cu scopul de a convinge elitele sa puna capat conflictelor sau de a evita destabilizarea statala," iar "persoane private influente, partide politice, oligarhi si grupari criminale produse de conflictele anilor '90 si-au pastrat influenta si s-au sustras, in mare parte, cercetarilor," criminalitatea si coruptia continua sa ramane dominante in regiune, precizeaza raportul CIB.
"Actorii internationali influenti, care domina politica de la nivel regional" au contribuit la mentinerea climatului din regiunea de vest a Balcanilor, afirma raportul Comisiei. "Neavand mize reale in aceste teritorii, reprezentantii internationali insista in producerea de rezultate rapide pentru probleme complexe, cocheteaza cu ingineria sociala, insa nu sunt considerati responsabili atunci cand politicile lor dau gres," precizeaza documentul. In aceste conditii, "ne confruntam cu riscul real al unei explozii in Kosovo, o implozie interna a Serbiei si noi fracturi statale in cazul Bosniei si Macedoniei," avertizeaza CIB. Situatia statelor din zona de vest a Balcanilor ar putea fi remediata prin "declararea independentei provinciei Kosovo, organizarea de referendumuri pe tema relatiilor existente intre Serbia si Muntenegru si desfiintarea Oficiului Inaltilor Oficiali din Bosnia si Hertegovina," precum si printr-o mai mare implicare a Uniunii Europene in regiune, estimeaza sursa citata. In acest sens, UE trebuie sa isi "revizuiasca in mod drastic strategia de abordare a regiunii" pentru a se "concentra pe utilizarea de fonduri financiare directionate catre proiecte concrete, cat si pe aplicarea acordurilor deja in vigoare privind sprijinirea constructiei institutionale, care sa corespunda standardelor de libertate, securitate si legislative ale membrilor Uniunii." "In cazul in care procesele de reforma si tranzitie vor da gres, zona de vest a Balcanilor se va transforma din ce in ce mai mult intr-un ghetou izolat si va constitui o amenintare la adresa stabilitatii si pacii," conchide CIB in materialul IWPR.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.