Membrii Delegatiei Permanente a PSD si-au luat ieri la revedere unul de la celalalt in ultima sedinta in aceasta formula. Printre altele, actualii lideri ai partidului au discutat intens despre pregatirea Congresului Extraordinar de joi si au ajuns l
Membrii Delegatiei Permanente a PSD si-au luat ieri la revedere unul de la celalalt in ultima sedinta in aceasta formula. Printre altele, actualii lideri ai partidului au discutat intens despre pregatirea Congresului Extraordinar de joi si au ajuns la concluzia ca este mai bine sa nu-si fure propriul vot si sa organizaze cabine de vot pentru alegerea noilor structuri de conducere, astfel incat votul sa fie secret. Totodata, liderii PSD au hotarat sa puna in practica decizia de la ultima sedinta a Biroului Executiv Central, astfel ca presedintele, presedintele executiv, cei 5-7 vicepresedinti si secretarul general vor fi alesi direct de Congres, pe baza candidaturilor care mai pot fi depuse pana maine. In ceea ce priveste candidaturile, doritorii de mari functii in PSD trebuie sa vina cu cate un dosar stufos care sa cuprinda, printre altele, declaratia de avere, declaratia de interese si declaratie pe propria raspundere ca nu a colaborat cu fosta securitate. Pentru ultima dintre aceste conditii, se va merge, cum era firesc, pe buna credinta a celor care vor face declaratiile. Mincinosii vor fi desoperiti sau nu cand va fi deja prea tarziu, adica dupa ce vor fi fost deja instalati in functii. Pana la aceasta data tarzie, singurii care si-au depus candidaturile cu toate hartogaria necesara sunt Mircea Pascu si Valer Dorneanu, amandoi pentru functia de presedinte. Tot ieri, a venit cu dosarul sub brat la comisia pentru pregatirea Congresului si cu mari sperante ca el va fi secretar general al PSD, Victor Ponta.
Baronul de Calarasi, Doru Ioan Taracila, cel care a tinut ieri ultima conferinta de presa a ultimei Delegatii Permanente, de dinainte de Congres, a tinut sa anunte pe toata lumea ca el nu va candida pentru o functie la nivel central, pentru ca una la nivel local i se pare suficienta. Taracila a spus ca a introdus in proiectul de modificare a Statutului, care va fi adoptat la Congres, o masura care ar putea sa puna bete in roate multor lideri PSD cu ambitii mari in cazul improbabil in care va fi aprobata. Ideea lui Taracila este ca cel care are functie de lider de organizatie judeteana sa se multumeasca cu ce are si sa nu mai aspire si la o functie la centru. Pana una alta, liderii de organizatii care vor sa fie sefi si la centru vor putea candida, pentru ca actualul statut le permite acest lucru. Pe ultima suta de metri, si-a facut publica intentia de a candida pentru o functie de vicepresedinte si viitorul fost purtator de cuvant al PSD, Titus Corlatean. Acesta a anuntat ieri ca renunta la functia pe care o detinea pana acum, pentru a se pune in slujba realizarii unor ambitii mult mai inalte.
Bataie pe functii
In alta ordine de idei, pana acum si-au anuntat intentiile de a conduce partidul Ion Iliescu, pentru functia de presedinte, de sef peste toti sefii, Adrian Nastase si Sorin Oprescu, pentru locul doi - functia de presedinte executiv, Miron Mitrea, Victor Ponta, pentru functia de secretar general, pe care Octav Cozmanca nu o mai vrea. Ecaterina Andronescu este si ea in carti pentru acelasi post, desi ea nu a spus public ca ravneste la asa o mare functie. Pentru functiile de vicepresedinti ar putea candida Ilie Sarbu, Nicolae Vacaroiu, Ioan Rus, Corina Cretu, Cristian Diaconescu, Serban Nicolae, Mihai Tanasescu sau Dan Mircea Popescu.
Pentru pregatirea Congresului se va reuni maine Biroul Executiv Central al PSD si Consiliul National, pentru ultima data in aceasta formula. Noul Consiliu National, care va fi ales la Congresul de joi, se va intruni vineri.
Pe langa alegerea noilor structuri de conducere de catre cei aproape 1700 de delegati, la Congresul PSD vor fi dezbatute si aprobate mai multe documente, printre care modificarile si completarile la Statutul PSD, Raportul de activitate 2001-2004, Programul politic "Romania europeana - Romania solidaritatii sociale", circa 10-11 rezolutii pe diverse teme.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.