Asigurarea sturionilor pentru reproductie artificiala a starnit divergente intre firmele concesionare din Delta Dunarii, oficialii Ministerului Agriculturii si ai Mediului considerand ca neintelegerile dintre acestea pot pune in pericol programul nat
Asigurarea sturionilor pentru reproductie artificiala a starnit divergente intre firmele concesionare din Delta Dunarii, oficialii Ministerului Agriculturii si ai Mediului considerand ca neintelegerile dintre acestea pot pune in pericol programul national de populare a Dunarii cu pui de sturioni. Recent, Kaviar House, firma care are statii specializate de reproducere artificiala a sturionilor, afirma ca programul sau este in prag sa nu-si indeplineasca obiectivele pentru ca nu a fost capturata nici o femela morun care sa furnizeze icrele necesare, societatea avand doar moruni masculi. Reprezentantii Kaviar House au declarat ca "morunitele" se gasesc in apele Dunarii concesionate de alta firma.
In urma unei reuniuni, la care au participat toate oficialitatile implicate, de la Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii, la Compania de Administrare a Fondului Piscicol si cele doua ministere, a fost emisa, pentru Kaviar House SRL, o "autorizatie de mediu pentru capturarea prin pescuit in stare vie in scopul reproducerii artificiale a animalelor din fauna salbatica, cu nr. 128/06.04.2005", precizeaza un comunicat al Ministerului Mediului. Reprezentantii ministeriali au declarat ca aceasta autorizatie este perfect legala, respectand prevederile OUG nr. 69/2004, scopul emiterii acesteia fiind de a respecta obligatiile pe care tara noastra si le-a asumat fata de tarile membre CITES de la Geneva, privind sturionii. Potrivit OUG nr. 69/2004, autorizatia pentru capturarea de reproducatori este emisa de institutiile statului, dar "cu acordul administratorului resurselor acvatice vii". Viorel Mariutan, presedintele Agentiei Nationale pentru Pescuit si Acvacultura, a declarat ca, recent, Parlamentul a adoptat textul ordonantei de urgenta din care a eliminat obligativitatea acordului administratorului in astfel de situatii, actul normativ nefiind valabil la ora actuala. Cert este ca firmele concesionare posesoare de "morunite" nu au acceptat capturarea unor astfel de sturioni, iar societatea interesata si-a declarat intentia de a mai cauta "morunite" in apele proprii concesionate. (L.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.