O buna amica, doamna E., doctor in stiinte economice, mi-a facut deunazi o demonstratie pe care, zapacit cum am fost de atatia termeni de specialitate, n-as putea sa o rezum, dar a carei idee esentiala - si socanta pentru mine - a fost urmatoarea: ni
O buna amica, doamna E., doctor in stiinte economice, mi-a facut deunazi o demonstratie pe care, zapacit cum am fost de atatia termeni de specialitate, n-as putea sa o rezum, dar a carei idee esentiala - si socanta pentru mine - a fost urmatoarea: nimeni, dar absolut nimeni (cu exceptia catorva idealisti, deci a unor naivi structurali care de cele mai multe ori vorbesc singuri), nici de la Putere, nici din Opozitie (indiferent cum alterneaza ele) n-are interes sa scoata la lumina, sa faca transparenta si deci sa distruga economia subterana. De ce? Pentru ca de-acolo vin toti banii pentru campaniile electorale, pentru "sponsorizarile" de partid si de stat, pentru tot ceea ce da o substantiala dimensiune financiara unor grupuri sau zone de interese. Mai mult, mi-a sugerat plastic amica, datorita specificului subteranei, economia de acest tip are pentru toti cam aceeasi coloratura, in sensul ca fiind acolo destul de intuneric, nu mai distingi in fertila penumbra pesedist de liberal, evreu de arab, roman de rrom s.a.m.d., conditie a unui relativ anonimat absolut necesara pentru succesul in afaceri. Toata lumea lucreaza acolo, in mod obiectiv, ca James Bond: "sub acoperire". Si culmea e, a adaugat doamna E., ca in subterana nici nu e atata coruptie ca la suprafata, in sensul ca daca la lumina zilei statul mai poate fi fentat, eludat, uneori chiar cu instrumente legale, in lumea de jos, daca inseli masiv, esti un om mort.
Ei, daca toti ne-am putea depasi spaima de intuneric, ce frumos ar arata Romania "by night"!


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.