Presedintele ucrainean, Viktor Iuscenko, a anuntat recent ca statutul flotei rusesti de la Sevastopol trebuie reconsiderat. Anterior, ministrul de Externe al Ucrainei, Boris Tarasiuk, a pus problema ceva mai sec: el a afirmat ca perioada de sedere a
Presedintele ucrainean, Viktor Iuscenko, a anuntat recent ca statutul flotei rusesti de la Sevastopol trebuie reconsiderat. Anterior, ministrul de Externe al Ucrainei, Boris Tarasiuk, a pus problema ceva mai sec: el a afirmat ca perioada de sedere a flotei rusesti la Sevastopol, care, conform intelegerilor, dureaza pana in 2017, nu va fi prelungita. Flota Rusiei din Marea Neagra are cartierul-general in portul ucrainean Sevastopol, portul fiind inchiriat de autoritatile de la Moscova pentru navele rusesti.
Kievul se grabeste sa scape de bazele rusesti din Ucraina deoarece acestea reprezinta un obstacol in calea aderarii Ucrainei la NATO si la UE, iar noul presedinte Viktor Iuscenko a castigat campania prezidentiala pe baza promisiunilor de aderare la aceste organizatii.
Presedintele ucrainean a fost plin de tact duminica, referindu-se la relatiile cu Rusia, apreciaza ziarul rusesc Kommersant. Viktor Iuscenko a observat ca statutul flotei rusesti din Marea Neagra este reglementat de cinci documente, care nu reflecta complet situatia. "Daca suntem prieteni, haide sa ne uitam unii in ochii celorlalti si sa spunem ca acest lucru trebuie sa se schimbe", a afirmat liderul de la Kiev.
Saptamana trecuta, ministrul ucrainean de Externe, Boris Tarasiuk, a acuzat Moscova de violarea sistematica a tratatelor bilaterale cu privire la Flota rusa a Marii Negre. El s-a referit, mai ales, la faptul ca inspectorii ucraineni nu au putut vizita bazele ruse de la Sevastopol, desi documentele bilaterale stipuleaza cu claritate acest lucru. "Ucraina nu intentioneaza sa extinda durata sederii flotei Federatiei Ruse in Marea Neagra dincolo de 2017", a reactionat ministrul ucrainean.
Contra-masura Moscovei
Federatia Rusa prevede insa un raspuns la actiunile defensive ale Ucrainei, deoarece Fortele Armate ale Rusiei au anuntat, la mijlocul lunii martie, ca pregatesc construirea a doua baze navale pe coasta ruseasca a Marii Negre. "Vrem sa cream o baza militara navala la Novorosisk pana in anul 2011", a dezvaluit comandantul Flotei Navale a Rusiei, Vladimir Kuruiedov, citat de agentia Mos News. "Dupa aceea, un pic mai tarziu, vom mai construi o baza navala, pana in 2017", a continuat comandantul Flotei Navale ruse. De remarcat ca data-limta pana la care Moscova pregateste finalizarea acestor doua baze, anul 2017, este anul in care expira contractul de inchiriere a bazelor navale ucrainene de la Sevastopol pe care le foloseste Marina Rusa.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.