Japonia a avertizat ieri autoritatile comuniste de la Beijing ca statul chinez ar putea suferi consecinte economice serioase daca refuza sa transmita oficialilor de la Tokyo scuze oficiale pentru demonstratiile violente anti-japoneze care au avut loc
Japonia a avertizat ieri autoritatile comuniste de la Beijing ca statul chinez ar putea suferi consecinte economice serioase daca refuza sa transmita oficialilor de la Tokyo scuze oficiale pentru demonstratiile violente anti-japoneze care au avut loc in ultima saptamana in China, transmite CNN. Relatiile bilaterale chino-japoneze, "inclusiv cele economice, ar putea intra intr-un declin serios", a amenintat ieri ministrul de Externe al Japoniei, Nobutaka Nachimura, referindu-se la efectele crize chino-japoneze declansate de protestele anti-japoneze din China. De remarcat ca acest lucru ar influenta sensibil economia Chinei, mai ales deoarece China este cel mai mare partener economic al Japoniei. Dupa acest anunt, indicele bursier al Nikkei 225 (bursa japoneza) a pierdut 3 procente fata de valoarea de la inceputul zilei. De asemenea, Japonia a anuntat ieri ca in urma incidentelor violente de saptamana trecuta Beijingul trebuie sa se astepte la o scadere foarte mare a numarului de turisti niponi care viziteaza China.
Criza dintre cele doua tari a inceput saptamana trecuta, cand zeci de mii de chinezi au manifestat in numeroase orase din China impotriva Japoniei, iar in final ambasada nipona din Beijing a fost atacata cu pietre de demonstranti. Desi motivul principal declarat initial de manifestantii chinezi pentru nemultumirea lor a fost aparitia unui manual de istorie nipon in care sunt minimalizate atrocitatile comise de japonezi in timpul celui de-al doilea razboi mondial, demonstrantii chinezi au trecut treptat la a critica virulent intentia Japoniei de a primi un mandat permanent in cadrul Consiliului de Securitate al ONU. Ieri, autoritatile comuniste de la Beijing au refuzat sa isi transmita oficial scuze catre oficialii de la Tokyo in urma acestui scandal, si au pretins ca Japonia este cea care trebuie sa isi ceara scuze pentru declansarea incidentelor. (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.